I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Régi – új látnivalók Hévízen

Avagy Hévíz évezredei nekünk is mesélnek

A napokban kilátogattam a nemrégiben megnyílt, felújított környezetbe ágyazott egregyi múzeumba. Ennek aparopóján született meg a mai rövid bejegyzés.

dsc_0436_1.JPG

Egregy Hévíz város egyik legrégebb óta lakott településrésze, melyről már 1221-ből találtak feljegyzéseket. Sőt az írások szerint az itt található egregyi templom már állt 1341-ben. A kis templom köré épült falu az idők során volt, hogy többször megsemmisült, de mégis mindig újjáéledt. A török időkben a középkori falu elpusztult, elnéptelenedett, de a XVIII. század elején német telepesek betelepítésével pótolták a népességet. Akik elődjeikhez hasonlóan szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Ma már éttermek, borozók váltják egymást a városrész leglátogatottabb utcájában.

A városrész elmúlt években pedig számos átalakuláson esett át:
- megújult a Dombföldi utca
- felújították a buszfordulót és a nyilvános mosdót
- jellegét megőrizve újjávarázsolták az egregyi templomot
- múzeum került a római romkert szomszédságába

Az októberben megnyílt múzeumi tárlat leletei széles időintervallumot ölelnek fel: a Krisztus előtti hatodik ezredtől, egészen a középkorig. Szinte mindegyik korból megmaradt valamilyen használati eszköz, mozaik, vagy ablaktöredék, játék, oltárkövek. A létesítmény hétköznap hétfőtől péntekig 10.00-16.00-ig, januártól hét végi nyitva tartással és számos programmal is várja majd a látogatókat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr978091388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása