Benkő Lajost a Hévízi Termelői Piac vezetőjét kérdeztük a város egyik leglátogatottabb attrakciójáról, a PIACRÓL:
A Hévízi Termelői Piac ötletadója és vezetője Benkő Lajos, folyamatosan ellenőrzi, hogy a helyi termelők kizárólag minőségi termékekkel jelenjenek meg a piacon.
7 éve működik a piac. A rendszerváltás előtt már 16 évig vezettem Hévízen piacot, ami már akkoriban sem a tipikus „lengyel piac” volt. Napjainkban ez a régi, hagyományos piac azonban már nem állná meg a helyét. Már a kilencvenes évek elején láttam, hogy változásra van szükség. Hét éve kaptam lehetőséget a Hévízi Önkormányzattól, hogy megvalósítsam az általam elképzelt piacot. Sosem a nyereség motivált, mindig minőségi piacot szerettem volna teremteni.
- Vannak árusok, akik már a kezdetektől fogva Hévízen árulnak?
Igen, vannak többen is. Például az olajosok, a savanyúságosok, a kolbászos, a mézes, de sok zöldség és gyümölcsárus is évek óta árul itt.
- Jelenleg hány árus jár a piacra?
Alkalmanként 120-150 árus érkezik, termelői, kézműves és antik portékával. Azonban kb. 900-an árulnak összesen, többen csak alkalmanként. Ez nagy logisztika, amit a feleségem végez. Nálunk nem kell 1 évet előre kifizetni, hanem a feleségem minden piaci napon végigjár és intézi a helyi bérleti díjakat. Ő osztja ki a helyeket is.
- Honnan érkeznek az árusok?
A termelők 40 kilométeres körzetből, vagy Zala megyéből érkeznek.
- Hány vásárló érkezik alkalmanként a piacra?
Erről nincs pontos adatunk, az biztos, hogy több száz állandó vásárlónk van, ehhez jönnek még a turisták is. Mindenki körülbelül fél órát tölt el a piacon. Esős időben talán még többen érkeznek, mint strandidőben.
- A piac termelői valóban helyi termelők? Meg kell nekik felelni valamilyen követelménynek?
Természetesen, a törvény szabályozza, hogy ki számít helyi termelőnek. A kézműves árusokat, pedig személyesen ellenőrzöm, hogy valóban olyan áruval jelenik – e meg, ami saját kézműves terméke.
- Mi a különbség a téli és a nyári nyitva tartás között?
Hetente 3 alkalommal van termelői piac: kedden és szombaton délelőtt: 7-13 óra között, csütörtökön pedig délután 12-18 óra között. Nyáron, még a napok hosszabbak csütörtökön 19 óráig vagyunk nyitva.
- Minden szezonnak megvannak a megfelelő termékei, melyek a legnépszerűbbek?
Kolbász, sajt, kenyér, sütemény egész évben van. Tavasszal eper, cseresznye a legnépszerűbb. Nyáron a dinnye, a tök, a cukkini. Ősszel a betakarítás időszakában sok mindent lehet kapni. Dió, szőlő, alma, körte, málna, spenót, paradicsom, paprika jellemzi a friss zöldségek, gyümölcsök kínálatát. Gomba azonban mindig van! Tavasszal jellemző a mezei szegfűgomba, kucsmagomba, ősszel pedig a vargánya az erdei csiperke. A Zala megye egyetlen lakossági gomba szakértője vagyok, így a piac nyitvatartási időben (és szabadidőmben is) ingyenesen, folyamatosan ellenőrzöm a hozzám hozott gombákat.
- Nagyon figyel a higiéniára is. Mi az, amit a piacon mindenkinek be kell tartani?
A Hévízi Termelői Piac Magyarország egyetlen piaca, ahol nem lehet rágyújtani! A sajtokat, kolbászokat csak kesztyűs kézzel lehet kínáltatni, és ezeknél az élelmiszereknél követelmény a hűtő is. Továbbá minden árusnak vállalnia kell, hogy a piac zárásakor összetakarítja a bérelt helyét, a fedett részeken pedig minden alkalommal fertőtleníteni is kell.
- Minden piaci napon személyesen is itt van?
Igen 7 éve nem volt egy hétvégém sem, hiszen a szombati nap is piac nap! A piac az életem, szerencsére a feleségem támogatására mindig számíthattam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.