I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Helyi termékek a hévízi éttermekben

food-1146822_1920.jpg

Több hévízi étterem vásárol évek óta helyi termékeket a környékbeli termelőktől. Az egyre nagyobb spanyol zöldségültetvények elterjedése, a nagyüzemi import húsok is egyre jobban abban az irányban mutatnak, hogy amelyik étterem minőséget szeretne, inkább felkeresi a kisebb helyi, vagy legalábbis magyar termelőket.

Romantikus bevásárlás

Olasz filmekben, vagy Jamie Olivernél látható, hogy a szakács reggelente elsétál a piacra és helyi termelőktől megveszi a finom friss árut, ebből varázsol ebédre vagy vacsorára finom ételt az asztalra. Ez a romantikus kép talán nagyon kis éttermeknél és a háziasszonyoknál működik.

A legtöbb szálloda és étterem vásárol termelőtől, csak ez kicsit máshogy működik, mint a filmekben. Egy étteremtulajdonosnak, vagy séfnek nagyon ismernie kell a termelőket, a kapcsolatokat kell kiépíteni, a beszerzési csatornákat megtalálni nem lehet egyik napról a másikra.

basket-918416_1920.jpg

Honnan kerül az étel az asztalra

A kistermelőknek nagyon szigorú szabályzásnak kell megfelelni, a piacon kapható készített termékeken, mint savanyúság, lekvár, lecsó is szerepel a megnevezés és a szavatossági idő. Az őstermelők nagy része főleg zöldséggel foglalkozik, és természetesen ők is adnak blokkot a termékekről, mégis az éttermek szívesebben vásárolnak kisebb cégektől, mint az őstermelőktől. Az étteremnek szállodának előre kiszámítható mennyiségekre van szükségük. Az étteremvezetők, főszakácsok azt is látni szeretnék honnan jön az áru, azonban a kisebb őstermelőket megismerni nagyon időigényes feladat lenne, ez csak úgy működik, ha az őstermelő éppen a szálloda vagy étterem dolgozója.

A hévízi séfek ismerik egymást, pár éve 13 SÉF néven baráti kezdeményezésként indult: a 13 séf „örömfőzése” néven. Mikor a séfek összejönnek és közösen főznek, a jó termelők neve száról szájra jár.  A paprikát például több étterem is Cserszegtomajról szerzi be, akit nem is olyan egyszerű megtalálni a Google keresőben.

106576064_3139207142836871_6506305993338107482_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A vargánya gomba valóban a Hévízi Termelői piacról, Gyuri bácsitól érkezik, viszont tőle is előre meg kell rendelni a szükséges mennyiséget.

Kenyér, sajt, hústermékek és miért más a hal vagy a tojás?

Friss helyi kovászolt kenyeret Keserű Cukrászattól rendelésre lehet beszerezni, tőlük a Hévízi Termelői Piacon heti három alkalommal vásárolhatsz is friss házias kenyeret. Sajtot több sajtműhely is készít, őket is megtalálhatod a Hévízi Termelői Piacon, ilyen a Korosajt vagy az Emese sajtműhely.

A Sümeg tej sajtgyártól több szálloda büféjére is kerülnek sajtok. A kézműves sajtmanufaktúra 2017-ben Franciaországban sajtversenyen a Ranolder kérgelt keménysajtja aranyérmet nyert. Ezekért a különleges sajtokért kicsit messzebbre kell menni, mint a Hévízi Termelői Piac, a termékek 1-2 üzletben kaphatóak csak Sümegen és Keszthelyen.

A várvölgyi Farm54 családi vállalkozás angus marhákat tenyészt, nekik van helyben üzletük. A saját vágóhídon, legelőn tartott marhahús több hévízi szálloda asztalán is megtalálható.

100587309_2743036269138646_5041617750905061376_o.jpg

A tojás már más kérdés, ebből az éttermek mindenképpen fertőtlenített tojást vásárolnak a nagykereskedésbe. Mivel az ételmérgezések 99%-a a rossz tojástól van.

Ha horgászol, szintén nem tudsz besétálni egy étterembe és eladni a frissen fogott csodaszép halakat. A hal az éttermekbe halgazdaságoktól érkezik.

Kis éttermek kicsit másként

2008-ban nyitott Hévíz egyik különleges családi étterme, ahol nincs étlap, hanem a tulajdonos érkezéskor táblára írva bemutatja, hogy mit lehet aznap választani. Azonban itt sem lehetséges tervezés nélkül elkészíteni a napi ajánlatokat. Az étterem sokszor rendel termelőktől, és vannak olyan alapanyagok, mint például a különleges szamárhús, ezért a Hortobágyig kell menni.

A termelőktől sokat lehet tanulni

Ha már megvan a paprika, paradicsom, hagyma kisebb mennyiségben a családi vállalkozásban az étteremtulajdonos családja 150 kiló paprikából készít lecsót. További 80 kiló paradicsomból paradicsomlé készül. A család készíti a sómentes, sokkal intenzívebb ízeket adó házidelikátot is. Azonban ezeket a saját gyártású termékeket is nagyon szigorúan feliratozni kell: árú megnevezése, lejárati dátum…

Nagy kedvencem a Korona Étterem gyömbéres házi limonádéja is...

salad-2756467_1920_1.jpg

Éttermek, ahol biztosan minőségi helyi termékkel találkozhatsz:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr8616002496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása