I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Állatorvosból hévízi csodadoktor, majd üldözött kuruzsló lett Dr. Mikolics Ferenc

mikolics_ferenc.jpg

1936-ban a földművelésügyi miniszter rendeletére állatorvosi állás létesült Hévízen, melyre Mikolics doktort nevezték ki. A korabeli újságok szerint az „amerikai tempóban” fejlődő fürdőhelyen számos étterem, panzió és szálloda működött, s folyamatosan növekedett a gyógyhelyre látogató vendégek száma. A legkirúgóbb évnek 1936 bizonyult a maga 31 380 látogatójával, melyből a vendégek közel 13%-a külföldről érkezett. Ez persze azzal is járt, hogy a vendégek ellátásához rengeteg vágóállatra volt szüksége a városnak, és nem kevésbé volt fontos egy megfelelő szaktudású állatorvos is. Mikolics doktor a fürdőhely hús- és élelmiszerhigiéniai vizsgálatát kellett, hogy végezte, szükség esetén a parasztok állatait is orvosolta.

Napszámos családból több nyelven beszélő sokoldalú polihisztor

Mikolics Ferenc 1897. január 29-én született a Zala megyei Söjtörön, szegényparaszti családba. Szüleiről így nyilatkozott:
„Úgy apám, mint anyám földműves szülőktől származott. Apám földműves napszámos
volt. Rokonságom mind paraszti származású, szegény emberek.”

Származása és anyagi helyzete azonban nem hogy gátolta, még elszántabbá tette abban, hogy egész életében képezze magát. 1917-ben Zalaegerszegen leérettségizett, majd beiratkozott a Magyar Királyi Állatorvosi Főiskolára, ahol 1923-ban állatorvosi doktori oklevelet szerzett. Szorgalmának köszönhetően a földművelésügyi miniszter fizetéses gyakornoka lett, ami számára a pénzügyi függetlenséget jelentette. Állatorvosi szakmája mellett más végzettségeket is szerzett, mint például a közgazdász, vagy az okleveles gazda. 1924-ben a keszthelyi Gazdasági Akadémiára nevezték ki előadó tanársegédnek, ahol az állategészségügyi tanszéken dolgozott, majd 1925-ben gróf Esterházy Tamás felkérésére birtokainak igazgató főtitkára, majd jogászfelügyelője lett. 1928 azonban visszaköltözött Söjtörre,ahol magán állatorvosként, valamint a környező nagybirtokok gazdasági tanácsadójaként dolgozott.

Mikolics Európa nagyvárosait is bejárta

Európa számos országában megfordult, neves egyetemeken és tudományos intézetekben szerzett ismereteket és tapasztalatokat. Kielben élelmiszerhigiéniát, Halléban növénynemesítést, Bonnban mezőgazdasági üzemtant, Koppenhágában bakteriológiát és immunológiát hallgatott. Svájcban, Norvégiában és Angliában a szarvasmarha, illetve hússertés tenyésztést tanulmányozta. Tapasztalatiról több tudományos dolgozatot írt itthon..

Segített megszüntetni a Maláriát Hévízen

Közreműködésével telepítettek 1939-ben Amerikából a Hévízi-gyógytóba szúnyogírtó fogaspontyot, melynek köszönhetően megszűnt a maláriaveszély. Malária szúnyogok ugyanis nem csak Afrikában léteztek, léteznek. Ebben az időszakban bőven akadt belőlük a Hévízi mocsaras területeken is, melyek egyik kiszorítási módját látta meg Mikolics Ferenc a kis szúnyogírtó telepítésében, melynek fő tápláléka épp a vízben fejlődő szúnyoglárvák.

mikolics_ferenc_a_tofurdon.jpg

Állatorvos, aki embereket gyógyít

A humán orvosláshoz az élet és a szükségszerűség sodorta, ugyanis ő maga komoly vesekő betegségben szenvedett, melyet csupán a Hévízi gyógyvíz ivása enyhített, felesége pedig egy olyan asztmatikus betegségben, mellyel az orvosok nem boldogultak. A Fürdőtelepen kialakított hadikórházban pedig kénytelen volt kezelni az orosz katonákat, akik rühességben szenvedtek. A doktor jól ismerte a fürdőhely sajátosságait, s jó kapcsolatok fűzték a kórház vezetéséhez.

Kifejlesztette a kéngöngyölést

Behatóan tanulmányozta a reumás betegségeket, melyek gyógyítására újszerű kéngöngyölési eljárást fejlesztett ki. 1953. október 5-én nyújtotta be újítási javaslatát az Országos Találmányi Hivatalnak, amit az előírások szerint a gyakorlati próba követett. A kipróbálás a hévízi kórházban zajlott, a dr. Moll Károly által irányított vizsgálatok igazolták a módszer hatékonyságát. Az új kénes kezelési eljárást 2015 betegnél alkalmazták nagy sikerrel. A kórházi betegek ápolási ideje lerövidült, a kénes kezelések hatása tartósnak, mellékhatás mentesnek és rendkívül olcsónak bizonyult. Míg egy kénes pakolás 22-24 fillérbe, addig egy hasonló mértékű gyulladáscsökkentő, vagy fájdalomcsillapító terápia 1-1,5 forintba is került. A kezelést bárhol, tehát kórházon kívül is lehetett alkalmazni, olyan esetekben is, amikor a gyógyfürdőzés ellenjavallt volt.

Elkészítette az első iszapos szappant

A Csodadoktor a hévízi gyógyiszapot is felhasználta találmányaihoz. A dr. Mikolvics féle „Hévízi rádiumos tartalmú kéniszapos gyógyszappan” a Szent András forrás vizéből kivont iszapból készült. A kézmosás során a szappanban lévő kén feloldódott, s a bőrön át a szervezetbe kerülve bőrtápláló, regeneráló, a bőr életműködésének egyensúlyát javító hatást fejtett ki.

mikolicsnfnek_irt_level.jpg

Krémek, pirulák, teák a gyógyítás szolgálatában

Mikolics doktor a fentieken túlmenően hatásos gyógyszerekkel is kísérletezett, kenőcs, csepp, hintőpor, tea, kúp, pirula, vagy ezek kombinált formája. Készítményei hatásosak voltak a különböző gombás bőrbetegségekkel, pikkelysömörrel, ekcémával, lábszárfekéllyel, tüdőasztmával, légcsőhuruttal, légúti fertőzésekkel, magas vérnyomással és allergiás megbetegedésekkel szemben is.

Még saját epret is nemesített

Az már csak mellékesen említendő, hogy kitenyésztett egy 5 hónapig termő földiepret az ananászeper és erdei szamóca keresztezésével.

A lakás előtti sorlás miatt még saját lánya is az ablakon keresztül jutott csak haza

A doktor csodaszámba menő gyógyulási eredményei az ország minden tájáról vonzották a gyógyulni kívánó betegeket. József Attila utcai háza valóságos zarándokhellyé nőtte ki magát, ahol naponta betegek tucatjai fordultak meg. Olyannyira ellepték a helyet, hogy Jutka lánya nem egyszer csak az ablakon keresztül tudott bejutni a lakásba. Érkeztek betegek Amerikából, Angliából, Franciaországból és Dél-Afrikából. Számos esetben kórházi szakorvosok, egyetemi professzorok küldték betegeiket Hévízre.

Mikolics doktor nemcsak a lakásán látta el betegeit, illetve juttatta el gyógyszereit a kért helyre, hanem szakorvosi rendelést is végzett a zalai olajmező területén. A bázakerettyei olajbányász szakszervezettel kötött megállapodás értelmében kéthetente szűrővizsgálatot végzett. Az itthon és külföldön nagy visszhangot kiváltó eredmények azonban kiváltották egyes kollégák és az egészségügyi felsővezetés féltékenységét, mivel a lényegében csak állatorvosként végzett Mikolics Ferenc készítményei számtalan esetben nemcsak enyhítették a tüneteket, de a kiváltó okot is megszüntették.

mikolics_es_jutka_lanya.jpg

Csodadoktórból üldözött kuruzsló

Az Egészségügyi Minisztérium 1956. október 15-én visszavonta a gyógyszer kísérletekre irányuló kérelmét, első lépéseként az ellene indult eljárásnak. Okként megjelölték, hogy a doktor nem engedélyezett helyen, ellenőrzés és humán orvosi felügyelet nélkül a lakásán folytatta kísérleteit. A következő évben bűnvádi eljárás alá került kuruzslás és üzleti haszonszerzés vádjával. Hosszadalmas procedúra vette kezdetét, mely az egészségét is kikezdte. Az ügyet végül felmentéssel megnyerte, nem találták egyetlen vádpontban sem bűnösnek. Rengeteg kolléga és szaktekintély állt ki mellette, ugyanúgy a másik oldal sem tétlenkedett, vádlói és rágalmazói is akadtak szép számmal, a hatalom által irányítottan.

A per lezárultát követően megromlott egészségügyi állapota. 1964 őszén szívtrombózis következtében ismét kórházba került, ahonnan már sosem távozott, a kollégák és a család minden igyekezete ellenére sem.

A Csodadoktor nemcsak támadást, de sok szeretet és bátorítást kapott élete során. Egyszerű emberek százai, ezrei, barátai és kollégái álltak ki mellette a per során. Munkásságára halála után csaknem fél évszázaddal is csak hálával tudnak gondolni, köztük Dr. Szarka Lajos A „Hévízi Csodadoktor” című könyv írója, akit gyermekkorában egy súlyos fertőzésből gyógyított ki. Cikkünket is ez alapján a könyv alapján írtuk.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr9716602604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása