I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Iszap, sár, tőzeg? Mit kennek ránk a gyógyhelyeken?

hotel_europa_iszap.jpg

Az iszapok felhasználásáról már az ókorból vannak feljegyzések. A görögök nílusi iszappal kevert olajat használtak masszírozásra, de a holt tengeri iszap hatásairól is sok ókori, középkori leírás maradt ránk. Hévízen és a környékén is már az római kor óta ismerték a tó vizének és iszapjának gyógyító hatását, majd a középkorban legendák születtek a meleg mocsár gyógyító erejéről. Ma már sok gyógyhely elengedhetetlen kezelései közé tartozik a gyógyiszapos pakolás, kezelés de vajon mi is valójában az iszap.

Iszapból is több féle van - gyógyászati szempontból, egészen pontosan 6

  1. Szerves iszapok: algákból, növényi és állati maradványokból keletkeztek
  2. Szervetlen iszapok: túlnyomóan ásványi eredetű anyagokat tartalmaznak.
  3. Tőzegek: felláptőzeg, alláptőzeg, lápföld
  4. Kevert iszapok: különböző iszapok természetes keverékei, ilyen például a Hévízi iszap is.
  5. Gyógyföldek: vulkanikus kőzetek mállástermékei
  6. Mesterséges iszapok

Magyarországon kizárólag természetes iszapokat használnak gyógyításra. Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott három iszap a hévízi, a kolopi (Tiszasüly), és a marosi (Makó). A kolopi és a marosi iszap szervetlen, a hévízi iszap kevert típusú, zömmel növényi eredetű, 30 %-ban szervesanyag-tartalmú iszap.

mud_baths_at_saki_sanatorium_in_evpatoria_2c_russia.JPG

Mire használható az iszap?

  • Gyógyászati célú alkalmazás humán és állatgyógyászatban is.
  • Kozmetikai célú alkalmazás, pl. a kalcium-karbonát a bőrt selymessé, lággyá teszi
  • Ezenkívül a mezőgazdaság és az ipar is felhasználja az iszapot

Na és ha ember, akkor azon belül mire?

  • ízületi problémákra, izomlazítás, kötőszöveti görcsök oldására
  • bőrproblémákra pl: pikkelysömör, pattanások, hegek gyógyulása
  • nőgyógyászati, meddőségi problémákra, krónikus petefészek-gyulladásra
  • kozmetikai kezelések, pakolások - bőrfeszítés, puhítás, selymes érzés elérése céljából, allergiás tünetek kezelésére, hajpakolásként is alkalmazható
  • hatása fokozható gyógynövényekkel ötvözve
  • wellness kezelésekhez, masszázshoz, lazításra, görcsoldásra, stresszkezelésre

Hogy néz ki a hévízi iszap és milyen összetevői vannak?

A hévízi iszapnak magas a huminsav-tartalma, ez adja a sötétszürke, majdnem fekete színét. Frissen kén-hidrogén, szárazon földes szagú. Használatra készen lágy, nem ragadós, nagyon jó a hőtartó és rossz a hővezető képessége. Magas a kéntartalma, szárazanyag tartalma nagyrészt mészkő, kvarc, földpát, csillám és amfi.

dsc_9613.jpg

Igaz-e, hogy manapság már nem a Hévízi-tó iszapjával történnek a pakolások?

A Hévízi-tó iszapkészlete véges, így a nagymértékű iszap felhasználás miatt, szükségessé vált új iszap előállítási technikák kifejlesztése.

A nagyvilágban folyó tudományos kutatások eredményeit is figyelembe véve, a Hévízi-tó fenekén található iszappal azonos hatású iszapot kellett előállítani. Tény, hogy a keszthelyi rétláp és a tófenék geológiai kifejlődése azonos. A rétlápból kinyert tőzeget, hévízi gyógyvízbe helyezve 60 nap múlva fizikai-kémiai tulajdonságát tekintve is ugyanolyanná válik, minta hévízi tavi iszap. Ezt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet által gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású iszap terméket használják a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban , valamint az ország sok más gyógyászati intézményében,  és ez kapható kereskedelmi forgalomban is Pannon Iszap néven.

Magáról az iszapgyártás részletes folyamatáról egy következő cikkünkben írunk majd.

dsc_9459.jpg

Hogyan hat a hévízi iszap?

Az iszap legjellemzőbb hatása a hőhatás.

A kiváló hőtartásnak köszönhetően tartós meleg-hatást biztosít a szervezet számára, ezáltal csökkenti az izmok görcsös állapotát, lazítja a kötőszövetet, vérbőséget és keringésfokozást okoz, jó fájdalomcsillapító hatású. A fizikai hatásokon túl kémiai hatással is számolhatunk, mely az iszapban lévő alkotóelemeknek köszönhető. Például a vas, a klór és a kén roborál, a jód és a bróm relaxál, a nátrium és a kalcium nyugtat, a kén stimulál.

Kiknek köszönhetjük a hévízi iszapot?

A hévízi iszap tudományos kutatása és vizsgálata több embernek köszönhető. Gróf I. Festetics Györgynek, aki először ismerte fel, hogy a hévízi mocsaras, lápos terület csodás fürdővé varázsolható, ha lecsapolja, partját parkosítja, a víz fölé pedig fürdőházat építtet. A 20. század elején aztán Reischel Vencel bérlő már tudatosan fejlesztette Hévíz világ színvonalú fürdővárossá, amihez hozzá tartozott, hogy orvosakkal vizsgáltatták meg a víz és az iszap gyógyhatásait is. Ő volt, aki szerződést kötött Dr. Schulhof Vilmos fürdőorvossal, hogy az iszap hatását tudományos cikkekben is publikálja.

spa-4481538_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr2615685030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása