I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Titokzatos CO2, avagy a szén-dioxid nem csak buborék az üdítőben

stockphoto-szendioxid-viz-klima.jpg

Miért fontos számunkra a szén-dioxid, ami egyrészt a növényi lét lételeme, másrészt viszont mérgező gáz, ami a klímaváltozásért felelős legnagyobb bűnös?

A szénsavról, ami szén-dioxid (CO2) a vízben, leginkább kedvenc szénsavas üdítőnk, a pezsgő vagy a szóda jut eszünkbe. De a szén-dioxid nem csak arra alkalmas, hogy buborékokat varázsoljon a hungarikumnak számító fröccsbe. Azon túl ugyanis, hogy túlzott mennyisége a légkörben üvegházhatást von maga után, sokan nem tudják, hogy szabályozhatja a vérkeringést, a vérnyomást, segít a sebgyógyításban és akár szépülni is lehet vele.

Valójában a szén-dioxid gyógyító hatását sokkal régebb óta ismeri az emberiség, mint ahogy Jedlik Ányos belevarázsolta azt a szódásszifonba. Bizonyos szén-dioxidos kezelési módszereket már a rómaiak is használtak fürdőikben.

Szénsavas kádfürdő

Gyakorlatilag arról van szó, hogy olyan, mintha nagyon szénsavas szódavízben fürdenénk, ami ráadásul még kellemesen meleg is. Miközben mi kellemesen elmerülünk a pezsgő, 32-33°C-os vízben, a kádat lefedik, hogy csak a fejünk látszódjon ki. A szén-dioxid amellett, hogy a keletkező kis buborékokkal gyengéden masszírozza a bőrünket fel is szívódik a bőrön át a kötőszövetekbe. Hatására a bőrben megélénkül a vérkeringés, csökken a vérnyomás. A bőr kivörösödik, mivel a bőrben található erek kitágulnak. A kezelés hatásosságát növeli, ha a víznek magas a konyhasó tartalma.

Csak orvosi javaslatra alkalmazható kezelés, ami jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, sokszor javasolják érszűkület esetén. Szinte minden magyarországi gyógyhelyen elérhető, így például ha Hévízen jártok is kipróbálhatjátok.

buborekos-asvanyviz-reflux-greenlife-e1519460602179.jpeg

Mofetta avagy gyógygázfürdő

A mofetta igazából geológiai fogalom/hely. Olyan hely, ahol alacsony magasságban, a földfelszín közelében alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgés található, ami nagy koncentrációban szén-dioxidot és esetleg más felszabaduló gázokat (kén, radon, oxigén, nitrogén, metán) tartalmaz. Valójában egy természeti kincs, amit régóta alkalmaznak gyógyításra, mégpedig úgy, hogy a páciensek általában egy kör alakban kialakított kis mélyedésben ülnek, esetleg sétálnak körbe úgy, hogy a testük a gázban legyen. A szén-dioxid bőrön keresztük felszívódva de felügyelt körülmények között belélegezve is kedvező hatású. A leggyakoribb népbetegségek esetén szokták ajánlani: cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívritmuszavarok. De a szén-dioxid gáz gyorsítja a sebgyógyulást is.

Hazánkban csupán a Mátrában található néhány természetes mofetta, de egyre több gyógyhelyen alakítanak ki mesterséges mofetta fülkéket.

75090_mofetta_budosfurdon_foto_santimbrubai_ro.jpg

Régi mofetta Erdélyben.

Ionozonterápia

Az ionozon „fürdő” nem igazán fürdő, hiszen nem víz vesz bennünket körül. A gép, amiben elhelyezkedünk, egy 1 személyes gőzkabin, amiben szabályozni lehet a vízpára szén-dioxid és ózon (O3) koncentrációját. Ez utóbbi közismerten oxidáló és fertőtlenítő hatású gáz.

A szén-dioxiddal és ózonnal dúsított vízgőzt sikeresen alkalmazzák bőrproblémák kezelésére, mint a pikkelysömör, vagy a narancsbőr. Kiegészítheti a fogyókúrát de a korábban már említett keringési betegségek tüneteinek enyhítésében is sikeresen alkalmazzák, valamint fertőtlenítő és keringést javító hatása miatt segíti a sebgyógyulást. Az alábbi rövid videóban egész jól bemutatják, hogy csinálják ezt egy hévízi gyógy- és wellness hotelben.

Karboxiterápia

Orvosi tisztaságú, szervezetben is jelenlévő szén-dioxid gázt injekcióznak a kezelt testrészbe. Erre a szervezet egy biokémiai folyamatot indít el, minek hatására a hajszálerek kitágulnak, és fokozott mennyiségű oxigéndús, friss vér áramlik az érintett szövetekbe. Fokozódik a sejtek anyagcseréje, enyhül a fájdalom és a gyulladás, megszűnik a vénás eredetű pangás, ami például a szem alatti sötét karikákért is felel.

A kezelés teljesen fájdalommentes és akár már egy alkalommal is hatásos, például a már említett szem alatti sötét karikák eltűntetésében vagy ízületi panaszok enyhítésében. Ez a kezelés is kipróbálható Hévízen.

pexels-samer-daboul-1815256.jpg

Szén-dioxid felhasználás további területeken!

A szén-dioxid áldásos hatásait, főleg a szépségápolásban ma már sokan próbálják kiaknázni, kaphatók szén-dioxiddal dúsított gélek, maszkok, pakolások, továbbá olyan, otthon is használható eszközök, melyek egyes elnehezedő, rossz keringéssel sulytott testrészekbe, például lábfejekbe juttatnak széndioxidot, hogy fokozzák a véráramlást és ezzel együtt az anyagcserefolyamatokat.

További érdekesség, hogy például a tárolt zöldségek, gyümölcsök védőgázas csomagolásában is ezt a gázt találjuk, mert segít megőrizni a növények frissességét, növeli élettartamukat.

Miért pezseg  a pezsgőtabletta? Mert többek között szén-dioxiddá válik!

A pezsgőtabletták szilárd citromsavat és szódabikarbónát, valamint adalékanyagokat tartalmaznak összepréselve. Ezek az anyagok a vízben reakcióba lépnek egymással, amelynek során szén-dioxidot szabadítanak fel, és ez okozza a szomjoltó hatást, valamint a buborékolást, a pezsgést.

 pezsgotabletta.jpg

Tetszett a cikk, olvass még több érdekességet az iloveheviz blog oldalon, akár wellness, akár gyógyítás, utazás vagy zöld témákban!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr6818043462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása