I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Hogyan működik a hévízi tó?

Csodató, gyógytó, magyar Betsaida, a világ legnagyobb fürdésre is alkalmas termáltava… és még számos hasonló jelzőt és szóösszetételt használunk a Hévízi Gyógytó jellemzésére.

De tudjuk-e, hogyan keletkezett, és hogy működik?

tometszet_b.jpg

Keletkezése azokra az időkre tehető vissza, amikor a Balaton is kialakult. 20-22 ezer évvel ezelőtt fakadt a forrás a jelenlegi helyén, míg az Őshévíz a geológiai múltban a mai helyétől magasabban tört fel, majd az évmilliók során fokozatosan szállt alacsonyabbra, és délnyugatra. A tó felülnézetből kissé ovális, körte alakú. Medre lapos tányérhoz hasonlítható, melynek kétharmadán mindössze 150-220 cm az átlagos vízmélység. A tó északi harmadában dél felé ferdén elhajló, excentrikus tölcsér nyúlik a mélybe. Ennek a tölcsérnek a csúcsánál tör fel, mintegy 38,5 méterről a tó gyógyvize. A tavat tápláló források egy forrásbarlangban fakadnak, mely 41 méter mélyen fekszik 16 méteres átmérővel. A barlangot egy iszapnyereg osztja ketté, melynek keleti oldalán hideg (17,2 °C), nyugati oldalán meleg (39,6 °C) víz fakad. Ezt a barlangot Plózer István és társai fedezték fel 1975-ben. A tíz hasadékból feltörő hideg és meleg karsztvíz a barlangban összekeveredik, majd egy három méter szűk folyosón áthaladva lép ki a tőzeg alapú mederbe 38,5 °C-os hőmérséklettel.

A vizsgálatok szerint a meleg víz több mint 12800 a hideg pedig több mint 2800 éves. Vizük különböző utánpótlási pályákon érkezik a forrásbarlangba. A bőséges vízhozamnak köszönhetően (410 l/másodperc), a tó vize 72 óra alatt teljesen kicserélődik. Az elfolyó meleg termálvíz a kifolyón és az Óberek csatornán keresztül a Zalába, majd a Balatonba ömlik.

A Hévízi Gyógytó vízminőségét folyamatosan ellenőrzik, nem csak mérésekkel, de speciálisan képzett búvárok segítségével is állandó megfigyelés alatt tartják a forrásbarlang állapotát.

 

Forrás: Dr. Szarka Lajos Hévíz c. könyve

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr657567218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása