I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Egyedülálló, limitált, kalandos és jó a hangulat. Egy sportesemény, ami nem átlagos, mégis akár Te is benevezhetsz!

 gaborsallai-9368.jpg

Már számos tömegsport eseményen részt vettél és mindig keresed az újabb kihívásokat?
Épp ellenkezőleg? Nem nagyon jársz versenyezni, de sportos vagy, szereted a kalandokat és a szuper szabadtéri programokat a barátaiddal?
Bármelyik csoportba is tartozol, találtunk egy sportesemény, amin biztosan jól éreznéd magad.

Találtunk egy programot, ami:

  • novemberben van,
  • szabadtéren,
  • az egyetlen hazai, télen is gőzölgő patakon és annak töltésén,
  • két sportágat ötvöz nem a megszokott módon,
  • bárki elindulhat, aki szeretné teljesíteni a kihívást 16-tól 96 éves korig,
  • mivel természetvédelmi területen zajlik, 250 főben limitált a létszám, így szinte családias a hangulat,
  • a befutó a világ legnagyobb termáltavának partjánál van
  • és ráadásul még tudatosan „zöld” is.

 



Ugye, hogy jól hangzik?

Október 30-ig lehet nevezni egyéni és csapat kategóriákban a november 5-i Hévízibivaly Duatlon versenyre.

A helyszín atmoszférája egészen különleges, ugyanis az egyedülálló, novemberben is melegen gőzölgő Hévíz-patakon és annak partján rendezik. A megmérettetés a Hévízi-tóból kifolyó meleg vizű patak zsilipjétől indul bérelt (vagy saját) kenukkal, kajakokkal, SUP-okkal, majd nagyjából 10 km evezés után a csapatok partra szállnak és futásra váltanak. A táv visszafelé is a patak partján vezet, vadregényes környezetben, távol a város zajától. Végül Hévízre visszaérve egy kis erdei kitérőt követően mindenki a Hévízi-tó partján felállított célkapuba érkezik, ahol átveheti befutóérmét. Délután pedig értékes díjakra is számíthatnak azok, akik a leggyorsabbnak bizonyultak.

duatlon_cover_1920x800_2022.jpg

A tavalyi résztvevők arról számoltak be, hogy még a hűvös és esős időjárás ellenére is igazán jó hangulatú versenyen vehettek részt. Mivel a csapatok a viszonylag szűk, lassú folyású és sekély patakon nem egyszerre, hanem időzítve indulnak, így mindenki a saját idejével küzd, nincs tumultus, akár még élvezni is van idő és lehetőség a szép környezetet. Sokan úgy vágtak neki a megmérettetésnek, hogy korábban nem, vagy csak alig ültek kenuban, mások a futással álltak hadilábon. Az esélyek végül mégis kiegyenlítődtek, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb résztvevő az újdonság, a kaland kedvéért jött el, és nem is csalódott az élményben.  

A fényképeket és az eseményről készült videót visszanézve nem is lehet e felől kétségünk!

Az érdekességet a végére hagytuk! Miért hévízi bivaly?

Mert, alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, az útvonal mentén pedig több helyen szarvasmarhák is rácsodálkoznak a sportokra, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

És tudjátok mit csináltak a lányok, gyerekek, amíg a bivalyok a patakban sétálgattak? Kapkodták össze a partra kiugráló halakat, akik menekülni próbáltak a hatalmas állatok lábai elől.

 bivaly1-4232636.jpg

 

Érdekel a program? Minden információt megtalálsz a verseny saját oldalán!

hevizibivaly_fbcover2022.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5717943702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása