I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Termelői, öko, bio vagy kézműves?

img_20180807_081147.jpg

Benkő Lajost a Hévízi Termelői Piac vezetőjét kérdeztük a város egyik leglátogatottabb attrakciójáról, a PIACRÓL:

A Hévízi Termelői Piac ötletadója és vezetője Benkő Lajos, folyamatosan ellenőrzi, hogy a helyi termelők kizárólag minőségi termékekkel jelenjenek meg a piacon.

  1. Hány éve működik a Hévízi Termelői Piac? Mesélne nekünk kicsit a kezdetekről?

7 éve működik a piac. A rendszerváltás előtt már 16 évig vezettem Hévízen piacot, ami már akkoriban sem a tipikus „lengyel piac” volt. Napjainkban ez a régi, hagyományos piac azonban már nem állná meg a helyét. Már a kilencvenes évek elején láttam, hogy változásra van szükség. Hét éve kaptam lehetőséget a Hévízi Önkormányzattól, hogy megvalósítsam az általam elképzelt piacot. Sosem a nyereség motivált, mindig minőségi piacot szerettem volna teremteni.

webre_piac.jpg

  1. Vannak árusok, akik már a kezdetektől fogva Hévízen árulnak?

Igen, vannak többen is. Például az olajosok, a savanyúságosok, a kolbászos, a mézes, de sok zöldség és gyümölcsárus is évek óta árul itt.

  1. Jelenleg hány árus jár a piacra?

Alkalmanként 120-150 árus érkezik, termelői, kézműves és antik portékával. Azonban kb. 900-an árulnak összesen, többen csak alkalmanként. Ez nagy logisztika, amit a feleségem végez. Nálunk nem kell 1 évet előre kifizetni, hanem a feleségem minden piaci napon végigjár és intézi a helyi bérleti díjakat. Ő osztja ki a helyeket is.

_n7v7394.jpg 20180705_170758.jpg 20180705_171646.jpg

  1. Honnan érkeznek az árusok?

A termelők 40 kilométeres körzetből, vagy Zala megyéből érkeznek.

  1. Hány vásárló érkezik alkalmanként a piacra?

Erről nincs pontos adatunk, az biztos, hogy több száz állandó vásárlónk van, ehhez jönnek még a turisták is. Mindenki körülbelül fél órát tölt el a piacon. Esős időben talán még többen érkeznek, mint strandidőben.

apples-1841132_1920.jpg

  1. A piac termelői valóban helyi termelők? Meg kell nekik felelni valamilyen követelménynek?

Természetesen, a törvény szabályozza, hogy ki számít helyi termelőnek. A kézműves árusokat, pedig személyesen ellenőrzöm, hogy valóban olyan áruval jelenik – e meg, ami saját kézműves terméke.

  1. Mi a különbség a téli és a nyári nyitva tartás között?

Hetente 3 alkalommal van termelői piac: kedden és szombaton délelőtt: 7-13 óra között, csütörtökön pedig délután 12-18 óra között. Nyáron, még a napok hosszabbak csütörtökön 19 óráig vagyunk nyitva.

20180705_170822.jpg70k.jpg 20180705_151341.jpg

 

  1. Minden szezonnak megvannak a megfelelő termékei, melyek a legnépszerűbbek?

Kolbász, sajt, kenyér, sütemény egész évben van. Tavasszal eper, cseresznye a legnépszerűbb. Nyáron a dinnye, a tök, a cukkini. Ősszel a betakarítás időszakában sok mindent lehet kapni. Dió, szőlő, alma, körte, málna, spenót, paradicsom, paprika jellemzi a friss zöldségek, gyümölcsök kínálatát. Gomba azonban mindig van! Tavasszal jellemző a mezei szegfűgomba, kucsmagomba, ősszel pedig a vargánya az erdei csiperke. A Zala megye egyetlen lakossági gomba szakértője vagyok, így a piac nyitvatartási időben (és szabadidőmben is) ingyenesen, folyamatosan ellenőrzöm a hozzám hozott gombákat.

lajos.jpg

  1. Nagyon figyel a higiéniára is. Mi az, amit a piacon mindenkinek be kell tartani?

A Hévízi Termelői Piac Magyarország egyetlen piaca, ahol nem lehet rágyújtani! A sajtokat, kolbászokat csak kesztyűs kézzel lehet kínáltatni, és ezeknél az élelmiszereknél követelmény a hűtő is. Továbbá minden árusnak vállalnia kell, hogy a piac zárásakor összetakarítja a bérelt helyét, a fedett részeken pedig minden alkalommal fertőtleníteni is kell.

  1. Minden piaci napon személyesen is itt van?

Igen 7 éve nem volt egy hétvégém sem, hiszen a szombati nap is piac nap! A piac az életem, szerencsére a feleségem támogatására mindig számíthattam.

2.jpg20180705_151717.jpg 20180705_171032.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr9114258957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása