I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Idén július 6-án tartják a Hévíz Város Bora választást

 white-2559865_1920.jpg

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezik Hévízen a 2021 évi Hévíz Város Bora Választást.

A versenykiírást idén virtuális meghívás formájában juttatták el a szervezők elsősorban a térség borászatai számára, melyek a Balaton Borrégió (Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopak borvidék, Zalai borvidék és a Felső-Pannon borrégió) pincészeteihez, mondta el Miklós Beatrix, a szervező Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke.

Kiket és hogyan értékelnek?

A felhívásra végül 12 pincészet jelentkezett, 35 bortétel beküldésével.

A Hévíz Város Bora választásra 2021. július 6-án kerül sor, exkluzív helyszínen, a NaturMed Hotel Carbona Téli kertjében. Az esemény ünnepélyes megnyitója után a borszakértő szakmai zsűri a nevezett 35 tételes borsorból felállítja a sorrendet, a korábbi év gyakorlata alapján, számítógépes pontozási rendszerben, melyből az első 5 tétel kerül bemutatásra a délutáni "vendéglátós szakzsűri " részére és amelyből a helyi szakértők, a gasztronómia prominens képviselői válasszák majd ki Hévíz Város borát. 

wine-2789265_1920.jpg

Milyen bort keresnek?

Hévíz Város Borának ismérvei: Friss, stílusos, könnyű bor- ételekhez jól ajánlható, megfelelő legyen az ár-érték arány, és mindenképp száraz fehér bornak kell lennie. Kötelező feltétel továbbá, hogy az utóbbi 2 év valamely neves borversenyén is már eredményesen szerepeljen (arany, ezüst minősítéssel), és szakértők által minősített bor legyen.

balaton-3495488_1920.jpg

Ki lesz a zsűri?

A bíráló bizottság tagjai: Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Dr. Sárdy Diána Ágnes egyetemi docens (MATE), Dr. Brazsil József Da Bibere Zalai Borlovagrend Elnök-Nagymestere, Viniczai Sándor Borászati füzetek főszerkesztő, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező és Dr. Szőke Barna MATE, Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgató, Pápai Zsuzsa NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója.

A bíráló bizottság döntése után azonban helyi vendéglátásban jártas szakemberek is részt vesznek a végső döntésben.

pexels-terje-sollie-313715.jpg

Hogy zajlik majd a borbírálat?

A rendezvény június 6-án 10 órakor veszi kezdetét a köszöntőkkel, melynek keretében Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Hévíz Város Bora verseny védnöke nyitja meg az eseményt. A résztvevőket e mellett köszönti és a bírálókat bemutatja Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes egyetemi docens (MATE). A bíráló bizottsági tagok pontozása után az 5 kiválasztott bort délután a társadalmi és gasztroszakemberekből álló zsűri kóstolása és értékelése követi.

Az bírálat eredménye valószínűleg délután fél 5 körülre derül majd ki, de az eredményt ünnepélyes keretek között 2021. augusztus 20-án, a II. Hévízi Bor és Gasztrokorzó rendezvényen is bejelentik a szervezők, ahol a nyertes borászat és választott bora külön bemutatkozási lehetőséget kap.

dsc_4966_heviz_marketing_mail_15836.jpg

Hol lehet majd megvenni a bort?

Hévíz Város Bora egy speciális díszcímkét kap a bírálatot követően. Ez után a bor már ezzel a címkével kerül forgalomba és lehet majd megvásárolni Hévízen többek között a Tourinform Irodában.

Részt lehet-e venni a rendezvényen?

A borbírálat sajtónyilvános esemény, de egyébként csak meghívóval látogatható. A programra a szervezők a borszakma képviselőit és a hévízi turizmusban valamint vendéglátásban érdekelt szakembereket hívták meg.

Cikkünket pedig egy kis kedves humoros borbírálattal zárjuk, hogy tudjuk, hogyan is csinálják ezt a "profik"!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr6116610888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása