I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Hogyan kell kertépítő versenyt nyerni? Hozzávalók egy szép kerthez!

child-1867463_1920.jpg

  •  egy édesanya megálmodott kertje
  • egy neves kertész család barátsága
  • negyedévente egy szakértő tanácsainak kikérése
  • változatos növénytársítás
  • néhány exotikus örökzöld
  • csipetnyi kreativitás
  • lelkes gyerekmunka
  • rengeteg szeretető gondoskodás

Az idei évben rendhagyó módon nem Virágos Magyarország versenyt hirdettek, amiben a városi közösségek városszépítő munkáját értékelték, hanem magánemberek számára írt ki versenyt a Magyar Turisztikai Ügynökség május 8-án. A nevezők összemérhették balkonjaik, előkertjeik szépségét. A cél az volt, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a szép, virágos, rendezett kertekkel, udvarokkal, balkonokkal sokat tehetnek településük szépségéért egy élhetőbb város megteremtéséért.

Azt, hogy Hévízről hányan jelentkeztek a megmérettetésre nem lehet tudni, de a több mint 2500 beérkezett pályázatból egy előzetes válogatás során már csak 100 – 100 előkert és balkon került a verseny zsűrije elé, melyek között már csak egyetlen hévízi pályázó kapott helyett.

„A három legszebb előkert, illetve legszebb balkonkert mellett díjazták például a legszínesebb növénykavalkádot, a legkisebb vagy a legharmonikusabb balkonkertet, a legromantikusabb előkertet, a leginkább fenntartható megoldásokat, de egy-egy Bálint Gazda emlékdíjat is odaítéltek Magyarország kertésze, a verseny egykori zsűritagja tiszteletére. Az emlékdíj az olyan pályázatokat díjazta, amelyek a dísznövények és a gyümölcsök, valamint a zöldség-, illetve fűszernövények együttélésére építettek. Az első 3 legvirágosabb balkont és előkertet 150 ezer forintos kertészeti utalvánnyal jutalmazták, ezen kívül a 8-8 különdíjas pályázat 100 ezer forint értékű kertészeti utalvánnyal gazdagodott. A közönségszavazás 3-3 kategóriagyőztese is 100 ezer forint értékű kertészeti utalványt nyert, illetve mindkét kategória szavazói között 3-3, egyenként 25 ezer forint értékű utalványt sorsoltak ki.” – áll a virágosmagyarorszag.hu oldal cikkében.

Szabó Diána és férje, Pöltl Szabolcs az előkertek-kategórián belül „Egzotikus növényalkalmazás” különdíjat vehetett át Lackó Máriától, aki Hévíz főkertészeként idén a szakmai zsűrinek is tagja lehetett.

Büszkeséggel beszélt arról, hogy örül, hogy a szakmai zsűri döntése alapján egy hévízi előkert is bekerült a díjazottak  közé. Minden döntést alapos mérlegelés és sok szakmai szempont figyelembe vétele előzött meg. Fontos volt az adott tér és fényviszonyok jó kihasználása, a fenntarthatóság, a kertépítésbe vetett munka és tapasztalat. Figyelembe vették, hogy milyen növénytársításokat alkalmaztak a tulajdonosok, mennyire egészségesek a növények, mennyi igényel sok gondozás az adott kert.

Szabó Diána kertjének szépségében kiemelték, hogy a tájegységre nem jellemző örökzöld növények szép összhangot alkotnak más évelő és egynyári növényekkel.  Az előkert kialakításában az szakmai tudás épp úgy megfigyelhető, mint az egyéni kreativitás, a rendszeres karbantartás, a mindennapi gondoskodás. Az előkert kategóriában fontos volt a kert, a kerítés és a ház összhatása is.

Diána az ajándékok átvételekor elmondta, hogy a kert igazi csapatmunka eredménye. A kert elrendezését még édesanyja álmodta, meg ma pedig már 5 éves kislányával öntözik esténként a növényeket. Nem titkolta, hogy szakmai segítséget is szoktak kérni, negyedévente kikérik egy helyi kertész véleményét, hogy újab és újabb növényekkel és elemekkel bővítsék  kertjeik szépségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr2716200738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása