I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Tények, amiket nem tudtál Hévízről

dji_0287.jpg

A Hévízi-tó a világ legnagyobb biológiailag aktív (vannak benne élőlények, és a víznek természetes forrása van) gyógyvizű tava, amely az év minden napján alkalmas a fürdőzésre, hiszen nyáron nagyjából 38°C-os, de télen sem hűl 23°C alá. A Hévízi-tó vízfelületet 4,4ha, ami nagyjából 6 és fél focipályányi terület. A hasonló Új-Zélandi tóban fürdeni nem lehet, mivel a hőmérséklete túl magas.

ember_sandor_1976_amphoraterem.jpg

Hőforrás, több mint 40 méter mélységben!

A Hévízi-tavat egy hideg és egy meleg vizű forrás táplálja. A  barlangforrás bejáratát 1975. február 10-én könnyűbúvárok fedezték fel. 38,5 méter mélységben egy nagyjából 60x80cm-es folyosó nyíláson át lehet bejutni az üregbe, ami tovább mélyül, így a forrás több mint 40 méteres mélységben található.

 instarol.jpg

Ez a víz elég régi víz!

A forrásból akkora erővel tör fel a víz (nagyjából 30-40.000 liter/perc), hogy a teljes tó vízmennyisége 72 óra alatt kicserélődik. A vízvizsgálatok megállapították, hogy a hideg víz nagyjából 8.000 a meleg víz viszont már 12.000 éves.

_d3_8460.jpg

A Tófürdő főbejáratánál található 2 kerubszobor valójában oroszlánból és sasból összegyúrt sárkány. Az ókori mitológia szerint a kerubok az isteneket szolgálták, a kapuk előtt álltak és a gonosz szellemeket tartották onnan távol. A legenda szerint, ha valaki úgy sétál át közöttük, hogy nem volt szerelmes pillanata Hévízen, a kerubok megszólalnak. A szobrokat egyébként a Festetics család készítette a pécsi Zsolnay Manufaktúrában.

Fürdeni a híres hévízi gyógyvízben vagy meginni azt?

Szerencsére nem kell kompromisszumot kötnünk, ugyanis a csodató gyógyító vize ivókúra esetén is kiválóan alkalmazható, amely főként idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban javasolt. Ingyenesen használható gyógyvizes ivókutak 2 helyen is fellelhetők a városban: Rózsakert épületében és a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Fedett fürdő épületében.

dsc_0051_k_2.jpg

A hévízi gyógyforrás legendájában egy római császár a főhős.

A tó keletkezéséről és gyógyító erejéről született ókori legenda szerint Flaviust a római kisfiút egy keresztény dajka nevelte itt Pannóniában. A fiú gyenge és beteges volt, apja azonban nagy hadvezér, ezért a dajka Szűz Máriához imádkozott, hogy gyógyítsa meg a fiút. A Szent Szűz meghallgatva a könyörgést gyógyvizű forrást fakasztott, amiben a gyermeket minden nap meg kellett fürdetni. A mélyből feltörő forrás meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a gyermektest megerősödött, a fiúból pedig Flavius Theodosius keletrómai császár lett, aki 391-ben államvallássá tette a keresztény vallást birodalmában. A forrás vize azóta táplálja a Hévízi-tavat és hoz gyógyulást sokak számára.

dsc_0083_k.jpg

A régiek azt mondják, hogy a gyógyvizek magasabb energiatöltetű helyeken fakadnak. Nem hiába, Hévíz közelében több energiavonal is található. Ezeknek az energiavonalaknak az egyik metszéspontjában áll az egregyi Árpád-kori templom. Arról, hogy mit is jelent ez pontosan itt lehet részletesebben olvasni.

teka_heviz_4_moment.jpg 

A Hévíz-tó vize végül a Balatonban köt ki.

A Hévízi-tónak, mint minden természetes tónak, nem csak forrása, de elfolyó vize is van. Ezek a hévízi patakok. Az egyik, egy kisebb patak, a Véderdőn folyik keresztül, a másik a Hévíz Patak, ami Keszthely felé vezető kerékpárút közelében található. Mindkét vízfolyás a Gyöngyös patakba torkollik, majd a Kis-Balatonba és a Zala folyóval végül a Balatonba folyik.

Egy hal, ami csak a Hévízi-tóban van!

A Hévízi törpe vadponty egy olyan kis méretű ponty alfaj, amit eddig csak itt a Hévízi-tóban tudtak azonosítani. A hal jól alkalmazkodott a teljesen egyedi élőhelyhez, a víz magas ásványi anyag tartalmához és a meleg vízhőmérséklethez. A vendégek a tiszta vízben láthatnak is néha egy-egy példányt a part közelében.

 

kinesiolab2.jpg

Kinesio-Labor csak itt bárkinek!

A fürdőváros a sportolók körében is egyre népszerűbb, hiszen a naponta végzett aktív mozgás és ezáltal a folyamatos igénybevétel miatt számukra nagy a sérülésveszély kockázata. A Festetics Fürdőházban található KinesioLab mozgáselemző laboratóriumban egy speciális, műszeres, számítógép vezérlésű mozgásvizsgálat elvégzésére van lehetőség, amelynek elemző funkciója lehetővé teszi a mozgásrendszer pontos, mélyreható vizsgálatát. Egyedi és sporttevékenység alkalmával az egyik legideálisabb állapotfelmérő módszer arra, hogy komplex képet kapjunk a test izomzatáról és a csontok, gerincoszlop állapotáról.

 

Hévízen a fellegekben járhatunk. Itt található ugyanis az ország legnagyobb hőlégballonja, amivel akár 1000 méteres magasságból csodálhatjuk meg a Hévíz-tó és a Balaton csodás látványát.

 cover_izgalmak.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr516527736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása