I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Limonádék, szörpök, koktélok! Megtaláltuk kedvenc nyári frissítőinket Hévízen!

cocktail-387902_1920_1.jpg

A limonádé már évek óta a legnagyobb slágeritala a nyárnak. Nem is lehet ma már trendi egy hely, ahol nem adnak legalább egy alap citromos limonádét vagy ami még sokkal menőbb finom házi szörpöt egy „csipet” menta levéllel.

És mi tagadás, tényleg nagyon jól tud esni a nyári kánikulában egy frissítő házi szörp vagy limonádé, netán ezek ötvözete, a jégkockától gyöngyöző hűs pohárban, friss gyümölcsökkel megspékelve. Nem csak frissít és hűsít, de még szemet is gyönyörködtet.

Jártunk egy kört Hévízen és keresgéltünk kicsit, hol milyen hűsítő finomságokkal csábítanak minket! Nem tagadjuk ízre, látványra és mennyiségre egyaránt mentünk!

Aki járt mostanában nagyobb italválasztékkal rendelkező étteremben, bárban biztosan sok ízkombinációval találkozott már. A klasszikus citromos, limeos, mentás limonádé (van ahol ’virgin mohito’-nak hívják) mellett már szinte minden íz és azok kombinációi is megtalálhatók. Hévízen is ihatunk bodzás, meggyes, ribizlis, szedres, levendulás, gyömbéres, epres, narancsos, mangós, kivis, dinnyés …. változatokat. Van, ahol gyümölcssziruppal de sok helyen házi szörpökkel ízesítik a víz vagy szóda alapú italt. Cukrot szerencsére ma már szinte senki nem tesz limonádéba, sokkal inkább megjelentek a különböző gyümölcsdarabkák az italunkban, amiket nem nagy vétek végül egyesével kihalászni és elfogyasztani.

A tökéletes meggyes limonádét ...

mi a Római Pincében találtuk meg.

Először is egy árnyas lugas alatt ülve a nyári melegben nagyon vágytunk már egy frissítő italra. Széles volt a választék, de mi inkább a savanykásabb ízű klasszikus meggy mellett döntöttünk. Őszintén szólva kíváncsi voltam a szörp színére is. ... és nem csalódtam sem színben, sem ízben, sem látványban.

Poharunkba jégkocka itt nem került, de egyáltalán nem bántuk, mert a nélkül is kellőképpen hűsítően hideg volt (de mint megtudtuk, lehet hozzá kérni). Enyhén szénsavas vízzel készült és nem szódával, ami külön öröm, mert sokkal jobban érezhető volt így a gyümölcsös íz, és mi tagadás, nem is nagyon vagyunk szénsav pártiak. A limonádé alapot a pohárba helyezett 5-6 negyed cikk friss citrom és lime valamint egy kevés citromlé adta meg, ehhez jött hozzá a finom meggyszörp. Ettől még persze nem lett volna ennyire intenzív a szörpünk színe így került bele bőven friss feketeszeder, málna, piros és fekete ribizke, a tetejére pedig a díszítés, a mentalevél.

Kaptunk a poharunkba egy koktélos kanalat is, hogy a gyümölcsöket se kézzel kelljen majd végül kihalásznunk. Mindenkinek csak ajánlani tudom, kóstoljátok meg bátran!

110314346_209305043722897_4151284971041064825_n.jpg

Jéghideg tonic + forró espresso!

Meglepő de tökéletes párosítás! Sosem gondoltuk volna, hogy egyszer majd a jéghideg tonikunkba engedjük, hogy forró presszókávét öntsenek, és még ízleni is fog, pedig de. A recepten nincs mit magyarázni. Órási jégkockák, 2 dl hideg tonic és egy kávéskanál hátáról lassan lecsorgatva a tetejére került a forró espresso. Azt sem tudtuk összekerverjük-e vagy hagyjuk így egymás hegyén-hátán a két italt. Látványnak is gyönyörű volt, de az íze nagyon ütős! Aki imádja a kávét annak kötelező, és ezer százalék, hogy felpörgeti a délutánt. A Macchiato Cafe & Lounge-ban tudjátok kipróbálni!

109718968_712155276273203_5303916145911200928_n.jpg

Koktélt szürcsölve is tehetsz a bolygónkért!

A Plant a Tree Coctail egy hazai kezdeményezés, aminek egyre több partnere van országszerte, Hévízen a BrixBistróban kóstolhatjátok meg. A projekt lényege, hogy van egy koktél a már említett Plant a Tree Cocktail, lefordítva Ültess egy fát koktél, aminek mind a receptje, mind a pohara, mind az ára egységes. Ha ilyet vásárolsz, támogatod egy fa ültetését. A koktél maga lényegében egy jégkásás gin tonic, amit machateával bolondítanak meg, és egységesen 4.800 Ft-ba kerül mindenhol. Ez nyilván nem a legolcsóbb koktél, ami létezik, de mikor megvásároljuk, regisztráljuk magunkat a programba, amiről visszaigazolást is kapunk. Kis idő múlva pedig fotót is küldenek számunkra a fáról, amin a mi nevünk szerepel. A fákat egyébként jelenleg Nyíradonyban ültetik, magán területen, ahol jelenleg 5.000 fának elegendő hely áll rendelkezésre, és a cél, hogy egy erdőnyi fát ültessünk a következő generáció számára. Jah és a Plant a Tree  holnapon, lehet követni hogy mennyi fánál tartanak. :)

62e5c7fa-fedb-4d2a-a889-932d229016a6.jpg

Alapanyagok házi készítésű limonádéhoz

Azok akik otthon szeretnének frissítő, gyümölcsös italokat készíteni, nekik a Hévízi Termelői Piac a legideálisabb hely az alapanyagok beszerzéséhez. A klasszikus házi szörpök széles választéka mellett vannak gyógynövény szörpök, friss menta, citromfű, az idény gyümölcsöknek pedig nem is lehet ellenállni. Ráadásul sok mindent vásárlás előtt meg is kóstolhatunk, sőt extra ötleteket, recepteket is begyűjthetünk a rutinos szörp készítő helyi termelőktől.

Akik hosszabb távra terveznek vehetnek menta palántát és kis citromfa csemetét is, hogy aztán pár év múlva már csak a kertbe kelljen kifutni a házi limonádénkhoz egy-egy bio hozzávalóért.

És végül egy ízletes és hatalmas koktél, ami a csajos esték kötelező tartozéka lehet

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr6316012684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása