Rég volt már gasztronómiai témában bejegyzés az oldalon, ezért gondoltam most pótlom ezt a hiányosságot. Igaz, nem éppen egy nyári ételt választottam, hanem egy igazán zalaias fogást: tejszínes-gombás borjúragu zalai dödöllével
Hozzávalók 4 főre
- 1/2 kg borjúcomb
- 1/2 kg vargánya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 dl zöldség alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 cs petrezselyem
- 2 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés
A felhevített vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk a kisebb, közel egyenlő méretű darabokra vágott, előzetesen sózott, borsozott borjúhúst, a finomra vágott petrezselyem és fokhagyma kíséretében. Amikor a húskockák minden oldala megpirult, felöntjük a fehérborral és az alaplé felével. Közepes lángon, félig lefedve majdnem puhára pároljuk. Néha ránézünk, és ha kevés lenne a leve, az alapléből pótoljuk.
Közben megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük és mikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk. Felöntjük a maradék alaplével és készre főzzük.
A legvégén belekeverjük a tejszínt és összeforraljuk. Szükség szerint igazítunk az ízesítésén (sózzuk, borsozzuk). Ha hígabb a mártásunk a kelleténél, akkor burgonyakeményítővel sűrítjük.
Zalai dödölle
2 kg burgonya, ízlés szerint só, 2 fej vöröshagyma, 2 dl olaj 50 dkg liszt
A burgonyát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és annyi sós vízben, tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Amikor megfőtt a tűzhelyet takaréklángra tesszük. Tűz fölött összetörjük a megfőtt burgonyát, majd megszórjuk liszttel, és fakanállal elkezdjük dagasztani. Ez egy kicsit fárasztó művelet. Akkor jó, ha a masszánk már jó kemény, eldogoztuk a lisztet teljesen - ami adott esetben lehet több, vagy kevesebb is, ez nagyban függ a krumpli minőségétől. Ekkor elzárjuk a tűzhelyet.
A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk és az olajon rózsaszínűre, sütjük. Fogjunk egy nagyobb lábast és kezdjük beleszaggatni nagy galuskaformájúra a dödölle tésztát, amit meglocsolunk hagymás zsírral. Ha kész, akkor már tálalhatunk is: szedjünk néhány dödöllét a tányérra majd merjük rá a ragut. Frissen vágott petrezselyemmel hintsük meg.
Jó étvágyat hozzá! :)
A receptet a hévíz.hu-n is megtaláljátok.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.