I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

25 éves a Hévízi-tó TT

0_0.jpg

A Hévízi-tó TT nem valamilyen termék, vagy különlegse autó márka, hanem annak a rövidítése, hogy Hévízi-tó Természetvédelmi Terület.

"A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület területe bő 60 ha (ebből a tófelszín 4,6 ha). A Hévízi-tó a világ legnagyobb tőzegfenekű, melegvizű gyógytava. ...

A Hévízi-forrástó vize, mintegy 20-22 ezer éve tört fel mai helyén, a Balaton kialakulásával egy időben. Az előtörő meleg víz először a Balatonba ömlött. Klímaváltozások hatására a Balaton vízszintje lesüllyedt. Az egykori tómederben az ott élő buja növényzet elhalt részeiből tőzegláp keletkezett. A Hévízi-völgy lápos, tőzeges, sík felszíne a tótól keletre kb. 1-1,5 km szélességben, a völgy keleti oldalán levő Dobogóig és a völgyet keletről határoló cserszegtomaji dombvonulatig terjed. Dél felé a tőzeges terület a Zala medréig húzódik, északon a Gyöngyösi csárda fölé nyúlik. ...

nyar_tofurdo_gyermekmedencekicsi.jpg

A tó és az azt övező véderdők egymásra hatásának következtében sajátos, helyi mikroklíma alakult ki. A vizes területek hatására a helyi klíma kiegyenlítettebb, az erdők felfogják a szeleket, a tó és környezete gyakorta párába burkolózik.

A Hévízi-tó, mely egy természetes termálkarszt-forrás felett kialakult közel 250 m átmérőjű forrástó, világviszonylatban is egyedülálló védendő természeti érték, és egyben népszerű, turisztikai célpont. A feltörő karsztvíz hőmérsékletének, vízminőségi összetételének köszönhetően a tó vizét régóta használják gyógyászati célokra is. ...

A nyugati parkerdő (8,8 ha) szerves része a déli Pannonhát észak zalai dombvidékének. Jellegzetes zalai dombvidéki táj. Tengerszint feletti magassága 115 m-től 155 m-ig terjed. Pár évszázaddal ezelőtt még összefüggő tömb volt az egregyi erdővel."  - olvashatjuk a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park oldalain, ahol további sok-sok információk kaphattok még a természetvédelmi területről.

pool-3221975_1920.jpg

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű őszi túrára a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Terület létrejöttének évfordulója alkalmából. A túra célja a Hévízi-tó és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. A túrát a terület természetvédelmi őre vezeti.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, távcső

Időpont: 2018. szeptember 5.
Helyszín: Hévíz
Ár: térítésmentes
Találkozó időpontja: 14:00 óra
Találkozó helye: Hévíz, Festetics fürdőház
Távolság: kb. 3 km
Túra ideje: 2 óra

További információ:
Búzás Előd
Telefon: +36 30 8876795
E-mail: buzaselod@gmail.com

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

50663.jpg

Kövess minket itt, és Facebook és Instagram oldalunkon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5214204903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása