I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Hetesház, Egregy, Öregharang, Flavius ... Vajon honnét származnak az érdekes elnevezések Hévízen?

videokivagas8.jpg

HÉVÍZ

Egy 1328-ban kelt bizonyságlevél, melyben Magyar Pál gimesi várkapitányt iktatja be Szentandráspáh birtokába, említi először a Hévíz nevet. Elsőként így jelent meg a leírásban: a Hosszúsári határban „van egy közönségesen Hévíznek mondott hely". Hévíz az ősi magyar nyelvben melegforrást jelent. A Hévíznek mondott helyről szárazság idején út vezetett nyugatra Bőr-páh, a mai Alsópáhok felé. Legtöbbször azonban bizonyára csónakon járták a lápot a hajdani bőrpáholók.

img_20180704_193030.jpg

Egregy

Egregy neve az égerfa nevének egür alakjából keletkezett. Az égert a "Vizek Királyának" tartják, gyorsan növő, hosszú életű fa. A nedvességnek ellenáll, különösen víz alatt tartós, ezért régen hidak építésére használták. A mocsaras vidéket kedvelő égerfa ma is meghatározó, jellemző növénye a Hévíznek. A frissen felújított Széchenyi utcán és a 2010-ben elkészül Erzsébet királyné utcában is mézgás égerfát ültet a városvezetőség.

spaheviz_osz.jpg

Hetesház

Lonkay Ferenc, a Festetics család uradalmi építészének tervei alapján készült el 1870-71-ben. A hetesház az „Újtelep” része volt, ahol sorszámozással jelölték az épületeket, így maradt rajta ez a név. Ez volt az egyetlen két szintes épület a hévízi tó mellet a 19. században. 2008-tól a külföldi vendégek számára is könnyen megjegyezhető Hotel Spa Hévíz nevet viseli, és a városban sokam még a mai napig Hetesházként említik egymás közt.

carbona_vagott.jpg

Hotel Carbona

A szálloda az 1970-es években 16 bányavállalat által működtetett, úgynevezett Bányász Gyógyház volt, innét tehát a carbon - carbona elnevezés. 1988-ban került ki az állami tulajdonból és 1997 júniusától Hotel Carbona Gyógyszálloda. Később a természetes gyógyászati módokra utalva vette fel a NaturMed Hotel Carbona nevet.

Öregharang

A legenda szerint valahol a tőkék alatt van elásva az öreg harang, amely valaha a templom tornyában volt. Az egregyi Árpád-kori templom a 13. század második negyedében épült.

Dobogó - Dobogómajor

Hévíz és Cserszegtomaj között fekvő Dobogóhalom (145 m) népvándorlás kori sírokat rejt. A Dobogó, úgy mondják, arról kapta nevét, hogy a lovak patái különös hangon dobogtak a sírokkal átlyuggatott domb felett. – írja Lipták Gábor

Vadaskert

A Vadaskert Csárda 1968-ban épült, az egykori gróf Festetics György vadas parkjának területére.

Flavius

Több helyiség is viseli Hévízen a Flavius nevet, ami a hévízi Flavius legendához köthető. A legenda szerint Flavius Theodosius (későbbi római császár) gyerek korában itt Pannoniában nevelkedett. Flavius azonban beteges gyermek volt, akinek gyógyulásáért és megerősodéséért keresztény dajkája sokat imádkozott Szűz Máriához. A Szűzanya meghallgatva a fohász gyógyvízű forrást fakasztott, melyben a gyermeket rendszeresen meg kellett fürdetni. A gyógyvíznek köszönhetően Flavius erős férfivá és a Római Birodalom császárává vált, a forrásból pedig kialakult a Hévízi-tó.

dsc_0051_k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr6615547762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása