I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Evezős-futós duatlon verseny! Most először, télen, a gőzölgő Hévíz-patakon.

hvb_erem_2021.jpg

Kevés a szabadtéri sportverseny télen? Új kihívásokat keresel, vagy csak próbára tennéd magad? Először kerül megrendezésre a Hévíz-patakon és partján a HEVIZIBIVALY Duatlon. 10 km evezés és 10 km futás a novemberi hóesésben / vagy napsütésben. Nevezz a HEVIZIBIVALY Duatlon versenyre egyénileg vagy csapattal, és mutasd meg magadnak és másoknak: mire vagy képes!

Utánajártunk mi is ez a verseny, mit érdemes tudni, mielőtt bárki nekivág!

Hol és mikor lesz a verseny?

A versenyre az első Adventi hétvégén, november 27-én kerül sor reggel 8.00 és délután 17.00 között, a Hévíz-patakon, valamint annak partján.

Mivel a Hévíz-patak egyre népszerűbb az utóbbi években a téli kenuzás iránt érdeklődők körében, így felmerült, hogy versenyt is szervezzünk rajta, lévén érhető okokból nem túl gyakori, hogy télen szervezzenek hazánkban evezős versenyt. Ám a cél, meglehetősen távol, 10 km-re van a rajttól, plusz a városon kívül található, így azt gondoltuk, a visszajutás is legyen kihívás. Mivel a patakon csak egy irányba lehet haladni (folyásiránnyal megegyezően), viszont a partján töltés húzódik végig, adta magát az ötlet, hogy míg odafelé a karok erejét használjuk, addig vissza már futva jöjjünk. Ennek fényében a versenyzők először 10 km-t eveznek a patakon és egy kicsivel többet futnak vissza a töltésen, hogy végül a Hévíz-tó partjánál érjenek célba.

heviz_patak_kepek_044.jpg 

Miért érdemes eljönni, nevezni, szurkolni?

Korábban még nem volt ilyen verseny sem Hévízen, sem a környéken. A táv nem nehéz, nem is túl hosszú, a patak biztonságos, ám mégis élményteli. A parton a szintkülönbség elhanyagolható, így amatőrök is nyugodtan nevezhetnek a versenyre. A táj egyedülálló, hiszen a Hévízi-tó elfolyó meleg vize sokáig párolog, a patak állat- és növényvilága pedig jól látható a tiszta és sekély vízben. A levegő tiszta, a futókat pedig garantáltan nem zavarják meg autók vagy más járművek, legfeljebb egy-egy kósza őz.

Egyéni vagy csapatversenyről van szó?

Mindkettő. Lehet nevezni egyéni kategóriában, illetve 2 és 3 fős csapatban. Díjakat is több kategóriába osztunk. Ami viszont feltétel. Nevezni csak 18 éven felüliek nevezhetnek, de a csapatokban, csapatonként 1, 14. életévét betöltött gyermek már lehet. Ugyanakkor a versenyen való részvétel elengedhetetlen feltétele, hogy a versenyző tudjon úszni, még ha a mellény kötelező is az evezős szakaszon.

Honnét lesz a versenyzőknek kenuja, kajakja?

Az egyéni nevezőknek maguknak kell gondoskodniuk a saját vízi eszközről, ami lehet SUP, kajak vagy kenu, a csapatok számára azonban, ha igénylik, tudunk biztosítani kedvezményes áron 3 fős kenukat, amikhez természetesen jár az megfelelő számú evező, vízhatlan zsák, és mentőmellény minden csapattag számára.

heviz_patak_kepek_009.jpg

Miért kellett limitálni a létszámot?

A létszámot 250 főben limitáltuk. Tudni kell, hogy a Hévíz-ptak és partja természetvédelmi terület. Ezt a versenyt a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal együtt, és az ő szakmai felügyelete mellett szervezzük meg. A természetvédelmi területen a téli, kenuzási időszakban maximalizálták azt a létszámot, amennyi ember egy nap evezhet a patakon. Ez az a létszám, ami még nem jelent túl nagy környezeti terhelést a terület élővilága számára.

Rejthet-e veszélyeket a verseny annak, aki nem rutinos kenus?

Még a gyakorlott hajósokkal is előfordul, hogy borulnak néha, egy versenyhelyzet pedig, amikor nem csak a táj látványa vonja el a figyelmet, hanem az idővel is versenytevezünk, nyilván rejt magában némi kockázatot. Amit tanácsolni tudunk. Nem az első 2 km-en kell megnyerni a versenyt. Egyrészt ezen a szakaszon van egy zsilip, ami ugyan nyitott állapotban van, de mégiscsak egy szűk átereszen kell óvatosan átsiklani, és 3 további híd alatt is át kell evezni. Az ilyen műtárgyak alatt az előzés tilos és balesetveszélyes. A vízmélység ugyanakkor átlagosan 1 méter körüli, és csak a Fenékpusztai kiszállópont közelében kezd 2-2,5 méter mély lenni. Ha valaki mégis borulna, több ponton profik segítenek menteni a helyzetet és az elázott versenyzőket. De erre reméljük nem lesz szükség.

Miben nyilvánul meg, hogy "zöld" a rendezvény?

A versenyt igyekszünk a lehető legzöldebbé tenni. A csapatokat arra buzdítjuk, hogy legfeljebb egy járművel érkezzenek a helyszínre, hozzanak magukkal tányért, evőeszközt, saját kulacsot. A szemetelés nem elfogadható a verseny nyomvonalán, hiszen természetvédelmi területen valósul meg mind az evezés, mind a futás, ezt elkerülendő szelektív szemeteseket helyezünk el a regisztrációs zónában és rajtnál és a futó depóban is gyűjtjük a szemetet. Frissítő italt, meleg teát csak saját pohárba, vagy a rajtcsomagban lévő fémbögrébe adunk. A célban a meleg leveshez a versenyzők hoznak magukkal tányért, evőeszközt, ami higiéniai szempontból is előnyös. A nyomvonalon szalagozást nem tudtuk minden helyszínen kiküszöbölni, de csak a legszükségesebb helyeken alkalmazzuk. A befutóérmek fémből készülnek, a rajtcsomag jelentős része lebomló, újrahasznosítható ajándék a díjak pedig mind-mind élmények lesznek tárgynyeremények helyett.

heviz_patak_kepek_259.jpg

Hol, hogyan lehet nevezni?

Nevezni két módon lehet, de mindkettő feltétele a versenykiírás pontos megismerése, ami Hévíz honlapján található meg EZEN a linken. Nevezni ezt követően lehet egy online nevezési felületein ITT és természetesen személyesen a Hévízi Tourinform Irodában, a hét minden napján, munkaidőben 9.00 és 17.00 között. Az online nevezők e-mailben kapják meg a számlát, míg a személyesen nevezők a hévízi Tourinform irodában fizethetik be a nevezési díjat.

Mit ér a jó eredmény?

Elsősorban egy felejthetetlen élményt, vidám hangulatot, a természetben töltött szabadidő és a mozgás örömét. Mindenki, aki limitidőn belül, 16.00 óráig befut a célba befutóérmet kap, a legeredményesebb, leggyorsabb egyéni női és férfi versenyzők, valamint csapatok pedig értékes hévízi pihenésekkel, wellness élményekkel gazdagodnak. A befutóban minden versenyző vendégünk egy meleg ételre, és minden nevező és kísérő aznap kedvezményesen fürödhet, melegedhet a Hévízi-tó termál vizében.

Utolsó kérdés. Miért Hévízi Bivaly a verseny neve?

Mert alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

bivaly1-4232636.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr9816753162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása