Hiába az egyre több gourmet hely, streetfood étterem, diátás, vega/vegán, minden mentes ételeket kínáló vendéglátóhely, a nyárhoz hozzátartoznak azok a bizonyos hagyományos magyar ízek!
Nem hisszük, hogy lenne aki Magyarországon, még nem evett sült kolbászt mustárral papírtálcán, fokhagymás lángost, lekváros palacsintát vagy egy finom gulyáslevest.
Hogyan is maradhatnának ki a hévízi kínálatból ezek a mindig kapós ételek. Nyaralás, strandolás, fesztiválozás közben még akkor is könnyen elcsábulunk, ha egyébként igyekszünk nagyon is egészségesen élni, hiszen a hévízi Nagyparkoló melletti üzletsoron sétálva csábítóan száll felénk a frissen sült kolbász, a házi rétes, a főtt kukorica és az elmaradhatatlan lángos illata.
Lássuk a saját toplistánkat:
Nem nagyon értjük, de vannak, akiknek nem akadály a rekkenő hőség ahhoz, hogy ebédre egy tál forró pacalt vagy gőzölgő gulyás levest rendeljenek. Mi inkább csak esős napokon vállaljuk be ezeket az ételeket.
5. helyen a sült hekk végzett. A balatoni strandok jellegzetes, és rendkívül népszerű /pedig valljuk be, teljesen tájidegen/ étele. Élő hekkel ugyan egyetlen magyar vizes élőhelyen sem fogunk találkozni, de ez nem akadálya annak, hogy hatalmas mennyiségben fogyasszuk nyaranta friss fehér kenyérrel a parti büfékben. A citromkarikákhoz azért ragaszkodjunk.
4. helyen nálunk, a dobogóról épp hogy lecsúszott 'rántotthús-hasábbal'. Nincs olyan hely az országban, ahol ne lenne rendelhető ez az étel kombináció. Az elmaradhatatlan vasárnapi ebédeket idéző fogás egyértelműen a minimál kockázatot vállalók étele, és igaz ami igaz, leginkább ezt eszik meg a gyerekek is a legkisebb gonddal.
3. helyezettünk a frissen tekert lekváros palacsinta. Viták persze léteznek arról, hogy az ízes vagy a kakaós az igazi, sőt egyesek szerint manapság már csak a nutellás a menő, de azért mi kitartunk a barack lekváros változat mellett. Természetesen irreálisan sok porcukorral megszórva.
2. helyen végzett a lángos. Legyen szó simáról vagy feltéttel gazdagított változatról nyár nem telhet el lángos nélkül. Bár manapság már szinte bármilyen feltéttel találkozhatunk a kínálatban, és nem ritkák a töltött, félbe hajtott változatok sem, mi a magunk részéről maradunk a fokhagymával megkent, klasszikus sajtos-tejfölös változatnál.
1. helyezett az örök klasszikus, a frissen roppanósra sült, igazi magyaros ízvilágú kolbász. A mustár és a fehér kenyér persze ha nem is kötelező, de azért erősen ajánlott. Kevésbé klasszikusoknak májas- véres hurka változata is megengedett.
Mindezek mellé többnyire a tárcákra kerülnek még a nagy karéj fehér kenyerek és a tipikus savanyúságok, mint a 'koviubi', káposztasaláta, almapaprika.
És mi mással is öblíthetnénk le ezeket a finom ételeket, mint fél liter házi limonádéval, egy pohár fröccsel, vagy egy jó pofa hideg sörrel. Na de ez már legyen egy következő blog bejegyzés témája.
Megéheztél?
Hévízi Nagyparkoló melletti büfésoron mindezeket a finomságokat, és még számos más frissen sült ételt találsz.
A hét minden napján nyitva vannak, és nagyjából délelőtt 10 órától este 10 óráig várják vendégeiket.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.