I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Mitől lesz ZÖLD egy rendezvény? Mi így csináltuk!

girl-2436545_1920.jpg

Egyre inkább elvárás, hogy az élet minden területén igyekezzünk fenntartható, környezettudatos módon gondolkodni. Igaz ez a rendezvényekre is. Nem véletlen, hogy az eldobható műanyagpoharakat mára felváltották az újrahasznosíthatók, a műanyag tányérokat a papírtálcák, a zsákos szemeteseket a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. De tehetünk-e még ennél is többet, hogy egy már bejáratott, vagy akár egy vadiúj rendezvény még ZÖLDEBB legyen?

Határozottan igen!

A hévízi Erdei Misztérium programsorozat kapcsán lássuk, hogyan is működik mindez!
A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az erdőt mint féltve őrzött természeti értéket, ugyanakkor mint létező kulturális teret mutassák be a közönségnek. Közelítsék egymáshoz ember-természet-művészet hármasát, és egységet alkossanak ezekből kulturális események segítségével. A programok mindegyike a hévízi Véderdőben valósul meg, tehát egy természetvédelmi területen, ami még inkább felvet környezet- és természetvédelmi kérdéseket a megvalósítás, tervezés során.

20220523_160604.jpg

Mit tesznek a szervezők, hogy a program Zöld legyen?

Helyszínválasztás

A szervező Hévízi Turisztikai Np Kft. úgy választott helyszínt a rendezvényeknek, hogy az könnyen megközelíthető legyen gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel is. Az erdei terep alkalmas arra, hogy átalakítás nélkül lehessen akár nézőtérként, akár színpadként használni. A hévízi Véderdő sajátos elhelyezkedésének köszönhetően, a belvárostól is csupán néhány perc sétára található, így a környékben rendelkezésre állnak nyilvános mosdók, szabadtéri ivóvizes kutak, kávézók, éttermek. Így ezeket nem kell a helyszínre telepíteni. Az erdei környezet ráadásul véd az erős napsugaraktól, a város zajától, portól, széltől.

mikorkoncert_lgozott.jpg

Low impact

A minimalizált környezeti beavatkozás érdekében a szervezők a helyszíneken nem helyeznek el telepített eszközöket, színpadot, nézőteret, világítást, mert csak mobil eszközöket használnak, alkalomszerűen, abból is a lehető legkevesebbet. Színpad még a színházi darabok előadása esetén sem lesz, hiszen maga az erdő adja majd a darabok hátterét, díszletét. Ez azért is lehet így, mert tudatosan, olyan zenei és színházi produkciókat választottak a szervezők, melyek jól illeszkednek a hely miliőjéhez: Vihar, Sárkány, Csizmás Kandúr, Piroska és a farkas, Ludas Matyi; mikrokoncertek a föld, a víz, a szél, a madarak zenéi tematikában vagy épp a vezetett geobotanikai túrák.

Új eszközöket sem vásároltak a programok lebonyolításához. Olyan eszközöket használnak, melyek vagy már megvannak, vagy a fellépők hozzák-viszik magukkal. A nézőtér székei újrahasznosított régebbi székek, melyek erre az alkalomra lettek felújítva. Nincsenek extra dekorációs elemek, látványos molinók, sátrak, díszletek, hiszen a lényeg, hogy ember és természet minél közelebbi kapcsolatba kerüljön, így nincs is szükség semmi olyan eszközre, ami elterelné a figyelmet magáról a természet szépségéről.

sarkany_logozott.jpg

Maximális alkalmazkodás

A természetnek is megvan a maga ritmusa, amit illik tiszteletben tartani. Ez a fajta tisztelet különösen fontos egy olyan erdő esetében, mint a hévízi, ami egyben természetvédelmi terület is. Ezért a szervezők már a tervezési folyamat során egyeztettek természetvédelmi szakemberrel.

Ennek eredményei, hogy egy alkalommal 3 óránál hosszabb időszakot semmiképp nem töltenek az erdőben, hiszen a természetvédelmi terület védelme érdekében ennél hosszabb időszakra nem zavarják meg az erdő bioritmusát. Tiszteletben tartják az erdő szabályait - nem hangoskodnak, nem okoznak kárt az élővilágban, nem szennyezik a levegőt, nem bolygatják az éjszakai erdő nyugalmát rendezvényekkel, nem használnak erős fényeket, hangosítást, nem térnek le a kijelölt sétautakról... Nem hoznak létre semmi maradandót, amivel beavatkoznának az erdei körforgásba. Az ökoművészet jegyében létrejön majd néhány olyan alkotás, melyek csak az erdőben is megtalálható természetes anyagok felhasználásával készülnek, és melyek idővel újra eggyé válnak majd a környezettel.

fokep_zene.jpg

Minimalizált létszám

A fenntarthatóság nem feltétlenül a nagy tömegekről szól, inkább kisebb, tudatosabb közönségről. A hévízi Erdei Misztérium, avagy Játék Zöldben rendezvénysorozat nem a tömegeket akarja megszólítani. Nem törekszik arra, hogy egy újabb fesztivállá nője ki magát. Sokkal fontosabb, hogy a minőségi programok, egyedi, természetes környezeteben valósuljanak meg. Több kisebb helyszín, több kisebb koncert, színház, vetítés, performance, geobotanikai túra, melyeknél néha egyáltalán nincs nézőtér. Van, hogy csak 5-6 szék van kirakva, és a legnagyobbnak számító színházi darabra is legfeljebb 60 fő számára helyeznek ki összecsukható, mobil székeket. A mikrokoncertek tematikájának lényege épp az, hogy a látogatók, az erdőben sétálva, egy-egy ponton csupán rövidebb időre megállva élvezhessék a hangulatos zenei produkciókat.

performance_logozott.jpg

Szemétmentes szemlélet

A legfőbb törekvés, hogy a rendezvény során ne keletkezzen szemét. Mivel a cél az, hogy a rendezvények a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják az erdőben, így a szervezők azt kérik, hogy mindenki amit magával hozott az erdőben, azt vigye is magával távozáskor. A vendégek egyébként egy kis, egyedi csomagolású, papírtasakos virágmagkeveréket is kapnak ajándékban, hogy tudatosítsák a "zöld szemlélet" fontosságát.

fokep_erdeiisk.jpg

 

Hogyan lehetünk ökotudatos látogatók?

  • ne hagyjunk semmit, főleg ne szemetet az erdőben
  • óvjuk a Véderdő növényeit és állatait nem csak azzal, hogy nem okozunk kárt bennük és ez élőhelyben, hanem azzal is, hogy nem hangoskodunk, nem rémísztjük meg őket
  • ne térjünk le a sétautakról, mert nem tudhatjuk, hol bújik meg az avarban egy kedves süncsalád, vagy hol nőnek értékes facsemete sarjak
  • legyünk tekintettel arra, hogy rendezvényeken nem a maximális kényelem a legfontosabb, hanem a megszerezhető élmény egyedisége - ezért ne kérjük számon, ha nincs minden szolgáltatás helyben, ha mondjuk a büfé vagy a mosdó 100 méterre található
  • a programok mind ingyenesek, de egy fagylalt áráért vásárolhatunk valami kis szuvenírt a Hévízi Tourinformban, amivel segítheted a szervezők munkáját
  • menjünk a rendezvényekre sétálva, kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközzel
  • vigyünk magunkkal saját kulacsban hűvös ivóvizet, a szervezők pedig az erdő mellett biztosítanak lehetőséget az újratöltésre
  • készítsünk egy képet, videót, selfie-t a rendezvényeken vagy csak a csodás Véderdőben és osszuk meg az élményt barátainkkal bármely social felületen a #IloveHévíz vagy a #ökoHévíz üzenettel

A szervezők célja, hogy hosszabb távon bekapcsolják az erdőt, sőt további egyedi helyszíneket a város kulturális és művészeti életébe. Most a Hévízi-tó melletti alsó, azaz Északi-Véderdőben valósulnak meg a májustól-októberig tartó időszakban rendezvények. 2023-ban pedig itt és még további újabb hévízi helyszíneken várhatók formabontó kulturális programok, mind-mind a fenntarthatóság és ökotudatos szervezés jegyében.

mert #aZÖLDazTRENDI !

 

Milyen programokon lehet részt venni Hévízen?

erdeimiszterium_nagyplakat.jpg

 

Részletek, időpontok itt!

 

A hévízi Erdei Misztérium rendezvénysorozat a VEB2023 EKF támogatásával valósul meg.
fekete_horizontalis_heviz.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr9217837889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása