I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Szalagos farsangi fánk - kezdőként is van esélyed!

donut-3960487_1920.jpg

Van aki csak farsangi időszakban, mások évszaktól függetlenül, szinte bármikor szívesen sütnek fánkot. Nem is csoda, hiszen akár szalagos, akár töltött, akár donut, akár csöröge, házi sárgabarack lekvárral, vagy cukormázzal, de a fánk a hétköznapi pillanatokat is ünnepivé képes varázsolni.

Persze a szalagos farsangi fánk igazi főszezonja most van, így mi is kértünk egy-két tanácsot a tavalyi hévízi fánksütő verseny nyertesitől, a Lotus Therme Hotel & Spa***** cukrászaitól. Segítőink Simon Márta vezető cukrász és Bagladi Gabriella cukrász voltak.

Simon Márta receptje:

500 g átszitált liszt
80 g porcukor
0,5 evőkanál só
2 tojássárgája
300 ml meleg tej
30 g élesztő
50 g olvasztott vaj
citorm és/vagy narancshéj ízlés szerint
egy kevés rum

Lássuk a videót, hogy hogyan is készült a fánk!

Végül pedig néhány praktikus tanács:

  • az élesztőhöz adott tej sose legyen forró, de hideg se, mert a túl forró tej épp úgy árt az élesztő baktériumoknak, mint a hideg
  • a lisztet és a porcukrot is érdemes átszitálni
  • a hozzávalókat összekeverés előtt tartsuk szobahőmérsékletű helyiségben
  • a sót ne szórjuk az élesztőbe
  • a megkelt tésztát nem kell újragyúrni, elég csak kinyújtani, nagyjából 2 cm vastagra
  • a kinyújtott tésztáról seperjük le a felesleges lisztet
  • a szaggatás után maradt tésztát egyszer még újragyúrhatjuk, de a 2. szaggatás után a maradékot érdemesebb inkább kis darabokra szétszedve megsütni
  • ha szeretnénk, hogy a fánkban benne legyen a lekvár: válasszuk a tésztát 2 felé, mindkettőt nyújtsuk fele olyan vastagra, az egyik tésztára tegyük rá a lekvár adagokat, majd borítsuk rá a másik tésztát, és így szaggassuk ki a fánkokat
  • az olajat hevítsük kb. 160°C-ra és tartsuk egyenletes lángon - ne lobogjon, nagyjából közepes lángnak felel meg
  • a fánkot először fedő alatt aranybarnára sütjük, majd a fedő nélkül, megfordítva megsütjük a mások felét is
  • a fánkokat sütés közben nem mozgatjuk

Jó sütögetést és jó étvágyat kívánunk!!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr2215474480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz