I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Megdöbbentő kérdések és válaszok a Hévízi tóról

A maga nemében egyedülálló és különleges képződményről, éppen a különlegessége miatt meglepő tévhitek terjednek, amelyek meglepő kérdésekhez vezetnek. Ezekből gyűjtöttünk most össze egy csokorral.

fobejarat_550.jpg

A hévízi tó vizét mivel fűtik?
A tó vizét nem fűtik semmivel, mivel természetes termálvíz. A tavat tápláló forrásbarlangban 7 hideg és meleg forrás vize keveredik. A barlangból feltörő víz hőmérséklete ezáltal 38,5 °C-os, ami a felszínre érve a tavasszal 30 °C közüli, nyáron akár 38°C-ot is elérheti.

A hévízi tó vizét tényleg minden nap leeresztik?
Nem, hiszen a tó alján nincs dugó, amit kihúzhatnánk.  A medre tőzegfenekű természeti képződmény, mely sok-sok év alatt alakult ki. A természetes vízhozamának köszönhetően a teljes víztömege három nap alatt teljesen kicserélődik.

Tényleg ez a világ legnagyobb termáltava?
Igen, pontosabban: a világ legnagyobb termáltava, ami fürdésre is alkalmas. Emellett biológiailag aktív, hiszen a tónak saját élővilága van, mely a legtöbb termálvízről nem mondható el. Az Új-Zélandi Echo krátertó területileg hasonló nagyságú, azonban annyira forró a feltörő víz, hogy fürdésre alkalmatlan. 

Tényleg 38 méter mély? Félek, hogy könnyen elsüllyedek…
A tó legmélyebb pontja valóban 38 méter mély, azonban a 2/3 részén mindössze 150-220 cm az átlagos vízmélység.  Nem kell félni attól sem, hogy elsüllyedünk, hiszen a folyamatosan mozgásban lévő víz, nagyobb felhajtóerővel hat a fürdőzőre, ezért inkább lebegő érzés tölti el a vendégeket. Aki mégsem bízza ezt az említett felhajtóerőre, annak a fürdő területén és az egész városban lehetősége van úszógumit vásárolni, vagy kölcsönözni.

A vízben láttam apró fekete szemcséket, ezektől nem lesz bajom?
Az említett szemcsék a tőzegmederből kioldódó iszapszemcsék, melyek a vízből kiáramló gáznemű anyagokkal együtt a bőrön megtapadnak, majd azon keresztül felszívódnak a bennük lévő ásványi anyagok. Emiatt nem kell aggódnunk, hiszen ennek köszönhetően lesz a fürdőzésből gyógyfürdőzés.

Még több érdekes tényre vagy kíváncsi, akkor nézz vissza rendszeresen a blogra! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr848568028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása