I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

KAPÁS VAN? HOL HORGÁSSZUNK ZALAI VIZEKEN!

1562057770-rdzjanhrj_md.jpg

Magyarországon jelenleg közel 870.000 horgász él szenvedélyének. A regisztrált horgászok száma ráadásul évről évre nő, s bár ezt a közkedvelt sportot/szabadidős tevékenységet leginkább a férfiak űzik, ma már egyre több női horgász vált ki saját engedélyt. Szerencsések vagyunk, hiszen hazánk rendkívül gazdag a változatos, horgászatra is alkalmas vízfelületekben.

Térkép

 

 

Kézenfekvő választás a Balaton

A Balatonról elmondhatjuk, hogy igazi horgászparadicsom és nincs ez másként a Keszthelyi-öbölben sem. Az elmúlt évek nemzetközi horgászversenyei „felszínre hozták” mit rejt a közel 600 km2 vízfelület. A tó vize bővelkedik őshonos és betelepített fajokban. Az igazi horgászidény tavasszal kezdődik s az ősz végéig tart. Ilyenkor bármilyen hal a horogra akadhat, ha a pecás kellően kitartó és trükkös.

Jegyek:

  • A 14 évnél fiatalabbak gyermekjegyet a díjmentes állami engedély megléte mellett kaphatnak. Ifjúsági jegy 18 éves korig váltható. 18 éves kor felett napi jegyet érvényes állami- vagy turista engedéllyel válthatunk.
  • Az általános-, csónakos- és parti jegyekből 24 és 72 órás, 10 napos, valamint éves időszakot választhatunk.

 

1622380817-cdmvb1ai7_md.jpg

A Kis-Balatonhoz is lehet menni

A Kis-Balaton hazánk egyik legcsodálatosabb tája. Több generáció szerette volna már megélni Tutajos élményeit Matula bácsi mellett.  A Kis-Balaton horgászható partszakaszain füves-ligetes, helyenként nádas területek váltják egymást. Mederalakulata, mélysége változó, a víz felületét helyenként kisebb-nagyobb kiterjedésű zöld növényzet, zsombéksások tarkítják.

A Kis-Balaton horgászható partszakaszai: A Kis-Balatonon, I. számú tárózó (víztérkód: 20-019-2-1) a Zalavár és Zalaszabar közötti út mindkét oldala, a régi Zala-meder keleti partja, a Bárándi-patak befolyásától a zalavári híd alatt 50 m-re lévő sorompóig, valamint a Babos-sziget és a Kányavári-sziget.

Jegyek: A Kis-Balatonra a Balatonon és a befolyó vizek szakaszain is ugyanazok a jegyek érvényesek.

pano_kanya.jpg

 

Zala torkolat

A Zala folyón a Balatoni torkolattól a Fenékpusztai vasúti hídig való horgászat a Balatonra szóló érvényes területi jeggyel, illetve napijeggyel lehetséges. A 76-os út építése után, a hidak környezetében kevés horgászhely maradt, a meder alja akadossá vált.  Amennyiben van mód csónakkal a torkolat féle kijutni, vadregényes vízi világban van mód pecára.   

pexels-victoria-rain-8191162.jpg

A Hévízi-patak

A kristálytiszta lefolyóban élő egzotikus halakra horgászva a szórakozás mellett (ne dobjuk vissza őket!) a természet védelme érdekében is sokat teszünk. A horgászok felfedezték maguknak a nyugodt meleg vizű patakot, és eljönnek az ország minden pontjáról. Sikeres a klasszikus úszós szerelék, de a manapság egyre divatosabb pergető horgászmódszerek ultrakönnyű változata is eredményes lehet.

A Hévízi-patak Általános Balatoni Területi jeggyel a zsiliptől 50 méterre déli irányba horgászható egészen a Gyöngyös-patak Kis-Balatonig tartó szakaszáig (célszerű előzetesen tájékozódni a pontos határig). A patak felső 300 méteres szakaszán találkozhatunk a már említett egzotikus halakkal, a vízfolyáson lefele haladva a Magyarországon élő halaink nagy része megfogható. Sokan csukáznak, esetleg süllőznek, de jópáran horgásznak békés halakra; keszegre, pontyra is.

 

A fenti helyekkel kapcsolatos horgászinformációkról részletesen itt lehet információkat találni:

 

Más tavak!

A kelet-zalai tavak országos szinten is elismertek, versenyek, tesztelések szempontjából kedvelt, közismert tavak. 60-186 hektáros vízterületük számos horgászati lehetőséget ad. A tőzegbánya tavakban rejlő „lehetőségeket” kapitális példányok fotói bizonyítják.

horgasz.jpg

Zalacsányi horgásztó

Zalacsány, a Zalai dombságban található a 76-os főút mentén. A víztározót a Kettős patakból 1991-ben duzzasztották fel.  A tározó 13 hektár horgászható szabad vízfelülettel rendelkezik. A mederfenék akadó mentes, enyhén iszapos, márgás agyag felületet képez. Átlagmélysége 2,5 méter, a víz a gát felöli keleti oldal felé mélyül, ahol közel 5m. A tóban sok a 20 kg feletti ponty, és koi ponty állományunk is egyedülálló. Sportos amúrok, harcsák, süllők várják leendő horgászokat.

A tó szépen gondozott. Lehetőség van faházakat, illetve sátras helyeket bérelni, melyeket érdemes előre lefoglalni.

A tó mellet van egy remek étterem is.

 griff-zalacsanyito_jpg-2020-09-14-10-37-19.jpg

Zalaszentmihályi horgásztó

A Zalaszentmihályi horgásztó mintegy 97 hektáron terül el: vadregényes, nádas, akadós terepen. Igazi nehézpálya. Zalaszentmihályon nem ritkák a 20-25 kg feletti pontyok, A tó igazi büszkesége a „Petra” nevű hal. A fával, bokrokkal, tavirózsával, hínárfoltokkal sűrűn benőtt horgásztóból csak nagy ügyességgel (ajánlott a bojlis módszer és az etetés), komoly felszereléssel foghatók ki a kapitális pontyok és süllők, ennek ellenére az elmúlt években nagyon sokszor szerepelt a rekordlistákon a zalaszentmihályi tóból kikerült ponty, valamint a ragadozók közül a csuka, harcsa és a süllő. A ponty halállományában egyaránt megtalálható a tükörponty és a nyurga ponty is.

Vendéghorgász napijeggyel az év minden napján lehet is horgászni. Lehet esőbeállót és csónakot is bérelni.

zalaszentmihaly.jpg

Bioland Tőzegbányató

A Bioland Tőzegbányató egy 52 hektár méretű, erdővel és változatos parti növényzettel tarkított, mesébe illő környezetben található 38 hektáros vízfelület.

A 75-ös számú úttól délre 200 m-re húzódik, a Szévíz patak szomszédságában. Zalaegerszeg irányából Pölöske és Zalaszentmihály között jobb oldalon (GPS: 46.741110,16.930433) található.

A tó jellemző halfajai bodorka, vöröszárnyú keszeg, széles kárász és ezüstkárász mellett a ragadozóállománya tetté híressé a tavat. A régió a legkedveltebb csukázó tavává vált.

poloska.jpg

A cikk megírásában szakmai segítséget nyújtott: Samu Zoltán Tamás

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5818151376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása