I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Hévíz, az „étel” forrása I.

Igen, jól látjátok, és nem véletlenül. Ugyanis a mai cikk témája kissé hajlik a gasztronómia felé, egy icipici gyógyítással vegyítve. Hiszen, mint tudjuk, az étkezésnek is jelentős szerepe van a gyógyulásban, rehabilitációban.  A cikk apropója a múlt heti Egregyi Múzeumnál tett látogatásom, amikor is az ott létrehozott gyógy- és fűszernövény kertet fedeztem fel.

„Amit eszel, azzá leszel”, „Ételed, az ételed”, „Az vagy, amit eszel”… És még számos mondást sorolhatnánk, mely mind azt mutatja, a táplálkozásunknak jelentős szerepe van mindennapi életünkben, de talán még fontosabb olyan helyzetekben, amikor valamilyen betegség üti fel a fejét a szervezetünkben.
Ezért jó, ha tudjuk, melyek azok az ételek, italok, valamint nem utolsós sorban gyógy-, és fűszernövények, amelyeket adott esetben hasznosak lehetnek a felépüléshez. Az Egregyi Múzeum kertjében számos hasznos növény megtalálható. Íme tehát egy „csokor” információ és néhány recept tipp, hogy milyen ételekben használhatók ezek a fűszerek.

Kerti zsálya (Salvia officinalis)
Sokféle zsálya faj közül ez a legalkalmasabb a gyógyításra, már a franciák is úgy tartották, hogy mindenre gyógyír. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke nagyon magas. Kiváló gyulladáscsökkentő, javasolt használni emésztés serkentésére, szájüregi problémák vagy sebek kezelésére is. Szétmorzsolt leveleit rovarcsípésre is tehetjük. Íze keserű, ezért étvágyjavító is.
Hogyan használjuk a konyhában?
Ízesíthetünk vele szárnyasokat, kacsa-, libasülteket, májból készült ételeket, pástétomokat. Vadpecsenyéket is ízletesebbé teszi. De mediterrán területeken a bárányhús egyik fő ízesítője. Virágait akár salátához is keverhetjük. Aki otthon sajtot készít, vagy kalácsot süt, annak is érdemes használnia.

salvia_officinalis_herb.jpg

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)
Ez a jellegzetes illatú növény köptető hatású, tehát gyógyír lehet torokfájás esetén. Illóolajai görcsoldó, erőteljesen fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak. A benne lévő cseranyagok és keserűanyagok élénkítik az emésztést. Használhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt használható gyomor, menstruációs és altesti görcsöknél. Fürdőként használva egészséges alvást biztosít a nyugtalan gyerkőcöknek, felnőtteknél pedig megszűnteti az ideges túlfeszítettséget és depressziót.
Hogyan használjuk a konyhában?
Bátran keverjük – főleg – paradicsomos tésztaszószókhoz, de illik a gombás ételekhez is. Fűszerezhetünk vele nehezebben emészthető leveseket, főzelékeket (burgonya, bab, borsó, káposzta). Sültekkel is kiválóan harmonizál az íze. Ha otthoni hurka, kolbász májas készítésre adjuk a fejünket, semmiképpen ne hagyjuk ki.

thymus_vulgaris.jpg

Borsmenta (Mentha piperita)
A vízi és zöld menta leszármazottja vadon nem fordul elő, de termesztik világszerte. Hatóanyaga a jellegzetes illatú és ízű mentaolaj. Görcsoldó és gyomorproblémákat segítő hatású (gyomorgörcs, hányás, epebántalmak). Kiválóan és gyorsan hat gyomortól keletkezett fejfájás, fülzúgás és fájás, rekedtség, rosszullét, hasmenés esetén.  Sőt kiválóan csillapítja a neuralgiás (idegzsába) fájdalmakat, köszvény fájdalmait.
Hogyan használjuk a konyhában?
Mentás íze miatt kevésbé széles a felhasználási köre. De kiválóan társítható a fent említett kakukkfűvel, vagy akár majoránnával is. Fűszerként gyümölcssalátákba, töltelékekbe, de mártásokhoz, sültekhez is bátran használhatjuk. Leveléből készült tea frissítően hat. De ha éppen nincs kéznél fodormenta, úgy a borsmentát is használhatjuk Mojito koktél keveréséhez.  

mentha_piperita_423426.jpg

Tipp: készítsünk otthon fűszerkertet! Ha van szabad ablakpárkányunk és néhány cserepünk, érdemes otthon nevelni ezeket a növényeket, így mindig friss fűszerhez/gyógynövényhez juthatunk.

Figyeljétek az oldalt, mert a megszokott rovatok mellett, további „gyógy/fűszeres” tippekkel is jelentkezünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr2511735901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása