I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Mik azok a dinamikus szállásárak, és miért jó ez a vendégnek?

hotel-2603796_1920.jpg

Kattintottam a hotelhirdetésre de nincs ár! Miért nem írják ki a szoba árát? Honnan tudjam mennyibe kerül, ha nem írják ki?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkoztunk az elmúlt időszakban a szállást kereső vendégek részéről. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány gondolatot, hogy segítsünk értelmezni, miért is nem szerepel ár manapság a hirdetések többségében.

Elő, fő, utószezon, hétköznap, hétvége, ünnepnap, törzsvendég, kupon…stb.

Mindannyian tisztában vagyunk a fenti fogalmakkal, melyek valljuk be nem kicsit befolyásolják a szálláshelyek árazását. Nem mindegy, hogy egy balatoni szálláshelyet a nyári főszezonban keresünk fel, - amikor mindenki a Balcsira akar menni -, vagy éppen egy téli hétvégén, amikor főleg a hideget kedvelők bátorkodnak a magyar tengert meglátogatni. Elő vagy utószezonban kedvezőbb árakra csaphatunk le, és ez igaz általánosságban nem csak itthon, hanem minden desztinációban. Számtalan helyen ugyanakkor magasabb árat kell fizetnünk, ha hétvégi napok, pláne, ha ünnepnapok is beleesnek a pihenésünkbe. Ám ha időről időre visszatérünk ugyanarra a szálláshelyre, akkor a törzsvendégprogramoknak köszönhetően biztosan jutunk némi kedvezményhez vagy plusz szolgáltatáshoz. Jól járhat az is, aki jó előre (early bird) vagy épp ellenkezőleg az utolsó utáni pillanatokban (last minute) foglal, bár ez esetben lehet a legjobb szobákat már elkapkodják előlünk.

pexels-pixabay-271897_1.jpg

1-2 főre, szobára, apartmanra, egész házra?

A szálláshelyek változatossága miatt az egységárak megadásában is van különbség. Legtöbbször fő/éj árat keresünk, ám van aki e helyett szobaárat, apartmanárat, vagy akár egy egész házat áraz be függetlenül az ott tartózkodók létszámától. Például egy 4 fő számára kialakított apartman ára lehet 20 000 Ft/apartman/éjszaka, amiért ha 4-en érkezünk 5 000 Ft/fő/éj árat fizetünk, de ha csak 3-an, akkor az egy személyre jutó ár magasabb, hiszen kevesebben osztozunk a költségeken. A turizmusban a világon mindenütt alaptétel, hogy az alapvetően két vagy több ágyas szobákat 1 fő, pláne 1 fő/1éjszakára csak felárral adják ki. Sok magánszálláshely és panzió, mivel nem rendelkezik korlátlan mennyiségű szobakapacitással a főszezonban egyáltalán nem is fogad egyéjszakás vendéget, vagy nem ad ki nagyobb apartmant 1 fő részére, így nem is találhatunk nála 1 fő/éjszakára vonatkozó árat.

A szobától is függ az ár? Hát persze!

Ha a szálláshelynek többféle szobatípusa van - márpedig a többségnek így van - , akkor a szoba mérete (15-35-40 m2), ágyak száma (2-3-4 fős, apartmanszoba, lakosztály, egybenyitható, leválasztható...stb), tájolása (medencére, tóra, tengerpartra, udvarra néző, panorámás, sokadik emeleti…), a szoba felszereltsége (klíma, minibár, hajszártó, tv, tea vagy kávéfőző a szobában, zuhanyzós, kádas vagy akár jacuzzis…stb) sem lesz mindegy, amikor foglalni akarunk. Ha netán a királyi/elnöki lakosztályt választjuk, ne lepődjünk meg, ha a végszámlán csillagászati összeg szerepel majd, de a magas árért cserébe a plusz kényelmi szolgáltatások mellett itt akár még újra is tapétáztathatjuk a háló falait. Ha mégis inkább beérjük egy „standard” szobával, akkor nyilvánvalóan sokat spórolhatunk az "ottalvás" árán és költhetjük más élményekre is a pénzünket.

A dinamikus árazás mindezeket figyelembe veszi a napi árak meghatározásakor, hiszen a saját gazdasági érdekei alapján szeretné a bevételét maximalizálni az adott szálláshely, mint profitorientált gazdasági egység.

people-2593251_1920_1.jpg

Reggelizzek, ebédeljek, vacsizzak?

Nyilvánvalóan az sem mindegy, hogy a szobát milyen ellátással kérjük. Az ellátás nélkülitől az all inclusive nyaralásig széles a „fogunkra való” választék. Számos oka lehet annak, hogy mit választunk: spórolni szeretnénk, saját étkezési szokásaink, igényeink vannak, a legnagyobb kényelemre és kiszolgálásra vágyunk vagy pont hogy nem szeretnénk alkalmazkodni a szálláshely által szabott keretekhez. Ha úgy döntünk, hogy a nyaralás alatt is majd anya főz, akkor neki némileg csökken a „most nem otthon vagyok, nyaralok, pihenek, nem csinálok semmit, amit otthon szoktam” élmény de valljuk be az all inclusive ellátás sem való mindenkinek. Sokan egyszerűen az idejük nagy részét nem is a hotelben töltik, mások meg akkor sem esznek meg két salátánál többet, ha korlátlanul válogathatnak a finomságokban.

bonvital_reggeli.jpg

Csomagozzunk?

A dinamikus árazás megjelenésével jelentősen csökkent a csomagokat kínáló szálláshelyek száma, ami alapvetően a szállodákra (volt) jellemző. A megadott csomagok, egy bizonyos fix időtartamra vonatkoznak. Meghatározzák a foglalható éjszakák számát és az ellátást (2fő/7éj/félpanzióval). Sőt! Mivel csomagot veszünk, számíthatunk arra, hogy a csomagár egyéb más – egyébként fizetős – szolgáltatásokat is, mint pl. masszázs, plusz fürdőbelépő, pezsgőbekészítés, szállodai program…stb tartalmaz. Aki nem csak rövid tartózkodást tervez, annak érdemes átböngészni ezeket az ajánlatokat is, hiszen kedvezőbbek lehetnek a standard napi áraknál.

Gyerekkel, kutyával, egyedül?

A legtöbb szálláshelyen bizonyos életkor alatt (3,5,6 év) a gyermekek részére térítésmentes vagy kedvezményes a szállás/étkezés. Ha a gyermek még olyan kicsi, hogy külön pótágy, kiskád, etetőszék stb. kellhet a nyaralás alatt kérhetünk ilyen szolgáltatást is, ha családbarát szálláshelyen foglalunk. Ennek felára általában nincs, viszont nem mindenütt áll rendelkezésre minden, ami kellhet.
Kutyát, macskát és egyéb házi kedvencet sem vihetünk mindenhova, de ha viszünk számoljunk vele, hogy a blökik, cicusok számára is fizetnünk kell. Ha ezt külön nem is számítják fel, valószínűleg a kisállatokkal foglalható szobák árát kalkulálják magasabbra a várható plusz tisztítási költségek miatt.
A legrosszabb eset, ha egyedül kell utaznunk, mert az egyágyas felárat bizony mindenhol elkérik.

people-2561531_1920.jpg

Plusz költség-e az IFA?

Sok helyen így látjuk az árakat X Ft + IFA. Az IFA jelentése: helyi idegenforgalmi adó.
Ennek mértéke településenként eltér. Az is, hogy kell-e fizetni s az is, hogy ha kell: mennyit. Azért tüntetik fel külön s nem az árban, mivel ezt az összeget a szálláshelyen fizetjük ugyan, de ez a tétel valójában a helyi településé, oda kerül továbbításra. Ebből finanszírozzák az önkormányzatok a turisták számára is fontos szolgáltatások, közterek fejlesztését, vagy akár szórakoztató programok szervezését.

Mikor járunk jól?

Ha nyaralni, üdülni megyünk mindenképpen jól járunk, hiszen megérdemeljük, hogy időről időre kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből, pihenjünk, wellnesseljünk vagy kiránduljunk egy nagyot, vagy csak a családdal együtt elfeledjük a világ gondjait. Szerencsére manapság már nem csak egy, két, háromféle típusú szálláshelyből, vagy szolgáltatásból választhatunk, hanem tudatosan kereshetünk, megmondhatjuk, összeválogathatjuk mit kérünk, mit szeretnénk. Egészen biztosan lesz olyan hely, ahol teljesítik minden kérésünket.  

Böngéssz, kutass és biztos megtalálod a nyaralásod helyszínét! ... és hozzá a megfelelő árat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr8917818627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása