I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Túracipőket elő! Irány a természet a Kis-Balaton környékén!

96215217_109172000789301_7731198633269264384_n.jpg

Az örök klasszikus Kányavári-sziget

A nyolcvanas években fagerendákból épült íves fahíd mára a Kis-Balaton szimbólumává vált. A hídról csodálatos kilátásban lehet részünk. Gyönyörködhetünk a különleges vízimadarakban, mint a nagykócsag, szürkegém, vagy a horgászok által kevésbé kedvelt kárókatona. A másfél kilométer hosszú Búbosvöcsök tanösvényen 15 tábla mutatja be a Kis-Balaton halait, madarait, emlős állatait. A szigeten lehet horgászni is és két kilátóból is kémlelhetjük a vizet és a Zalai dombokat.

Hűvösebb időben jól esik egy kis beltéri látnivaló

A Kis-Balaton Látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb kiállítása. Egész évben kiváló választás az egész családnak. Az épület vadátjárókra hasonlító zöldtetős szerkezetén interaktív tanösvényen lehet sétálni. Innen jól láthatóak a téli madáretetők és hallható az egyre aktívabb széncinegék „nyitnikék éneke”. Az épületben ajándékbolt és étterem kapott helyet, a gyerekek pedig az udvaron kialakított játszótéren friss levegőn lehetnek, míg a szülők kávéval frissülnek fel. A kiállítás része a mozi, ahol félórás film során Fekete István Tüskevár és Téli berek regényeiből választott lelket megérintő idézeteken keresztül ismerhetjük meg a Kis-Balaton téli-nyári, őszi-tavaszi élővilágát, mindezt Reviczky Gábor értő tolmácsolásában.

foto1.jpgfoto13.jpgimg_20201015_115250.jpg

A kiállítás interaktív részén megtudhatjuk mik az invazív fajok és miért is nem szeretjük őket. Kiderül mi a szerepe a Kis-Balatonnak a Balaton vízminőségének megóvásában, sőt akár mi magunk is vizsgálhatunk vízmintákat.

Aki még többet szeretne látni ebből a varázslatos élővilágból, a Balaton-felvidéki Nemzeti park szervezésében kora tavasztól késő őszig vezetett kenutúrán vehet részt. A Hévíz-patakon csak március közepéig lehet evezni, viszont a Gyöngyös-patakon, mely a Hévíz-patak vizét viszi tovább a Balaton irányába hamarosan újra indulnak a rendszeres túrák. Az evezőtúra végpontja a Diás-sziget, ahol a Tüskevár hangulatát idéző Matula kunyhója áll. A kis fa kunyhó melletti Fekete István Emlékhelyen szintén nagyon érdekes kiállítás során mélyedhettek el a Kis-Balaton rejtett csodáiban.

Titkos tippünk a madárvárta és hallépcső

A Kis-Balaton több helyszíne, mint az előbb említett Diás sziget csak szakvezetővel látogatható, de azért van elég sok olyan romantikus és védett terület, ami vezető nélkül, szabadon bejárható. A Zala folyó mellett a Hídvégi-tó duzzasztójánál lelhettek a Madárvártára, amit zürichi diákok építettek több ezer akácfarönkből minden szeg és csavar nélkül. A parkoló mellett 100 méterre a hallépcsőn tavaszi időszakban halak kavalkádjára csodálkozhattok rá. A hallépcső Zala folyó és a Hidvégi-tó között lassítja a víz folyását, így halak a folyásiránnyal ellentétes irányban is könnyedén felúszhatnak.

04_kisbalaton_1.jpg

Bivalyok és egyéb állatfajták

A kápolnapusztai bivalyrezervátumban a fekete óriások mellett gyerekek, felnőttek nagy kedvencei az ürgék, akik cukin ágaskodnak a bivalyok által tövig lelegelt gyepen. Aki nem ismerné Arany János, Arany Lacinak című versét nem is gondolná, hogy szegény ürgét „öntötték”. Az ürgét még a 20. század elején is kártékonynak tartották és ezért öntöttek vizet a járataikba. További látványos állatkák az állatsimogatóban ugráló kecskék és szamarak. A löszfalban vájt telepekben élénk színű tollaikkal keltenek feltűnést a gyurgyalagok.

Na de mi van a bivalyokkal? A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a génmegőrzés céljából 1992-ben vásárolt területen kezdte el tenyészteni a vizibivalyokat. A rezervátum területén található az ország legnagyobb bivalycsordája, mely nagy békességben él a szürkemarhákkal. A téli időszakban az állatok idejük nagy részét a bejárat közeli istállóban töltik, ahol a bivalyok mellett hangulatos régi fotón láthatjuk a hagyományos állattenyésztést. Jobb idő esetén az állatok a legelőkön vannak, ahová legegyszerűbben a fogadóépületben megrendelt lovaskocsin juthatunk el. Az óriások „bivalyerősek” és nem feltétlenül mindig barátságos szándékkal közelednek az emberek felé, köztük lovaskocsival áthajtani igazi „szafari” érzés. A rezervátum területén újdonság a január 28-án átadott kilátó, ahonnan mostantól a magasból is megfigyelhetjük az állatokat. (GPS: 46.581816, 17.20314)

bivalyrez.jpg

Kis-Balaton Ház, kulturális utazás

Zalavár mellett az egykori Szent Adorján templom alapfalai és a Cirill és Metód emlékoszlop mellett egy nagyon szuper Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emlékműben Zala megyei csodáinak fotóiban gyönyörködhettek. A különleges formájú kupola tetejéről lógó levelekben a megye településeinek neveit olvasgathatjátok. A Kis-Balatonház kiállításán az élővilágról tudhattok meg információkat, mellette pedig a gyerekek játszótéren szórakozhatnak. A Kis-Balaton Ház mellett a Zala folyó partján aszfaltozott kerékpárúton juthattok el a Kanyavári szigetre. A Kis-Balaton Háznál tudtok kerékpárt is bérelni, ha nem az aszfaltozott Zala partján indultok el, hanem a másik irányba, akkor töltésen eljuthattok akár Zalaapátiig is. (Nyitás: március 12-én. Cím: Zalavár, Vársziget utca 2.)

Még több kirándulótipp érdekel a környékben? Kattint ide, mert sok-sok túraútvonal között böngészhetsz, akár térképes segítséggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr8717765016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása