I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Házról-házra

Hévízen sétálva mindig magával ragad egy különös érzés, ahogy a régi épületeket nézem. Megnyugtató hogy - a néhány magasra nyúló épületet leszámítva - még nem tört be teljesen a városba a ma nagyon divatos futurisztikus építészet. A legtöbb belvárosi épület felújításakor megőrizték az épületek régi jellegét.

Néhány nagyon jellegzetes épületről találtam rövid leírást egy könyvben.

schulhof_setany_4.JPG

Szent András Reumakórház épületeit az 1870-es években építették át és nyerték el mai alakjukat. Az I –IX-ig számozott házak közül korábban egyedül a VII-es ház volt emeletes, a többire később a századelőn húztak újabb szinteket.

György-ház
A Festetics Györgyről elkeresztelt ház szecessziós stílusban épült, jelenleg a kórház „A” jelű épülete.

Rákóczi-ház
Helyén 1863ban még egy földszintes szállóépület emelkedett, melyre később 1905-ben emeletet építettek. „Keresztnevét” II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazaszállításának emlékére kapta. A kórház mai „B” jelű épülete, melyet 2003-ban a eredeti formáját megtartva építettek újjá.

Ella-villa
A jelenlegi „C” épületnek Festetics Tasziló lánya, Karola Ella volt a névadója. 1865-ben épült, akkor a II-es ház nevet kapta. Az épületre 1911-12 között került a második szint.

Ferenc József-ház
1911-ben készült el az épület. Ugyanebben az évben emelte hercegi rangra Ferenc József magyar király és osztrák császár Festetics (II.) Taszilót, aki a házat építtette. A mai „D” épület.

Hetes Ház
1870-71-ben épült, ez volt a fürdő környékén az első emeletes ház, amely ma szállodaként üzemel.

Deák Ferenc-ház
A kórház „F” osztálya, melynek eredeti neve Tasziló-villa volt, azonban a herceg (Festetics (II.) Tasziló) halálát követően átnevezték. 1907-ben adták át a kétemeletes épületet, majd az 1998-99-es felújítások során összeépítették az új K épülettel.

 

Több régi épület van még a Sétáló utcán is, melyekről egy másik bejegyzésben számolunk be.

Addig is: www.heviz.hu!

 

Forrás: Szántó Endre Hévíz és környéke c. könyve

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr377698544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása