I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Leengedtük a Hévízi Tó vizét!

 

Eljött az ideje az őszi medertisztításnak.

Aki járt az utóbbi években Hévízen, láthatta, hogy a Festetics téren egy igazán impozáns bronz terepasztal várja a látogatókat.

A műalkotás 3 dimenzióban jeleníti meg a hévízi gyógytavat, annak épületeit és a közvetlen közelében lévő belvárost. Célja persze nem csak az egyszerű ismeretterjesztés, hiszen két különlegessége is van az alkotásnak.

  • Egyrészt a terepasztal a vakok és gyengénlátók számra nyújt segítséget. A mellett, hogy a látássérültek letapogathatják a jellegzetes tómeder és épületek formáját, a terapasztal oldalain brai írással el is olvashatják, hogy amit éreznek, az micsoda pontosan.
  • A terepasztal másik különlegessége, hogy a tómeder kialakítása hűen tükrözi az igazi meder terepviszonyait, tehát kézzelfoghatóvá válik, hogy hol található a tó alatti forrás barlang, ami meleg vízzel táplálja a tómedret.

De ez még nem minden!

A terepasztalon található meder vízzel feltölthető, így valóban jól érzékelteti a néző számára, hogy milyen is a gyógytó madártávlatból.

Az, hogy leengedtük a tó vizét, pedig nem jelentett mást, mint hogy az őszi levélhullás következtében szükségszerűvé vált a terepasztal megtisztítása, ezért egy kis rejtett csap segítségével leengedtük belőle a vizet és kitakarítottuk.

Az eredeti Tófürdővel természetesen ilyen soha nem történhet, hiszen a természetes kifolyókon keresztül folyamatosan távozik a felesleges vízmennyiség. A hatalmas vízhozamnak (410 liter/másodperc) köszönhetően 72 óra alatt teljesen kicserélődik a tómederben található vízmennyiség, ezáltal a gyógyvíz folyamatosan friss és tiszta marad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5313038740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása