I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Minden nagymamának van egy tuti lecsó receptje, amibe...

13860_lecso-b.jpg

Kell bele tojás! Nem kell tojás, szalonna kell bele! Nem szalonna, kolbász kell bele ....

Aki a hagyományos magyar konyhaművészetet szereti, nem valószínű, hogy ne evett volna még ízletes házi lecsót. A lecsó azonban olyannyira nem csak és kizárólag magyar nemzeti sajátosság, hogy már nemzetközi lecsóhatározó is készült róla. Az alapja azonban szinte mindenütt ugyanaz: néhány alapvető friss zöldség, ami tetszés szerint bolondítható és tuningolható. A végeredménynek csak saját fantáziánk és ízlésünk, na és persze a beszerezhető alapanyagok listája szabhat határt.

lecso_1436293603.jpgkép forrása: Pinterest

Miből készült Hévízen?

Azt, hogy a lecsó kimondottan "ahány ház, annyi szokás" típusú étel, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hévízi lecsófőző versenyen sem készült két egyforma belőle. Variálták tojással, szalonnával, kolbásszal, rizzsel, gombával, kölessel, tésztával, dödöllével, tejföllel... Bár ezek közül vannak olyan alapanyagok, amik egyesek szerint alapból is a lecsó részei, mások szerint a jó lecsóba nem kell más, mint hagyma, paprika és paradicsom. A táborok között pedig feloldhatatlan ellentét feszül, amit legfeljebb némi házi pálinka vagy kisfröccs tud csillapítani.

Szeptember 3-án délután végülis vagy így, vagy úgy de finom illatok kezdet el terjedni a hévízi piac közelében, ami bizony nem kevés vendéget is vonzott a helyszínre. A csapatok már a kora délutáni órákban feltették rotyogni a hozzávalókat kisebb-nagyobb bográcsokban, ami újabb vitára adott persze okot. A lecsót vajon gulyásnak vagy pörköltnek való bográcsban jó-e elkészíteni? No comment, hogy parázs vita ide vagy oda, a zsűri végül a vasserpenyőben készült verziót hozta ki győztesnek.

Lelkes amatőrök, akik a lecsófőzést profi szintre emelték

A csapatokat a piacon dolgozók, árusítók és barátaik, családtagjaik alkották, és egyetlen kikötésük az volt, hogy minden hozzávalót a Hévízi Termelői Piacon kell beszerezni a főzéshez. A hozzávalókat számba véve csupán csak a strucctojás láttán merült fel bennünk "némi" kétség, de alapvetően teljesen jogos, hogy a jó lecsó alapja a jó minőségű hozzávaló, ami lehetőleg a mi vagy a szomszéd néni kertjében, végső esetben pedig (ha netén egy panelben laknánk és egy nyamvadt kis balkonládánk sincs) a helyi termelői piacon beszerezhető legyen. Itt pedig el is jutottunk ahhoz a fontos, manapság trendi megállapításhoz, hogy ha ez így van, akkor a lecsó a környezettudatos és fenntartható ételek listájába sorolható. Nem mellesleg hús nélkül még vegán is!

A "Ki nyer ma?" verseny eredménye

Az, hogy végül a hagyományos, tradicionális lecsó vitte el a prímet a szakértő zsűri kóstolása alapján / a szakértő zsűrit Miklós Beatrix és Veress Ferenc alkották ez esetben /, szinte borítékolható volt, ám egyszerűen nem lehetett szó nélkül elmenni az abszolút tuning zalai lecsó mellett sem, ami a következőképpen állt össze:

a tányérba alulra az ízletes házi lecsó került zöldségekből, rajta kis halomban klasszikus pirított zalai dödölle, melynek tetején fűszeres szalonnapörc. Végül egy kis vargányával megspékelve, hogy igazi királyi fogás váljon belőle. Ez ilyen formában, ha kellőképp kis adagokat tudunk belőle csinálni, akár egy fine dining fogás is lehetne, csak hát úgy már kinek kell.

Így tehát a megosztott első helyezést Benkő Lajos (és a receptet súgó anyukája), valamint a Zalai Katicák csapatának tagjai kapták.

Mi azért kicsit bántuk, hogy a palacsintába töltött lecsó nem került külön kiemelésre, mert valljuk azért be, a két hazai "mitszeretnélmaennikincsem" klasszikus ötvözése mégis csak figyelemre méltó próbálkozás.

Most pedig lecsóra fel, rotyogjanak hétvégén a lecsók a magyar konyhákban! Az ablakot azért érdemes lesz közben kinyitni!

Az alábbi képek a Hévízi Termelői Piac Facebook oldaláról származnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1916188986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása