I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Gyógy, Yumeiho, Svéd... Masszázs! De hogyan válasszunk? I. rész

masszazs2kicsi.jpg

Manapság akár masszázsszalonban járunk, akár egy hotel wellness részlegén sétálunk, hosszú-hosszú listát olvashatunk a ránk váró masszázsokról. Lehet, hogy van már tapasztalatunk a témában, de a meglehetősen széles választékot olvasva, sokunkban felmerül a kérdés, hogyan válasszuk ki azt, amire leginkább szükségünk lenne?

Vas-Barna Rita a Hotel Spa Hévíz terápia vezetője segít nekünk kismerni magunkat a masszázsok rejtélyes világában.

Lehet-e kategóriákba sorolni a masszázsokat?

- Igen, a masszázsoknak több fajtájuk van. Én elsősorban a felhasználási terület szerint szoktam megkülönböztetni a masszázsfajtákat, mint például terápiás, frissítő vagy éppen relaxáló. Továbbá vannak a klasszikus masszázsok, amelyek elsősorban a gyógymasszázst, sportmasszázst takarják, vannak a különböző wellness masszázsok, amelyeknek ma már annyi fajtája van, hogy felsorolni is nehéz lenne, és vannak a természetgyógyászaton alapuló, alternatív masszázsfajták, amelyeknek szintén sok típusa létezik.

- Mindháromnak megvan a sajátos filozófiája, jellege és ezeken belül is tudunk különböző csoportosítást végezni, mint például ha eszközzel ( pl.: köpöly, labdacs, lávakő, hangtál, bambusz  stb.) vagy különböző vivő anyaggal (csokoládé, méz, aromaolajok stb.) történik.

dsc_0415.JPG

Mitől függ, hogy kinek mit ajánlanál?

- Mivel nagyon nehéz a masszázsok esetében sémákat alkalmazni, azért inkább azt vesszük figyelembe, hogy a vendég igényeinek mi lenne a legmegfelelőbb. Ha bármilyen betegsége van, akkor inkább a klasszikus gyógymasszázst javasoljuk, ha pihenni, relaxálni szeretne, akkor inkább egy kényeztető wellness masszázst, míg ha érdekességre vágyik, akkor egy alternatív masszázstechnikát tartalmazó szolgáltatást ajánlunk. Az ajánlást meghatározhatja a vendég neme és a kora is.

Van-e olyan masszázs, amit kimondottan orvos írhat fel?

- A gyógymasszázsokat általában orvos írja ki a beteg számára, tekintettel a beteg panaszaira. A kezelő orvos ha a panaszok enyhítéséhez szükségeknek látja, gyógymasszázst ír fel, olyat, ami a vendég egészségi állapotának a legmegfelelőbb. Ezeknek a massszázsoknak a nagy részét a vendégek saját tapasztalataik, vagy a masszázsokról szóló leírások, ajánlások alapján saját felelősségükre is igénybe tudják venni, de tisztában kell lenni azzal, hogy egy társadalombiztosított kúra részeként igénybevett massszász akár ingyenes is lehet a vendég számára, míg egy saját felelősségre igénybe vett massszázs, még ha gyógymasszázs is, fizetett szolgáltatás. (A  társadalombiztosító által finanszírozott masszázsokat a társadalombiztosítóval szerződött intézményekben éri el a vendég.)

massage-2768833_1920.jpg

A gyógymasszázst végző masszőr más képzettséget kap, mint egy wellness masszőr?

- A gyógymasszázs magas színvonalú klinikai ismereteket igényel. A masszőrnek tudnia kell, hogy különböző kórképekben az izomrendszerben és ezáltal a szervezetben, milyen elváltozások zajlanak, és ennek megfelelően kell felépíteni a masszázst, vagy ennek megfelelő előre felépített protokollt kell követnie. A wellness vagy frissítő masszőr  kb. 40 órás tanfolyamon tanulja meg ezen masszázsok alalpfogásait, klinikai ismeretek nélkül.

Ebből arra következtetek, hogy a masszörök tevékenységi köre is vizsgákhoz, képzésekhez kötött.

- Ma Magyarországon felsőfokú OKJ-s végzettséghez kötött a gyógymasszőri tevékenység. Ez Magyarországon már több iskolában elérhető 2 éves képzés, komoly szakmai gyakorlattal. Ezen oktatás keretein belül megtanulják a gyógymasszázs alapjait, a  svéd masszázst,  a szegment masszázst, a kötőszöveti masszázst és a periosteális (csonthártya) masszázst. Ezeken alapul minden más masszázsfajta.

masszazs1kicsi.jpg

A vendég hogyan tudhatja meg, hogy a masszőr valóban ért-e ahhoz, amit csinál, van-e rá képesítése?

- Magyarországon nem végezhet senki gyógymasszőri tevékenységet, ha nincs nyilvántartásba véve, amelyhez szükség van a gyógymasszőri végzettségre, MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) tagságra, valamint az előírt továbbképzésekre. Akkreditált intézményekben ez alapfeltétel, privát szalonbanokban pedig látható helyen kell elhelyezni a végzettséget igazoló dokumentumokat.

A követekző részben további érdekességeket tudhattok meg a masszázsok hosszáról, arról, hogy vendégként kell-e készülni egy masszázsra, valamint egy egyedi hévízi különlegességről is szó esik majd.

 Addig is keresgéljetek nyugodtan a különböző masszázsok között kedvetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr2014219793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása