I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

„Élmény orgiák” szakértői, avagy szaunamester továbbképzés zajlik épp Hévízen

18773631_1160329_78b538ff9581c88fa53f8fb226d8b809_wm.jpg

Mitől lesz valaki szaunamester, miről is szól ez a szakma és miért van szükség továbbképzésre? A válaszokat a program fő szervezőjétől, Szabó Zoltán keszthelyi szanumestertől, szakmai vezetőtől tudhatjuk meg.

A Hévízen zajló, 2 napos továbbképzés az első olyan, amit magyar szaunamesterek tartanak. Szabó Zoltán szaunamester korábbi országos bajnok, Ambrus Bálint 2019. évi országos bajnok és Tótfalusi Róland az országos bajnokságon ezüst érmet nyert mester mint gyakorlati trénerek tartják. A képzésre az egész országból érkeztek, hölgyek és urak vegyesen, Zalakarostól Budapesten át egészen Tiszakécskéig.

Hogy lesz valaki szaunamester?

Legtöbben azért választják ezt a szakmát, mert vendégként beleszerettek a szaunába, van bennük egy csöppnyi exhibicionizmus és ebben a tevékenysében találják meg azt a kikapcsolódási formát, ami segít számukra levezetni a hétköznapjaikban felhalmozódott stresszt.

Szaunamesternek lenni fő foglalkozás vagy inkább hobby?

Mindkettőre van példa. Sokan egy fürdő, hotel alkalmazottai, vannak azonban olyanok, akik csak hetente néhány alkalommal, hobbyból ’állnak át a másik oldalra’. Épp ezzel a kérdéssel foglalkozott egyébként a mostani képzés első előadása is. A lényeg azonban, ami minden profiban közös, hogy mindenképp meg kell lenni a szauna iránti szenvedélynek.

Hol, hogyan tanulhat valaki szaunamesternek?

Ez egy nagyjából 2007-ben indult szakma Magyarországon, és folyamatosan alakul, fejlődik, mi pedig próbálunk lépést tartani a legújabb tendenciákkal. Egyrészt reagálunk a trendekre, másrészt viszont formáljuk a szaunavendégek igényeit. Aki úgy dönt, hogy szaunamester szeretne lenni, az az országban több képző intézményt is talál, ahol néhány napos képzésen sajátíthatja el az alapokat. A főképp elméleti képzés utána azonban sok múlik a mester szorgalmán, hiszen csak rajta áll, hogy részt vesz-e gyakorlatias vagy speciális továbbképzéseken.

Azt gondolnánk a szaunamester bemegy a szaunába, ellenőrzi a hőfokot, kicsit locsol, kicsit legyez. Miért kell ehhez továbbképzés? Mit kell még tudni?

Egy szaunamester egyszerre életmód tanácsadó, aromaterapeuta, zeneszerző, dramaturg, kellékes, elsősegély nyújtó, lélekbúvár, gourmet szakértő. Ahhoz, hogy valaki egy profi szaunaprogramot tudjon összeállítani és levezetni, valamint reagálni tudjon a vendégek igényeire, reakcióira felkészültnek kell lenni. Egy minden szempontból megfelelő, nem csak látványos de a vendég számára egészséges és biztonságos szaunaprogram összeállítása sok előkészületet és szakmai tudást igényel. E mellett fontos a változatosságra törekvés és a legújabb trendek ismerete.

Arra is figyelmet kell fordítani, hogy a szaunamesterek megtanulják megfelelő módon regenerálni saját szervezetüket, hiszen a rendszeres, szaunában töltött, intenzív testmozgással is járó munka hosszú távon nagyon megterhelő számukra. Ezért cél, hogy ezeket a továbbképzéseket kiegészítse majd egy edzőtábor is, ahol olyan tudást sajátíthatnak el, ami a munkájuk teljesítésében segítik őket.

Hogyan tudnád érzékeltetni, mi különböztetni meg a szaunázást a szauna programtól?

Alapvetően kétféle szauna programot különböztetünk meg azon túl, hogy a vendégek teljesen természetesen, mindenféle program nélkül is használják a szaunát. Az egyik a klasszikus szauna program, amikor a szaunamester gondoskodik a megfelelő hőfokról, beállítja az időt, esetleg aromás felöntést és egy egyszerűbb legyezéstechnikát alkalmaz, netán testápoló krémet ad még a vendégek részére. Már ez segíti a vendég ellazulását, hiszen a szauna szervezetre gyakorolt pozitív hatásai kiegészülnek egy intenzívebb stresszoldással is.

A másik ágazat azonban a kimondott show felöntés, amikre ez a mostani képzés is koncentrál.

„Show felöntés”? Mármint egy performansz előadás egy szűk és izzasztó térben?

Az egyik vendég egyszer úgy fogalmazott, hogy: „Ennél szürreálisabb élményt még sohasem élt át.”

Ezeken a programokon sok esetben a szaunamester jelmezben, egy előre megtervezett koreográfia és zenei aláfestés mellett, egy történetet, témát jelenít meg. Ennek kiegészítő elemei a hanghatások, illatok, fények, testkrémek, pakolások, kellékek, ételek stb. Lehet témájuk épp úgy egy évszak, mint egy film vagy egy híres személy. A legjobb szauna programok a vendég minden érzékszervére hatnak, igazi élmény orgiák!

Szívós László rendőr és szaunamester

Szívós László nem eredeti hivatása miatt, hanem azért érkezett hallgatóként Hévízre, hogy legyezés technikát tanuljon. László rendőr és hobby szaunamester, aki 2 hónapja már hivatalos mesteroklevéllel is rendelkezik.

Első pozitív találkozása a szaunázással még gyerekként volt, ám sok évig nem maradt ez több, mint kellemes emlék. Mígnem már felnőttként egy siklósi szauna programon való részvétel döbbentette rá, hogy nagyon is szereti ezeket az eseményeket. Ettől kezdve kezdett egyre gyakrabban részt venni a Tiszakécske-Kerekdombi szauna programokon, amikről muszáj elmondani, hogy az ország legnagyobb, 50 fős fatüzelésű, rönkház szaunájában zajlanak.

Az ottani rendszerben 3 programot mester vezet, tematikus program alapján, a 4. programot viszont lelkes vendégek szervezhetik meg maguknak szabadon. Egy ilyen alkalommal először csak segédnek állt be, majd úgy adódott, hogy program levezető is lett. A szaunázás szeretetéből végül szevedély lett, most pedig már arra törekszik, hogy egyre több tudást lessen el a legjobbaktól. Az hévízi képzéssel nagyon elégedett, azt mondja a képzők szaktudása, a remek társaság, és a tananyag garancia arra, hogy nagyon jó hangulatban telik el ez a két nap, és sokat tanulhatnak egymástól.

Ambrus Bálint úszómesterből lett 4 éve szaunamester. Celldömölki és idén áprilisban lett a mesterek között országos bajnok. Fontosnak tartja a technikai elemek fejlesztését, és a folyamatos tanulást, továbbképzést, ami mindig a vendégeket kell, hogy végső soron szolgálja.

Tótfalusi Roland Szombathelyről érkezett és 3 éve lett lelkes vendégből profi szaunamester. Belföldön is külföldön is dolgozik, és ennek a tréningnek az erősségét abban látja, hogy a szaunmesterek csapatban, egymást segítve, támogatva, bátorítva tudnak tanulni, új technikákat elsajátítani. Cél, hogy a mostani 2 kezes 1 törölközős ventillációs technikáról minél többen tovább tudjanak majd lépni a 2 kezes 2 törölközős legyezési technikára.

60354633_455255891934025_5773963825820729344_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014832014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása