I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Tengeralattjáró, bombázás, házasság, gyerekek és a jól megérdemelt pihenés
Elsa néni kalandos élettörténete a háborús évektől a hévízi gyógyvízig

elsa.jpg

 

Kedves törzsvendégünk, a 94 éves Elsa asszony idén is Hévízen ünnepelte születésnapját. A ma Münchenben élő hölgynek először salzburgi barátnője mutatta be Hévízt, 16 évvel ezelőtt. A bűbájos hölgy, azóta minden évben több alkalommal is visszatér, a szálloda személyzete pedig igazi családtagként fogadja. Elsa asszony kedvesen mesélt nekem filmbe illő élettörténetéről, bölcsessége és életszeretete nagyon megérintett.

Szellemi frissesség 94 évesen

A kedves, bécsi származású hölgy két gyermekét és édesapját veszítette el a II. világháborús bombázások alatt. Legidősebb lánya élte csak túl a háborút, aki most 76 éves. Beszélgetésünk során többször megemlíti, hogy nem tudja, miért van még itt. Számomra ez nem kérdés: élettapasztalatára és pozitív szemléletére nagy szüksége van a következő generációknak.

Bölcsesség rejlik minden mondatában, öröm hallgatni az elbeszéléseit, akkor is mikor egyszerű kérdést teszek fel: „Mi volt a foglalkozása?”

  • „Elsősorban anya, másodsorban feleség, harmadsorban pedig banki dolgozó. 60 évig ápoltam a háborús sérült férjemet, aki tengeralattjárón szolgált a háború idején. 55 évesen jogosítványt is szereztem, ha baj van, gyorsan kórházba érjek a férjemmel. Két alkalommal, autóval is eljöttem Hévízre, most azonban a szállodaigazgató javaslatára München és Bécs között vonattal, Bécsből pedig szálloda által megrendelt transzferrel közlekedem.”

Életen át tartó igaz szerelem

elsa2.jpg

A Hotel Európa fit Guest Relation Managertől megtudtam az idős hölgy otthon van az internet világában is, érdekelt, hogy mire használja az internetet?

Hosszú romantikus történet következik, mely még a második világháborúban kezdődik:

  • „Mindig is nagyon érdekelt az orvostudomány, melyet sosem volt alkalmam tanulni. Bécsben akkoriban szokás volt, hogy 14 évesen a lányoknak el kellett menni 1-2 évre nevelőnőként szolgálni. Én a Keleti – tengeren egy katonai vezető 4 gyerekének nevelésében segítettem. A német tiszt felesége karakán asszony volt, mikor hétvégére hazaért a férje kijelentette, hogy most Ő és én szabad estét kapunk és elmegyünk táncolni. Így ismerkedtem meg a későbbi férjemmel. 1938-ban kitört a háború és vissza kellett mennem Bécsbe, ahová a férjem utánam jött és megkérte a kezemet. A német hadseregben azonban bizonyítani kellet a leendő feleség tiszta származását, mely nálam a nagymamai ágon elakadt. A sors azonban segítségünkre volt. A házasodási engedélyt úgy sikerült megkapni, hogy teherbe estem, így a szigorú német szabályok szerint összeházasodhattunk. A háború miatt nem sikerült orvostudományt tanulnom, az interneten azonban folyamatosan találok érdekes dolgokat a gyógymódokról.”

Egészség és életszeretet

mailegifelvetel.jpg

-„Milyen kezeléseket kap Hévízen?”- kérdésemre is, olyan választ kapok, melyből látszik, hogy a szép korú riportalanyom sok mindent tud a hévízi gyógyászatról:

- „A hévízi kezeléseket szívműtétem után nem tudom kihasználni, de az itt eltöltött 3 hét alatt minden alkalommal hét reflexológiakezelést és masszást kapok, melyektől teljesen felfrissülök. Kerekes járókerekemmel minden nap nagy „sétákat” teszek a városban, egészen a Tófürdőig.”

A 94 éves hölgy elmeséli, hogy az elmúlt 2 évben 19 alkalommal operálták és 7 napot töltött az intenzív osztályon. Az orvosa, az életmentője, mindig biztatja, hogy ne adja fel, mert vele szeretné ünnepelni a 100 éves szülinapját! Hévíz ugyan messze van, de még ide is szívesen eljön a doktor úr, megköszönteni a kedves betegét. Bár nem szereti a felhajtást a szálloda vezetősége és személyzete is minden évben családtagként fogadja kedvenc törzsvendégét.

Mi is várjuk vissza 2024-ben is és azután is Hévízen!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr6813814246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása