I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Édes ízek - pikáns legendák Hévízen
Békeidős desszertkészítés, kóstoló és városi legendák egy csokorba fűzve

img_6088v.jpg

A boldog Békeidők Hévíze program idei egyik újdonsága a korabeli desszertkészítő bemutató és kóstoló. A korra jellemző mignonokat és bonbonokat kitüntetett cukrászmesterek és tanítványaik készítik el a hévízi Tourinformban.

A program kapcsán Csuta Zsolt, mestercukrásszal beszélgettünk, aki egy igazi lovag.

  • Amikor már mesterként dolgozik az ember saját cukrászdájában, és visszatekint addigi szakmai múltjára, látva az elvégzett munka eredményét, akkor gondolkodik el igazán azon, hogy milyen nehéz és hosszú út vezetett el eddig.

Ez egy nagyon szép szakma, mely az igazi szépségét a belefektetett munka és tanulás után adja meg számunkra egy-egy finom és szép sütemény, torta vagy fagylalt formájában. Ez a szakma nagyon sok lemondást, és más életformát kíván. Hiszen míg a barátok hétvégén szórakozni mentek, addig én a süteményeket és esküvői tortákat készítettem. De jóleső érzés volt az emberek arcán látni a sok örömet, boldogságot, amit okoztam nekik munkámmal.

csuta-zsolt-698x466.jpg

Mindig is az volt a mozgatórugóm, hogy többet, és többet szerettem volna tudni mestereimnél. Ezért is töltött el külön büszkeséggel, hogy a már nagyon régen megszerzett cukrászmesteri címem mellé 2016-ban megkaptam az adományozható mesteri címet, és a lovagi címet, amivel az Első magyar fehérasztal lovagrend tagjai közé választottak be.

csutazsoltfagyi.jpg

2010-ben jött a nagy áttörés, ugyanis Csuta Zsolt akkor kapta meg a „Házias vidámság” nevű fehércsokis-aszaltszilvás fagyijával az első aranyérmét, Év fagylaltja díjat, és a Legszebben díszített fagylalt különdíját. Ezt követte 2011-ben egy újabb aranyérem, amit a Gesztenye fagyiért kapott, valamint ez még elnyerte a Közönség különdíját is. Következő évben a Triász nevű mandulás-meggyes-csokoládés fagyija lett aranyérmes, Év fagylaltja díjas, és különdíjas is. Ezt követően pár évig zsűrizett, majd 2016-ban újra indult a Parmezános körtés joghurt fagyival, ami ezüstérmes lett, Közönség-különdíjat kapott, és elnyerte Szeged város különdíját.

 

  • Az eredmények üzletünk fejődését is hozták, ezt felismerve jutottam el addig a gondolatig, hogy csak jól képzett szakemberekkel tudunk együtt dolgozni, és tovább fejlődni. 2014-ben jött el az a pillanat,hogy a Letenyey iskola megkeresett azzal, hogy menjek el hozzájuk tanítani, és így találkozott a két gondolat.

 Én a munkámat félig nem tudom végezni, ezért az iskolában is igyekszem maximumot nyújtani, nem „csak” a tananyagot átadva.

Végül kanyarodjuk a mignon kérdéséhez, hiszen a Boldog Békeidők rendezvénysorozat vendégeként Hévízen találkoztunk a Cukrász Mesterrel.

  • Iskolánk országos versenyét tanítványaim messze magas színvonalon nyerték meg mignonnal, ezért gondoltuk, hogy ezt a kedves kis süteményt hozzuk el Hévízre is, melyet eredeti formájában, ízvilágában manapság oly kevés helyen lehet kapni.

punschkrapferl-356800_960_720.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr613871558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása