I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Így lehet fenntartható a turizmus!

pool-3221975_1920_2.jpg

Stop turizmus?

Egyre több népszerű turisztikai célpont teszi ki a megtelt, vagy az ideiglenesen zárva táblát! Mert míg az utazás, új helyek felfedezése, a kultúrák megismerése, a világlátás és a hétköznapokból való kiszakadás egyre népszerűbb, addig nem csak a turizmusból származó bevételek, de a turizmus ökológiai lábnyoma is egyre nagyobb kezd lenni. Mit tehetünk mi, és mit az ágazat, hogy a fenntarthatóságra törekedjünk?

Fenntartható turizmus, tudatos megoldások a Hévízi szállodákban!

Az idegenforgalmi ágazat az összes globális szén-dioxid kibocsájtás 5%-ért felelős, ebből pedig 2%-át a szállodaipar teszi ki - olvasható a World Tourism Organization honlapján. A klímaváltozással kapcsolatos riasztó hírek felgyorsították a környezettudatos megoldások elterjedését a szállodaiparban Hévízen is. 

Az UNWTO 1999-ben fogadta el a Turizmus Globális Etikai Kódexét, mely szerint a turizmus minden szereplője köteles tenni a környezetért. Hévízen mind a szállodák vezetősége, mind a dolgozók közös részt vállalnak a környezeti terhelés csökkentésében.

Mindannyiunk közös ügye, hogy a világörökség várományos, fokozottan védett Hévízi-tó gyógyító hatását és különleges természeti környezetét az utódaink is élvezhessék.

Fenntartható utazás nemzetközi szemmel:

Amit a szállodák, akár a költségeik megemelkedése mellett is vállalnak:

  • Energia megtakarítást érhetnek el a légkondicionálás, fűtésrendszer szabályozhatóvá tételével, csakúgy, mint az energiaforrások cseréjével energiatakarékos LED égőkre.
  • Törölközőcsere csökkentésével a felhasznált vizet, tisztítószert csökkenthetik: A wellness részlegen több szállodában más színű törölközők használatával kerülik el a szobai törölközők mindennapi cseréjét.
  • Folyékony szappanadagoló alkalmazása a korábbi csomagolt szappanok helyett.
  • Szelektív hulladékgyűjtés a személyzetnek kötelező, a szállodai szobákban azonban még kevésbé megoldható a 4 féle szelektív szemetes elhelyezése.
  • Az élelmiszer alapanyagok „zöld beszerzése”, azaz amennyiben lehetséges helyi termelőktől vásárolnak, ezzel csökkentik a szállításból eredő szén-dioxid kibocsájtást, továbbá támogatják a helyi vállalkozásokat.
  • Büféétkezéseknél az ételhulladék arányának csökkentése.
  • Főzőolajat külön összegyűjtik és az erre szakosodott cégek újrahasznosításra elszállítják a szállodából.
  • A wellness medencék vízének újrahasznosítása.
  • Takarékos vízöblítésű WC tartályok használata.
  • Mind a szállóvendégek, mind a személyzet részére tisztított vízzel ellátott automaták elhelyezése.
  • Csak környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező tisztító,- fertőtlenítő szereket használnak.

hevizi_to_a_kisbolygo.png

Amit vendégként tehetsz a környezet megóvásáért:

  • Ne tekerd le 16°C-ra a légkondicionálót, ha 23 is elég hideget biztosít 30°C-ban”. Több szállodában a szobakártya behelyezésével indul el az energiaellátás, kiküszöbölve az üres szobák hűtését-fűtését.
  • A törölközőcsere otthon sem szükséges minden nap! A szállodákban több helyen tudod jelezni, ha tiszta törölközőre van szükséged. Pl. csak a földre ledobott törölközőket cserélik ki, vagy külön táblával jelezheted, ha törölközőcserét szeretnél.
  • Annyit szedj a tányérodra, amennyit tényleg megeszel. A svédasztalban az a jó, hogy többször is visszamehetünk, de amit a tányérunkon hagyunk, az biztosan a kukában landol.

Amit a jövőben több szálloda is tervez bevezetni:

  • A műanyag mentesség jegyében a mosodai és a szemetes zsákok cseréje biológiailag lebomló, növényi alapanyagokból származó alternatív csomagolóanyagokra.
  • A büféasztalon a külön csomagolt mini-vajak, mézek, lekvárok cseréje továbbra is esztétikus, de sokkal kevesebb műanyag szemetet termelő verziókra.

Amit az állam, önkormányzatok, nemzetközi szervezetek tehetnek:

  • hitelekkel, pályázati forrásokat, vagy egyéb gazdasági eszközökkel támogatják a megújuló energiákra való átállást, a megújuló energiákhoz kapcsolódó beruházásokat,
  • edukálják mind az ágazati szektort, mind az utazókat a fenntarthatósághoz vezető lépésekről, lehetséges megoldásokról,
  • hosszú távú stratégiákat dolgoznak ki a turizmus környezet kárósító hatásainak csökkentése érdekében.

Mit ne áldozzunk fel!

Turizmusban dolgozóként felelősséggel tartozunk a helyért, ahová vendégeinket várjuk! Legyen mindig elsődleges szempont a helyi természetvédelmi értékeinek megőrzése, a helyi lakosok kultúrájának és hagyományainak megóvása, az épített környezet épsége. Ha ezek háttérbe szorulnak a gazdasági érdekek miatt, rövid időn belül olyan sok mindent veszítünk el, hogy már nem lesz mit megmutatni.

Az utazás maga is nagyon terheli, a környeztet. A fenntartható turizmus azonban nem azt jelenti, hogy senki ne utazzon sehova, hanem hogy lassan utazva is lehet valódi élményt szerezni. Aki lassabban utazik, több mindent felfedezhet, örömét lelheti a részletekben és élvezetesebbé teheti pihenését, mindeközben az ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb marad. Hévíz pedig valódi slow tourism úti cél!

Rövidfilm egy fenntartható turizmus diák projektből:

Források, egyéb témába vágó cikkek:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/browser/File/Okoturizmus/Utikalauz_klimabarat_turizmushoz.pdf

https://www.parlament.hu/documents/10181/1202209/Infojegyzet_2017_41_fenntarthato_turizmus.pdf/47b870e8-9c07-4268-b7e6-db0466b02da3

http://www2.unwto.org/

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5115268694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása