I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

„Időutazzunk!”

Bizonyára sokan hallottatok már arról, hogy Hévízen már a rómaiak idejében is éltek emberek. Sőt könyvekben azt is olvashatjuk, hogy már, hogy a kőkorszak utolsó időszakától folyamatosan lakott terület volt.

De tudtátok mi maradt ránk ezekből a régmúlt időkből?

20140422_144856_m.jpg

Villa Rustica

A ma már csak római kori romkertként emlegetett villa alapjait 1923-ban tárták fel. S a nyomok szerint a Kr. u. 1. században építhették, lakói gazdagok lehettek, hiszen a leletek erről árulkodnak. A századok során az épület többször átalakult. Ezekről az átalakulásokról a romkert melletti táblán olvashatók bővebb információk.

Jupiter oltárkő

A hévízi tótól észak-nyugatra két Jupiternek szentelt oltárkő is elő került, melyek közül az egyik a Téli fürdő előcsarnokában kapott helyet. (Jelenleg a fürdő eme része felújítás alatt áll.)

„Da Bibere”

Ugyan nem közvetlenül Hévízen került elő, de a térség múltjában fontos régészeti lelet az a „Da Bibere”, vagyis „Adj innom” felirattal ellátott kelta edény, mely a Krisztus előtti első századból származik.  Arról tanúskodik, hogy a borfogyasztást nem vetették meg az akkoriak. :) Az antik tárgyak iránt érdeklődők meg is vásárolhatják az eredeti edény másolatát.

Római katona sírja

A késő császárkorból származó (Kr. u. 4. századból) katona sírja még napjainkban is látványosságként szolgál. A katona maradványai ma is itt nyugszanak. Mellette több pénzérme is került elő, valamint övcsat, ruhakapocs is. A leleteket a feltárás után a keszthelyi Balatoni Múzeumban helyezték el. A sírt és az odavezető utat 2014-ben felújították, és több lelet is visszakerült a katona csontváza mellé.

Szent Magdolna Templom

Ismertebb nevén Árpádkori Templom. Nem véletlenül hagytam utoljára ezt az épületet, hiszen ma is az egyik jelképe a városnak. A 2014-ben felújított műemléket környékét különös energiák lepik, melyről egy külön bejegyzésben számolok be.

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr187529436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása