I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Miért válassza egy 7 nyelven beszélő Dél-Afrikai világutazó Magyarországot otthonának?

 travel-1209355_1920.jpg

Érdekes emberek, akik Hévízt választották... I. RÉSZ

Ed Fouten- Dél-Afrikából.


Ed. Fouten 17 éve járt először Magyarországon. Miután körbeutazta az országot döntötte el, hogy Hévízen telepedik le, úgy tűnik, most már végleg. Hévíz belvárosában kis apartmant vásárolt, Cserszegtomajon pedig van egy kis birtoka szőlővel, gyümölcsfákkal. Nagyon szereti és ismeri a környéket.

Érdekes, hogy egy dél-afrikai világpolgár, aki 7 nyelven beszél Hévízt választotta lakhelyéül. Hol hallott először Hévízről?

Gyerekkoromban a templomban, ahol tanultunk egy magyar származású katolikus pap volt az egyik tanárom. Rendszeresen mesélt nekünk Magyarországról, és ezzel nagyban befolyásolt abban, hogy egyszer ellátogassak az országba. Mindig is nagyon érdekelt a magyar történelem és kultúra, ezért vettem Magyarországról egy könyvet, amiben képek és videóanyag is volt. Abban láttam először a Hévízi-tóról készült képeket.

Mi tetszett meg Hévízen és környékén, hogy itt vásárolt ingatlant?

A Hévízi-tó, a Balaton, a környék, a vidéki élet, a házak, az éttermek, a piac, a zöldségek, gyümölcsök, világklasszis fogászati kezelések és természetesen az emberek mentalitása, és gondolkodása.

img_20210108_131152.jpg

Mesélne magáról kicsit? Mivel foglalkozott Dél-Afrikában?

Könyvelőként és könyvvizsgálóként dolgoztam, az ellenőrzésekért feleltem. De minden IS érdekelt. Például sokat olvastam a magyar történelemről, kultúráról, építészetről, zenéről. A borokról, a magyar specialitásokról, mint a paprika vagy a lángos. Magyar tudósokról, mint Szentgyörgyi Albert. A balatoni strandokról és a magyar nyelvről.

Mennyire sikerült elsajátítani a magyar nyelvet, amire mindenki azt mondja nehéz?

7 nyelven beszélek. Angolul, flamandul,  a dél-afrikai nyelvjárásban, németül, franciául és spanyolul. Itt tanultam meg németül, ami viszonylag könnyen ment, mert az itt élő emberek sokan beszélnek németül, és az angol miatt a német nyelvvel már könnyen elboldogultam. Folyamatosan tanulok magyarul. Már nagyon sokat értek és sok szót használok, de sajnos összefüggésekben magyarul beszélni még nem sikerült megtanulnom. Most a járvány alatt több időm van nyelvet tanulni.

Mit csinál most Hévízen, mit lehet itt csinálni, hogy minden zárva van?

Sosem unatkozom.

Nyáron a járvány első hulláma idején hazautaztam meglátogatni az édesanyámat, aki már 90 éves. Jól van, de sajnos szeptemberig várni kellet, hogy vissza tudjak térni Hévízre, mert a határlezárások miatt az utazás szinte lehetetlen vállalkozás volt. Már nagyon hiányzott Hévíz és Magyarország, ezért egész nyáron csak vártam, hogy végre visszatérhessek.

Nagyon sok barátom van a környéken. Megtanultam magyar ételeket főzni és szívesen látom vendégül a barátokat. Sokat járok kirándulni a környéken, a tél nagyon szép évszak számomra. Cserszegtomajon van 75 tőke szőlőm, amiből egy helyi barátom segítségével bort készítek. Vannak sárgabarack fáim is, amiből barackpálinkát készítettünk. Közben motivációs könyvet írok arról, hogy hogyan lehet boldog és pozitív életet élni. De vannak további terveim is, szeretnénk útikönyvet készíteni a környékről.

Vannak gyermekei? Meg szokták látogatni Önt Hévízen?

Vannak, de ők is a világ két másik végén élnek. Van ugyanakkor Keszthelyen két fogadott kisfiam, az egyik 5 a másik 7 éves. Sportos, aktív, boldog gyerekek, mindig nagy örömmel tölt el a közösen eltöltött idő. Kerékpározunk vagy strandolunk a Balatonon, ők mindig mozgásra motiválnak engem is.

A dél-afrikai barátai rokonai jártak-e már Önnél?

Természetesen igen. Szoktam nekik programot is szervezni, bemutatni a környéket. Volt úgy, hogy 10 fős csoportot kísérgettem. Most is várják az ismerőseim otthon, hogy véget érjen a vírushelyzet és látogatóba utazhassanak. Szeretnek itt turistáskodni, megismerni a Hévízi-tavat és a környéket.

dji_0318.jpg

Melyik évszakot szereti a legjobban?

Minden évszak gyönyörű. A tavasz friss, tele van minden virágokkal. Nyáron mindig annyi minden történik, fesztiválok, koncertek, programok mindenhol a városban. Az ősz is csodálatos, a mocsárciprus levelei vörösréz színű szőnyeggel borítják be a véderdőt. A természet sárga és piros színekbe öltözik. A téli, karácsonyi dekorációk is gyönyörűek. Nagyon szeretem a Festetics téri karácsonyi vásárok hangulatát. Most alig várom, hogy havazzon egy kicsit és csendes misztikus fehérség borítsa be a tó környékét. Esetleg még a Balaton is befagyhatna.

Szokott fürdeni a Hévízi-tóban?

Természetesen olyan gyakran fürdök, amennyiszer csak tudok. Nyáron szívesen járok a Balatonra is. Szeretem csodálni a balatoni naplementét. A legszebb talán a magasból, a hőlégballonról.

Mi a kedvenc helye a környéken?

Az egész környék nagyon sokat élményt kínál. Nem is tudnék egy kedvenc helyet megnevezni. Egész Zala tele van változatos látnivalókkal, de egyszer még szeretném az egész országot bejárni. Addig is keltem az ország jó hírét a turisták körében.

img_20210108_131302.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016385322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása