I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Csak gőz és más semmi - ismerjük meg 2016 legjobb szaunamesterét, aki természetesen hévízi

Talán egyet érthetünk abban, hogy a téli hidegből való feltöltődésnek, immunrendszerünk edzésének egyik legjobb módja a szaunázás. Sokan azonban nem tudják, hogyan, hol érdemes kipróbálni. Erről és legfrissebb sikeréről beszélgettünk Szabó Zoltán szaunamesterrel, aki nemrég nyerte el „2016 legjobb szaunamestere” díját.

szabozcikkhez_5.jpg

Kezdjük egy kis visszatekintéssel: honnan indultál? Mi vezetett arra, hogy szaunamester légy?

Szabó Zoltán: „Érdekes történet, mert az ötlet nem tőlem származott, sőt egészen véletlenül alakult így. Előtte, mint masszőr/úszómester dolgoztam Hévíz egyik 4 csillagos szállodájában a NaturMed Hotel Carbonában, ahol szaunamester tanfolyam indult. A tanfolyamra eredetileg egy másik kolléga ment volna, de sajnos nem tudta vállalni, ezért nekem volt lehetőségem részt venni.  
Akkor még azt sem tudtam mi fán terem a szaunamester, és életemben addig mindössze három alkalommal jártam csak szaunában. Ezek pedig nem tartoztak a legkellemesebb élményeim közé, hiszen mindhárom esetben szerzett benyomásaim a szaunázás ellen szóltak. Első alkalommal bementem fürdőruhában, papucsban, kizavartak, ezen megsértődtem. Majd a következő alkalommal, egy barátommal mentünk, beszélgettünk, megint csak rám szóltak, hallgassak nem szabad beszélgetni. A harmadik alkalommal, szinte menekültem mikor beléptem. Mert ugyan nem tudtam, de kikövetkeztettem, hogy mire valók a szaunák mellett lévő felöntő dézsák, s bekentem magam tetőtől talpig, hogy sokkal jobban izzadjak… hát nem (így) kellett volna. A rossz élmények ellenére belevágtam. De hogy érezzétek mennyire nem voltam hozzászokva, el kell, hogy mondjam, hogy az első órám után bizony el is ájultam, de aztán hál’ istennek ez a „rossz szokásom” elmúlt, és 2010 óta űzöm ezt a szakmát.”

Mit javasolnál azoknak, akik mint ahogy Te voltál: ódzkodnak, félnek, nem tudják, hogyan kell viselkedni, ők mivel kezdjék?

Szabó Zoltán: „A legtöbb ember, akivel találkozom bizonytalan, mert nem tudja, mire számítson bent. A legjobb, ha olyan helyre megy, ahol van szaunamester, és magas szinten van kezelve a szauna-kultúra. Itt arra gondolok például, hogy ne fogadják el a fürdőruhás szaunázást. Ezt nagyon fontos kihangsúlyozni. Emiatt ugyan sok kritika ér bennünket is, hogy meztelenkedésre buzdítjuk a vendéget, de erről szó sincs, mindössze annyi kérésünk van, hogy ne fürdőruhában szaunázzanak a vendégek, használjanak helyette szauna lepedőt. Ennek rengeteg oka van, melyet most nem sorolnék fel. Fontos az is, hogy koordinálva legyenek ezek a szaunás események, hogy elmondják, hogyan működik egy-egy ilyen alkalom, mi történik a testtel közben, hogyan kell ülni, enni, inni, pihenni, hiszen mindennek szabálya van. Ezekre a dolgokra az elején nyilván jobban oda kell figyelni, majd egy idő után már rutinná válnak. De két dolgot mindenképpen érdemes megjegyeznie az alkalmi szaunázóknak is: hagyják kint a fürdőruhát és papucsot, és fogadják meg a szaunamesterek tanácsait!”  

szabozcikkhez_4.jpg

Mit jelent számodra „2016 legjobb szaunamestere” díj?

Szabó Zoltán: „El kell mondanom, hogy ez egy közönségszavazás volt, melyet Károly Tamás, kvázi a mi sajtóreferensünk talált ki. Az ötlete az volt, hogy néhány kategóriában megversenyezteti a szaunával foglalkozó embereket és helyszíneket. A szavazás a Facebookon zajlott, ahol Tamás kategóriákat adott meg és ezeken belül a közönség állított jelölteket:

Legjobb magyarországi szaunás esemény
Legjobb magyarországi szaunavilág
Legjobb magyar szauna
2016 legújabb felfedezettje
2016 legjobb szaunamestere

Az egész szavazás célja figyelemfelkeltés volt, hiszen nem csak a zárt szaunás közösség tudott szavazni, hanem bárki. Szerettük volna és most is szeretnénk, hogy a szaunázás kultúrája ezáltal is minél több emberhez eljusson.

Mivel nem szakmai elismerés, ezért számomra nagyon sokat jelent ez a díj. Egy visszajelzés a vendégek részéről, hogy ismerik, kedvelnek és elismerik a munkámat, munkánkat, amit csinálunk. Rendkívül jó érzés ennyi év után.”

Hol találunk meg legközelebb?

Szabó Zoltán: „Én leggyakrabban Hévíz és Keszthely környékén mozgok. Egyik kollégámmal neveznek minket a Balaton 2 fő szaunamesterének is. Ő a déli parton én pedig az északi parton tevékenykedem, Hévíztől egészen Balatonfüredig sok helyen. Hévízen a NaturMed Hotel Carbonában, a Danubius szállodáiban, a Hotel Zena beautyban, Alsópáhokon a Kolping Hotelben, Balatonfüreden pedig az Aura Hotelben.

Rengeteg meghívást kapok ezen kívül szaunaestek tartására, különleges jelmezes, zenés estek levezénylésére. Járom az országot, oktatom a szaunamestereket: képzem az újakat, továbbképzem a régieket. Igyekszem a Magyarországon elérhető szaunakultúra minden ágat képviselni, űzni.

A napi szintű események mellett végzem a nagy jelmezes show felöntéseket, és a tradicionális felöntéseket is. Így érzem azt, hogy ki tudom teljesíteni magam. Már nincs olyan ága ma Magyarországon a szaunázásnak, amit ne űznék és ne mutatnék be a vendégeknek.”

 
További tippek Szabó Zoltántól - nézzétek meg itt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr7212277343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása