
Több hévízi étterem vásárol évek óta helyi termékeket a környékbeli termelőktől. Az egyre nagyobb spanyol zöldségültetvények elterjedése, a nagyüzemi import húsok is egyre jobban abban az irányban mutatnak, hogy amelyik étterem minőséget szeretne, inkább felkeresi a kisebb helyi, vagy legalábbis magyar termelőket.
Romantikus bevásárlás
Olasz filmekben, vagy Jamie Olivernél látható, hogy a szakács reggelente elsétál a piacra és helyi termelőktől megveszi a finom friss árut, ebből varázsol ebédre vagy vacsorára finom ételt az asztalra. Ez a romantikus kép talán nagyon kis éttermeknél és a háziasszonyoknál működik.
A legtöbb szálloda és étterem vásárol termelőtől, csak ez kicsit máshogy működik, mint a filmekben. Egy étteremtulajdonosnak, vagy séfnek nagyon ismernie kell a termelőket, a kapcsolatokat kell kiépíteni, a beszerzési csatornákat megtalálni nem lehet egyik napról a másikra.

Honnan kerül az étel az asztalra
A kistermelőknek nagyon szigorú szabályzásnak kell megfelelni, a piacon kapható készített termékeken, mint savanyúság, lekvár, lecsó is szerepel a megnevezés és a szavatossági idő. Az őstermelők nagy része főleg zöldséggel foglalkozik, és természetesen ők is adnak blokkot a termékekről, mégis az éttermek szívesebben vásárolnak kisebb cégektől, mint az őstermelőktől. Az étteremnek szállodának előre kiszámítható mennyiségekre van szükségük. Az étteremvezetők, főszakácsok azt is látni szeretnék honnan jön az áru, azonban a kisebb őstermelőket megismerni nagyon időigényes feladat lenne, ez csak úgy működik, ha az őstermelő éppen a szálloda vagy étterem dolgozója.
A hévízi séfek ismerik egymást, pár éve 13 SÉF néven baráti kezdeményezésként indult: a 13 séf „örömfőzése” néven. Mikor a séfek összejönnek és közösen főznek, a jó termelők neve száról szájra jár. A paprikát például több étterem is Cserszegtomajról szerzi be, akit nem is olyan egyszerű megtalálni a Google keresőben.
A vargánya gomba valóban a Hévízi Termelői piacról, Gyuri bácsitól érkezik, viszont tőle is előre meg kell rendelni a szükséges mennyiséget.
Kenyér, sajt, hústermékek és miért más a hal vagy a tojás?
Friss helyi kovászolt kenyeret Keserű Cukrászattól rendelésre lehet beszerezni, tőlük a Hévízi Termelői Piacon heti három alkalommal vásárolhatsz is friss házias kenyeret. Sajtot több sajtműhely is készít, őket is megtalálhatod a Hévízi Termelői Piacon, ilyen a Korosajt vagy az Emese sajtműhely.
A Sümeg tej sajtgyártól több szálloda büféjére is kerülnek sajtok. A kézműves sajtmanufaktúra 2017-ben Franciaországban sajtversenyen a Ranolder kérgelt keménysajtja aranyérmet nyert. Ezekért a különleges sajtokért kicsit messzebbre kell menni, mint a Hévízi Termelői Piac, a termékek 1-2 üzletben kaphatóak csak Sümegen és Keszthelyen.
A várvölgyi Farm54 családi vállalkozás angus marhákat tenyészt, nekik van helyben üzletük. A saját vágóhídon, legelőn tartott marhahús több hévízi szálloda asztalán is megtalálható.

A tojás már más kérdés, ebből az éttermek mindenképpen fertőtlenített tojást vásárolnak a nagykereskedésbe. Mivel az ételmérgezések 99%-a a rossz tojástól van.
Ha horgászol, szintén nem tudsz besétálni egy étterembe és eladni a frissen fogott csodaszép halakat. A hal az éttermekbe halgazdaságoktól érkezik.
Kis éttermek kicsit másként
2008-ban nyitott Hévíz egyik különleges családi étterme, ahol nincs étlap, hanem a tulajdonos érkezéskor táblára írva bemutatja, hogy mit lehet aznap választani. Azonban itt sem lehetséges tervezés nélkül elkészíteni a napi ajánlatokat. Az étterem sokszor rendel termelőktől, és vannak olyan alapanyagok, mint például a különleges szamárhús, ezért a Hortobágyig kell menni.
A termelőktől sokat lehet tanulni
Ha már megvan a paprika, paradicsom, hagyma kisebb mennyiségben a családi vállalkozásban az étteremtulajdonos családja 150 kiló paprikából készít lecsót. További 80 kiló paradicsomból paradicsomlé készül. A család készíti a sómentes, sokkal intenzívebb ízeket adó házidelikátot is. Azonban ezeket a saját gyártású termékeket is nagyon szigorúan feliratozni kell: árú megnevezése, lejárati dátum…
Nagy kedvencem a Korona Étterem gyömbéres házi limonádéja is...

Éttermek, ahol biztosan minőségi helyi termékkel találkozhatsz:
- Hotel Spa Hévíz étterme a Zalacarte,
- Korona Panzió és Étterem
- Az Én Anyósom étterem
- Öregharang Étterem
- Hotel Európa fit
- NaturMed Hotel Carbona
- Kolping Hotel Family Resort & Spa
- Louts Therme Hotel & Spa
- Brix Bistro
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal