I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

A téli pihenés belföldön is lehet tökéletes. Mire figyelj, hogy jól érezd magad!

bonvital_masszazs_1.jpg

 

szam_01.jpgA téli pihenés lényege nem az, hogy szürkületben, hóesésben, ködben 4-5 órát autózzunk az ország másik végébe. Sokkal praktikusabb egy viszonylag közelebbi célpontot választani, hogy ne a hosszú oda-vissza úttal teljenek az értékes órák, inkább mielőbb élvezhessük a szaunarészleg adta forró örömöket. Hogyan keressünk, ha nincs konkrét kedvenc szálláshelyünk vagy településünk? A szálláskereső oldalaknak van térképnézet funkciója is, ahol könnyen válogathatunk számos lehetőség közül földrajzi elhelyezkedés alapján is.

kereses_terkepes.jpg

 

szam_02.jpgA tél alapvetően nem a sok szabadtéri programról szól, de attól még nem kell, hogy az egyedüli cél a wellness legyen. Ebben is sokat tud segíteni a térkép, de ma már számos Facebook csoportban érdeklődhetünk vagy a szálláshelyek, települések honlapjairól is jó néhány infót gyűjthetünk össze. Vannak-e a közelben érdekes állandó vagy időszakos kiállítások, várak, kastélyok, romok, egy-egy jelentősebb templom, koncert, színházi program, működő mozi, beltéri kalandpark vagy akár kirándulóhely, sportesemény, vezetett városnéző túra? Télen persze érdemes utánajárni a nyitvatartási időnek. Ne essünk abba a hibába, hogy ha nyáron jártunk ott és nyitva volt, télen is biztos így lesz.

 kornyek_csoport.jpg

 

szam_03.jpgMivel télen általában hideg van, így ha napközben szeretjük is a hóesésben töltött romantikus sétákat, esténként már biztosan jól esik egy forró fürdő, gőzölgő szauna vagy az ellazulás a termálvízben. Nem hátrány tehát, ha a téli pihenés alkalmával olyan helyet választunk, ahol minderre van lehetőség. Nyilván egy wellness szálloda a legkézenfekvőbb megoldás, de a legtöbb turisták számára vonzó helyen ma már ezek a szolgáltatások akkor is elérhetők, ha csak apartmanban foglalunk szállást. Egy kis utánajárással könnyen kideríthető, hogy hol vannak szaunafelöntések, hová lehet bemenni napijeggyel is a spa-ba, hol van a közelben termál- vagy élményfürdő.

 aquacity_wellness_bazeny_31.jpg

 

szam_04.jpgKeresd az extrákat! Vannak olyan programok, amiket csak télen élheszt át. Nyilván ott van ugye a síelés a szánkózás vagy a korizás a Balaton jegén. Már ha befagy. Vannak azonban olyan programok is, amikre elsőre nem is gondolnál. Például kenutúra egy gőzölgő patakon, téli segway túra a hegyekben, forraltboros fáklyás séták a belvárosban. A várromok sincsenek bezárva télen, de szaunaszeánszokat sem tartanak nyáron. Ráadásul a legjobb borvacsorákat is mind a téli időszakban rendezik, ugyanúgy a kis csoportos kreatív műhelyeknek is ilyenkor van a legtöbb foglalkozása.

 heviz_patak_kepek_044.jpg

 

szam_05.jpgÉs bizony az időpont sem mindegy! Mert karácsony előtt az adventi vásárok csábítók, míg december utolsó hetében a szállodák lenyűgöző programkínálata. Ha erre vágyunk érdemes időben foglalni és bizony drágább árakkal kalkulálni. Ugyanakkor a január sokkal inkább holtszezon. Bár a programlehetőség is kevesebb, de legalább nem kell helyet szorítani a medencében és az árak is barátságosabbak. A hétköznapok mindig kedvezőbbek a hétvégéknél, és ha jót akarunk ne érjen véget a pihenés olyan napon, amikor másnap korán reggel már munkába kell sietni. A legjobb a téli (és minden) pihenést egy ráadás nappal otthon még megtoldani.

5_swimmingpool2_2_1.jpg

 

Hogyan állítanánk össze egy programot, ha mondjuk Hévízre jönnél egy hétvégére?

 

Péntek kora délutáni érkezés után ellazítanánk egy kényeztető masszázzsal majd javasolnánk hosszabb-rövidebb ideig a szauna részleg élvezetét és egy kis lazítást a meleg termálvízben.

Szombat reggel friss erővel indulhat egy a kenutúra a Hévízi-patakon. A Hévízi-tó meleg vizét a Balatonba vezető Hévíz-patak vize 20 fok körüli és a havas táj gőzfelhőbe burkolózik. Nem gond, ha még nem eveztél, a vezetett túra során gyorsan elsajátíthatod a kenuzás alapjait. Az sem mellékes, hogy friss levegőn, mesebeli tájon és jó társaságban töltött órák alatt eszedbe sem jut majd, hogy munka és stressz is van a világon.

Délutáni programként mi biztos nem hagynánk ki egy csobbanást a Hévízi-tóban, hiszen a tó természetes gyógyvíze télen is úszómedence (22-24°C) meleg. Az egyedülálló élmény után pedig jöhet a 34-36 fokos termálvíz, ahol hagyd, hogy kisimuljanak nem is létező ráncaid.

teli_furdozes.JPG

Miután szombaton kellemesen ellazultál a meleg gyógyvíztől és a friss levegőn végzett aktív programtól a vasárnap délelőttöd kezd kultúrával. A Helikon kastélyban Keszthelyen érdemes a Festetics legendák nyomába eredni vagy adj egy esélyt gyermeki énednek és kukkants be a vasútmodell múzeumba, ahol több száz mozgó makettvonat vár mesebeli épített környezetben. Felnőtteknek is ajánlott!

Délután korcsolyázz, fakutyázz, csúszkálj a befagyott Balaton jegén vagy a Balaton körül kialakított műjégpályák egyikén. Ha fázol irány egy fáklyás séta Hévízen, amihez forraltbort is jár vagy koronázd meg a hétvégét egy kalandos kirándulással a Szigligeti-várba,  ahol páratlan 360 fokos panoráma terül eléd a Balaton ősöreg tanúhegyeivel.

És az utolsó, elmaradhatatlan, kötelező tipp a tökéletes téli pihenéshez. Aludj sokat, jól és sokáig. A bőséges reggeli megvár.

pexels-pixabay-271897.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1816785940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása