I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Az orvos válaszol I.

A mai cikkből néhány fontos kérdésre kaphattok választ reumás panaszok kezelésével kapcsolatban.

dsc_7046.jpg

Válogatnak-e a gyulladásos, reumás betegségek fiatalok és idősebbek között? Kiket érintenek az ilyen típusú betegségek?

A mozgásszervi megbetegedések az egyik leggyakrabban előforduló kórformák közé tartoznak. A reumatológiai kórképek kialakulásuk mechanizmusa alapján két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoport a kor előrehaladtával együtt járó kopásos-degeneratív, a másik csoport a gyulladásos eredetűek.

A gyulladásos ízületi betegségek lényegesen ritkábbak. Gyakrabban kezdődnek fiatal felnőttkorban, de bármely életkorban kialakulhatnak, jellemző a női dominancia.

A gyulladásos betegségek kialakulásának pontos oka, mechanizmusa nem tisztázott. A genetikai háttér, a külső és belső környezeti hatások, életmód szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

 Mit tehetünk ellene? Elkerülhető a kialakulása?

A genetikai háttér fogékonyságot jelenthet a gyulladásos megbetegedések kialakulásában, de fontosak a környezeti tényezők. Pl: a sokízületi gyulladás, rheumatoid arthritis kialakulásában a dohányzás bizonyított rizikótényező. A szisztémás lupus erythematosus (gyulladásos autoimmun betegség) provokáló faktorai között tartják számon a napfény- UV sugárzást.

Ha már megvan a baj, mit tegyünk, kihez forduljunk?

El kell különítenünk a gyulladásos ízületi fájdalmat a kopásos eredetű fájdalomtól, mert a gyulladásos mechanizmusú fájdalom, betegség kezelésében fontos a megfelelő időben elkezdett gyógyszeres terápia.

Ízületi gyulladás esetén, az érintett ízület nyugalomban fájdalmas, duzzadt, meleg, piros, az ízületi mozgások beszűkültek, reggel merevebb - idő szükséges a bemozgatáshoz, a mozgás enyhíti a tüneteket.

A kopásos fájdalom esetén a terhelés, mozgatás fokozza a panaszokat, a fájdalom nyugalomban megszűnik.

Ízületi gyulladás esetén forduljunk háziorvosunkhoz, aki meghatározott időn belül nem reagáló ízületi gyulladás esetén reumatológushoz irányítja a panaszost.

Milyen szövődményei lehetnek reumás és ízületi megbetegedéseknek?

A gyulladás által érintett ízületek destrukciójához, deformitásához, mozgáskorlátozottságához, az érintett ízületektől, azok számától függően fogyatékossághoz vezethet. A gyulladás gyakran nemcsak az ízületeket érinti, hanem egyéb belszervi elváltozásokat okozhat.

Kialakulhat-e gyulladásos megbetegedés más betegség kapcsán?

Igen. Pl: gyakran egyéb szerveket érintő gyulladásos megbetegedésben az ízületek is érintetté válhatnak.

A pikkelysömörben - psoriasis vulgarisban szenvedő betegek egy részében változatos ízületi érintettség alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegséghez is gyakrabban csatlakozik ízületi/gerincbetegség. Vírusos, bakteriális fertőzések után is kialakulhat ízületi gyulladás. Tumoros megbetegedés első jele is lehet mozgásszervi tünet.

 

Figyeljünk tehát fokozottan szervezetünk reakcióira – ha észleljük a betegség tüneteit, vagy a családban már előfordult reumás betegség, bátran forduljunk háziorvosunkhoz, vagy reumatológus szakorvoshoz. A korai stádiumban felismert betegség könnyebben kezelhető; megelőzéssel, megfelelő életvitellel megelőzhető a kialakulása.

 

Forrás: www.heviz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr177770366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása