Alkoholos vagy alkoholmentes? Édes vagy savanykás? Legyünk ínyencek és a klasszikus téli forró italok mellett vállaljunk be modernebb változatokat is.
Íme egy rövidített lista arról, hogy mit ajánlanak a hévízi vendéglátóhelyek:
Fűszeres almabor - pikáns íz a téli hideg ellen
Hozzávalók:
- 1 liter almabor
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 fahéjrúd és további fahéjrudak a csészébe szúrva
- 1 kávéskanál szegfűbors
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- őrölt szegfűszeg
- frissen reszelt szerecsendió
- csipet só
- 120 ml brandy (opcionális)
Az elkészítés nagyon egyszerű: Melegítsd az almabort forrásig (de ne forrald) és keverd hozzá az összes többi hozzávalót.
Fűszeres Virgin alma - alkoholmentes változat - almáspite illattal
Hozzávalók:
- 5 dl almalé (mindenképp szűretlen, és lehetőleg cukormentes, házi almalé)
- 5 dl víz
- 2 alma
- 1 rúd fahéj
- 1 csillagánizs
- 3 szem szegfűszeg
- 1-2 evőkanál méz (opcionális, az almák és almalé édességétől függően)
Először egy lábasban főzd fel a fűszereket a vízben, hogy az aromák jól kioldódjanak, majd add hozzá a feldarabolt, tisztított almát és az almalevet. Édességétől függően adj hozzá mézet. Kb. 2-3 percig főzd, és már kész is.
Ír kávé - nem csak karácsonykor népszerű
Hozzávalók:
- 250 ml tejszín
- 3 evőkanál cukor
- 750 ml forró hosszú kávé
- 100 ml ír whiskey
A forró kávéhoz adjuk a cukrot, csészékbe töltve adjunk hozzá whiskey-t, majd a kávé tetejét díszítsük finom tejszínhabbal.
Klasszikus forró csokoládé - Vagy mégsem??
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 200 dkg étcsokoládé durvára vágva
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt kardamom
- csipet frissen őrölt bors
- csipet só
Az elkészítése megegyezik minden más forró csokoládéval, felforralt tejben oldjuk fel a hozzávalókat. A tetejét persze nyugodtan díszíthetjük tejszínhabbal és egy kis csokoládé darával.
Hot Aperol
A nyár igazi slágere az Aperol és miért mondanánk le róla télen, attól, mert hideg van?
Hozzávalók:
- 3 cl Aperol
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 cl almalé
- 1 teáskanál méz
- csipet fahéj
Mi sem egyszerűbb: mindent öntsünk egy kis forraló edénybe, amiben forráspontig melegítjük, de fel ne forraljuk. Még forrón, de igen óvatosan iszogassuk. :)
Aki a gyümölcsösebb ízeket kedveli, ő fehérbor és almalé helyett 3dl forró gyümölcsteával készítse el, és fahéj helyett egy kis citrom vagy narancshéjat tegyen bele.

Puncs - azaz Öt! erős + gyengye + édes + citrusos + fűszeres
Mint neve is mutatja a puncsba 5 hozzávalót szükséges tenni, ami ugye erős, tehát alap esetben rum, gyenge, ami az eredeti receptben víz, édes, ami nyilvánvalóan cukor, citrusos, ami egy kis naracs vagy citrom és fűszer, ami lehetőleg egy keleti fűszer, fahéj, ánizs, szegfűszeg, vanília stb., de lényegében bármely alkotóelem tetszőlegesen változtatható, ízlés szerint.
Puncs például a VADÁSZTEA
Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón és mértékkel fogyasszuk.
Narancsos puncs - alkoholmentes változat
Az erős alkotóelemet az alkoholmentes változatoknál lehetőleg 100% gyümölcslére cseréljük, a gyenge alkotóelem pedig egy fekete tea lesz. A narancsos puncshoz egyenlő arányban keverünk össze forró fekete teát és narancsjuice-t, amit cukorral, citromhéjjal és vaníliával ízesítünk.
Végül néhány tipp a legfinomabb forralt bor elkészítéséhez!
Amire szükségünk lesz:
- 1 üveg jó minőségű, nem feltétlenül félédes vörösbor
- 0,5 l víz
- ízlés szerint cukor
- 2 édes narancs (lehet mandarin is)
- 2 alma
- fűszerek: fahéj rúd, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors
Tegyük fel egy lábasba a vizet, vágjuk bele karikákra vagy cikkekre a narancsot, kicsit ki is nyomkodhatjuk a levét, tegyük bele a gerezdekre vágott, megtisztított almát és a fűszereket. Főzzük össze, majd forralás és néhány perc főzés után, a tűzről lehúzva öntsük bele a bort. Ízlés szerint cukrozzuk. A borral forrásig melegítsük, de már nem forraljuk fel, kis lángon azonban még néhány percig főzzük.
Ennyire egyszerű!
Készítsetek ti is karácsonyra finom meleg italokat, hiszen ezekből egyszerre nagyobb mennyiség is készíthető, és nem csak ízletesek, de fel is melegítenek a téli napokon. Nem mellesleg pedig bármelyiket is készítitek el, csodás karácsonyi illatokkal borítjátok be a lakást.
Ha pedig Hévízen szeretnétek finom téli italokat kipróbálni, mi a Macchiato Cafe-t és a Brix Bistro-t ajánljuk Nektek sok szeretettel!
Kellemes Ünnepeket Kívánunk!
Hozzászólások
Nincsenek hozzászólások