I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Finom téli italok forralt boron innen és túl! - RECEPTEK!

people-2597072_1920.jpg

Alkoholos vagy alkoholmentes? Édes vagy savanykás? Legyünk ínyencek és a klasszikus téli forró italok mellett vállaljunk be modernebb változatokat is.

Íme egy rövidített lista arról, hogy mit ajánlanak a hévízi vendéglátóhelyek:

Fűszeres almabor - pikáns íz a téli hideg ellen

Hozzávalók:

  • 1 liter almabor
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 fahéjrúd és további fahéjrudak a csészébe szúrva
  • 1 kávéskanál szegfűbors
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • őrölt szegfűszeg
  • frissen reszelt szerecsendió
  • csipet só
  • 120 ml brandy (opcionális)

Az elkészítés nagyon egyszerű: Melegítsd az almabort forrásig (de ne forrald) és keverd hozzá az összes többi hozzávalót.

punch-1866178_1920.jpg

Fűszeres Virgin alma -  alkoholmentes változat - almáspite illattal

Hozzávalók:

  • 5 dl almalé (mindenképp szűretlen, és lehetőleg cukormentes, házi almalé)
  • 5 dl víz
  • 2 alma
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
  • 3 szem szegfűszeg
  • 1-2 evőkanál méz (opcionális, az almák és almalé édességétől függően)

Először egy lábasban főzd fel a fűszereket a vízben, hogy az aromák jól kioldódjanak, majd add hozzá a feldarabolt, tisztított almát és az almalevet. Édességétől függően adj hozzá mézet. Kb. 2-3 percig főzd, és már kész is.

coffee-3120758_1920.jpg

Ír kávé - nem csak karácsonykor népszerű

Hozzávalók:

  • 250 ml tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 750 ml forró hosszú kávé
  • 100 ml ír whiskey

A forró kávéhoz adjuk a cukrot, csészékbe töltve adjunk hozzá whiskey-t, majd a kávé tetejét díszítsük finom tejszínhabbal.

Klasszikus forró csokoládé - Vagy mégsem??

Hot Aperol

A nyár igazi slágere az Aperol és miért mondanánk le róla télen, attól, mert hideg van?

Hozzávalók:

  • 3 cl Aperol
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 cl almalé
  • 1 teáskanál méz
  • csipet fahéj

Mi sem egyszerűbb: mindent öntsünk egy kis forraló edénybe, amiben forráspontig melegítjük, de fel ne forraljuk. Még forrón, de igen óvatosan iszogassuk. :)

Aki a gyümölcsösebb ízeket kedveli, ő fehérbor és almalé helyett 3dl forró gyümölcsteával készítse el, és fahéj helyett egy kis citrom vagy narancshéjat tegyen bele.

teacup-2792745_1920.jpg

 

Puncs - azaz Öt!  erős + gyengye + édes + citrusos + fűszeres

Mint neve is mutatja a puncsba 5 hozzávalót szükséges tenni, ami ugye erős, tehát alap esetben rum, gyenge, ami az eredeti receptben víz, édes, ami nyilvánvalóan cukor, citrusos, ami egy kis naracs vagy citrom és fűszer, ami lehetőleg egy keleti fűszer, fahéj, ánizs, szegfűszeg, vanília stb., de lényegében bármely alkotóelem tetszőlegesen változtatható, ízlés szerint.

Puncs például a VADÁSZTEA

Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón és mértékkel fogyasszuk.

Narancsos puncs - alkoholmentes változat

Az erős alkotóelemet az alkoholmentes változatoknál lehetőleg 100% gyümölcslére cseréljük, a gyenge alkotóelem pedig egy fekete tea lesz. A narancsos puncshoz egyenlő arányban keverünk össze forró fekete teát és narancsjuice-t, amit cukorral, citromhéjjal és vaníliával ízesítünk.

punch-1866176_1920.jpg

Végül néhány tipp a legfinomabb forralt bor elkészítéséhez!

Amire szükségünk lesz:

  • 1 üveg jó minőségű, nem feltétlenül félédes vörösbor
  • 0,5 l víz
  • ízlés szerint cukor
  • 2 édes narancs (lehet mandarin is)
  • 2 alma
  • fűszerek: fahéj rúd, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors

Tegyük fel egy lábasba a vizet, vágjuk bele karikákra  vagy cikkekre a narancsot, kicsit ki is nyomkodhatjuk a levét, tegyük bele a gerezdekre vágott, megtisztított almát és a fűszereket. Főzzük össze, majd forralás és néhány perc főzés után, a tűzről lehúzva öntsük bele a bort. Ízlés szerint cukrozzuk. A borral forrásig melegítsük, de már nem forraljuk fel, kis lángon azonban még néhány percig főzzük.

Ennyire egyszerű!

Készítsetek ti is karácsonyra finom meleg italokat, hiszen ezekből egyszerre nagyobb mennyiség is készíthető, és nem csak ízletesek, de fel is melegítenek a téli napokon. Nem mellesleg pedig bármelyiket is készítitek el, csodás karácsonyi illatokkal borítjátok be a lakást.

Ha pedig Hévízen szeretnétek finom téli italokat kipróbálni, mi a Macchiato Cafe-t és a Brix Bistro-t ajánljuk Nektek sok szeretettel!

Kellemes Ünnepeket Kívánunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr3615357468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása