I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Élményevezés télen, a hévízi patakon

28279550_1590443114326776_1339317582359135773_n.jpg

Télen a meleg szaunára, gyógyvízre vágysz?  Esetleg kis korcsolyázást és forralt borozást is el tudsz képzelni? De kinek jut eszébe vízitúrázni a mínuszokba?

Hévízen a világ legnagyobb termáltavának vizét a Hévíz-patak vezeti a Zala folyóba, mely Fenékpusztánál torkollik a Balatonba. A Hévízi - tó 38 méter mélyen lévő forrásbarlangjából másodpercenként 410 liter meleg gyógyvíz tör elő, ami azt jelenti, hogy a Tó teljes vízmennyisége 3 naponta kicserélődik. A meleg vizű Hévízi-patak - Magyarországon egyedülálló módon - télen  evezhető, sőt a 20 fokos meleg vízen evezve gyorsan lekívánkozik a téli kabát is.

A hévízi patakon csak télen lehet evezni, hiszen a Hévízi-Tó és környezete fontos természetvédelmi terület. A patakon kora tavasztól késő őszig, - csak úgy, mint a 4,4 hektáros Hévízi-Tóban - rózsaszín, lila és kék színekben pompáznak a tavirózsák. Télen visszaszorul a növényzet, ezért a Balaton Felvidéki Nemzeti Park engedélyével több vízisport egyesület programjában szerepel a „téli élménytúra”. Havas tájban a melegen gőzölgő Hévíz-patakon természethez közel, igazi misztikus világban érezhetik magukat a túrázók. Ráadásul az evezés nem megerőltető, még a kisebbek is pár lapátolás után hamar belejönnek.

5_sz_melleklet_turautvonal.jpg

A kenutúra az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, ezért az idei évtől a Balaton Felvidéki Nemzeti Park az élővilág megóvása érdekében létszámkorláthoz köti a 9 kilométeres szakaszon végigevező résztvevők számát. Az idei évtől mosdó is elérhető lesz a túra kiindulási és végpontjain is. Kis szerencsével láthattok a patakban különleges halakat, vagy a Balatonról és a Kis-Balatonról a meleg vízhez érkező nagykócsagot, szürkegémet, szárcsákat vagy réceféléket is.

Az Óbudai Sport Egyesület 1997 óta várja az érdeklődőket ezzel a különleges hévízi élménnyel. A túra nem igényel különös evezős előképzettséget, indulás előtt profi túravezetők bemutatják a túrakenuzás fortélyait. A túravezetők nagy dunai hajóforgalom mellett is stabilan viselkedő túrakenukkal érkeznek a Hévízre, ahol rövid oktatás után a gőzölgő meleg patakon evezve mindenki biztonságban érezheti magát. A biztonságot még a szervezők által hozott mentőmellény is erősíti. A téli kenuzáshoz meleg cipőt/csizmát és kényelmes, réteges öltözetet - javasolnak a szervezők.

A túra végén az Óbudai Sport Egyesület a résztvevőknek egy pohár melegítő teával vagy forralt borral is kedveskedik. A közös kenuzás kiváló alkalom csapatépítésre, családi programnak, vagy egy hévízi wellness pihenés kezdetének is.

További információk a túrával kapcsolatban: www.ose.hu/heviz-vizitura

Hévízi szállásajánlatok: http://www.heviz.hu/hevizi-szallas/

Kövess minket:  www.facebook.com/heviz.info  | www.instagram.com/iloveheviz

4_tel_tofurdo_park_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr4714404054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása