I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

10 kérdés, amit mindenki megkérdez a hévízi virágokról!
Aki pedig a válaszokat is tudja: Szombatfalvi Botond, a Hévízi Szent András Reumakórház kertésze.

heviz_nezokepek_mtl-1723158_2012-04-21.JPG

  1. Évente hány alkalommal kerülnek új virágok a Schulhof Vilmos sétány virágágyásaiba?

Kétszer ültetünk évente új virágokat a sétányon és a város terein található virágágyásokba.  Az időjárás függvényében az egynyáriak május elején-közepén kerülnek kiültetésre, majd ezek helyére nagyjából októberben ültetjük ki az árvácskákat, és tulipánhagymákat.

  1. Készül koncepció arra, hogy mikor milyen virágokat kell elültetni?

Ültetési terv szerint dolgozunk. A tervet minden év elején Laczkó Mária, Hévíz város főkertésze készít el, aki a kiültetési munkálatokat is személyesen felügyeli.

img_20180517_082527kicsi.jpg

  1. Hogyan döntitek el, hogy milyen virágokat ültettek?

Olyan virágokat ültetünk, amelyek alkalmazkodnak a hévízi környezeti adottságokhoz. Adott területek folyamatosan árnyékban vannak, ezért fontos az olyan növények telepítése, amelyek tűrik az árnyékos területeket. A fajtaválasztásnál nagyon fontos arra odafigyelni, hogy milyen összetételű a talaj, ami nálunk tőzeget jelent, amely száraz időben kiszárad, esős időben pedig gyorsan megszívja magát és áll a víz az ágyások tetején.

  1. Milyen szempont alapján válasszátok ki, hogy mi kerül egymás mellé?

Az ágyások közepébe nagyobb termetű növényeket ültetünk, a szélekre pedig kisebbeket.

img_20180517_082341kicsi.jpg

  1. Nyáron nagyon szép változatosak a virágágyások. Hányféle virágot ültettek?

30-40 különböző növényfajtát ültetünk, például nemrég ültettük el az egynyári növényeket, mint Angeloniák, Begóniák, Kannavirágok, Coleusok, Gaurák. Ezekből összesen körülbelül 8500 palántát vásárolunk évente.

  1. Az ágyások mindig nagyon szép egyenesek. Hányan foglalkoznak az ültetéssel egyszerre?

Négy napon keresztül, majdnem 10 ember dolgozik folyamatosan csak a Schulhof Vilmos sétány virágágyásain. És akkor még hol van a város többi virágágyása.

  1. Honnan szerzitek be ezeket a gyönyörű növényeket?

Nincs saját kertészetünk, viszont fontos számunkra, hogy a mi igényeinknek megfelelő minőségű és mennyiségű palántát kapjunk lehetőleg közeli kertészetekből, ugyanis pótlásra minden évben szükség van. Nagyon fontos a palánta mérete és az, hogy milyen minőségű földkeverékben van. Idén az alsópáhoki Kéry kertészettől vásároltuk a palántáinkat.

schulhof_1_550.jpg

  1. Mesélnél kicsit a tulipánokról is? Hol vásároljátok a tulipánhagymát? Mi lesz a sok tulipán hagymával miután kiszeditek őket?

A tulipánhagymákat Hollandiából vásároljuk. A hagymák május környékén kiszedésre kerülnek, mivel 80-90%-uk nem virágzik a következő években. Fiókhagymákat hajtanak ugyan, de ezek 3-4 év után érik el a teljes fejlettséget. Nincsen lehetőségünk se szaporításra, sem tárolásra, így minden évben új kerül az ágyásokba.

  1. Kell e védekezni a kártevők ellen?

Igen, ha betegség/kártevő üti fel a fejét, kell permetezni. Próbálunk olyan növényállománnyal dolgozni, ami azért rezisztens különböző betegségekre. Ágyás előkészítéskor komplex műtrágyát használunk, amely több hónap alatt bomlik le. A palánták is speciális földkeverékes tápkockával érkeznek hozzánk.

img_20180517_082257kicsi.jpg

  1. Hogyan és milyen gyakran öntözitek a virágokat?

A virágágyások automatikus öntözőrendszerrel vannak ellátva. A vezérlőautomatika be van állítva, hogy adott napokon mikor és hány percig működjön az öntözőrendszer, ami illeszkedik az időjárási viszonyokhoz is. Száraz, nyári napokon például két alkalommal is öntözzük a területet, de mivel a rendszer esőérzékelővel is rendelkezik, így csapadékos napon nem indul el.

img_20180517_082410kicsi.jpg

botond_kertesz.jpgMinden évben sok-sok ember összehangolt munkájának köszönhető, hogy Hévízen egész évben virágpompában gyönyörködhetünk.

Köszönjük a szép virágokat minden kertésznek, és a válaszokat Szombatfalvi Botondnak!

 

Gyere el, és nézd meg Te is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr7214002698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása