I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Miért vágják ki a hévízi véderdő fáit?

Aki októberben Hévízen jár és szép emlékei vannak a Véderdőben szóló madárfüttyről és a kellemes sétákról, jelenleg sajnos nem élvezheti a sétautak romantikáját. Az erdő sétaútjait ugyanis a látogatók előtt lezárták.

A tavat körülölelő erdőben ugyanis október elejétől véderdő rekonstrukciós munkálatokat folytat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetésével  a Hévízgyógyfürdő vezetősége, Hévíz Város Önkormányzata és a Hévízi Tó Alapítvány.

A 30 hektáros területen sok az idős fa, melyeknél a szakértők szerint néhány év múlva akár tömeges összeomlás is előfordulhat, ami veszélyeztetné a Hévízi-tó természetvédelmi terület ökoszisztémáját és mikroklímáját. Hogy ezt megelőzzék, a folyamat első fázisában a már most veszélyessé vált fák kivágásáról kell gondoskodni.

Jelenleg a Tó melletti véderdőben kialakított gyalogos sétányokat a látogatók védelme érdekében lezárták, hiszen az erdőben összesen 72 ponton fakitermelés zajlik.

Maga az erdőrekonstrukció ezen első fázisa 2019 márciusáig tart. Célja, hogy az egykorú (telepített) erdőt egy folyamatos és szakszerű erdészeti tevékenység által vegyes korú erdővé alakítsák át. A fiatal fák növekedésének elősegítése érdekében van szükség erre az első ütemre, amiben a fás területek időszakos gyérítése zajlik.

A rekonstrukció második szakaszát várhatóan 2020 augusztusáig kell befejezni.

Ebben az időszakban a gyorsan terjedő, lágyszárú vagy tájidegen növények növekedésének visszaszorítása lesz a cél, a természetes faösszetétel növekedésének érdekében, amit elősegítenek a hagyományos fatársulásoknak megfelelő makk, éger és kőris csemeték ültetésével, magvetéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr7914335693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása