I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Három épület Hévízen, amiről keveset tudunk, vagy mégsem?

plakat_reischl_1.jpg

Vannak olyan épületek Hévízen, amelyek előtt lehet nap, mint nap elmegyünk, mégsem ismerjük történetüket. Íme három ilyen régi hévízi épület, melyekről ma már alig tudunk valamit.

SORG szálloda, avagy a Hévízi Grand Hotel

sorg_grandhotel.jpg

A közel 110 évvel ezelőtt épült létesítmény Hévíz Szanatórium és Gyógyszálloda néven, Dr. Schulhof Vilmos irányítása alatt 1907-ben nyílt meg, Hévíz első gyógyszállodájaként. 1912-ben, az akkori tulajdonos Sorg Antal eladta Krajcsovits Rezső rákosszentmihályi vendéglősnek, aki Grand Hotel Hévíz néven üzemeltette. 1927-ben az Országos Tisztviselői Nyugdíjalap vásárolta meg, majd 1928-ban Tisztségviselők Háza néven nyitotta meg kapuit.

vf_32_351_l.jpg

Az épületet a II. világháború után államosították, 1952 után végül SZOT Szanatórium néven fogadta a vendégeket. Manapság a Hunguest Hotel Helios „Benjamin” épülete néven ismert, jelenleg épp felújítás alatt áll. Érdekessége még, hogy van benne egy a mai napig is működőképes régi, 1907-ben beszerelt felvonó (lift), ami helyi védettséget élvez. Az épület 2015-ben bekerült a helyi értéktárba.

3_681faea5951752797830349fb6920f2f.jpg

A 62 szobából álló Szanatóriumban volt meleg fürdő, iszap-göngyölés, gyógymasszázs és villanykezelés. 1929-ben az épület parkjában fúrták Hévízen az első 120 méteres kutat, melynek termálvizét a Hunguest Hotels szállodalánc ma is használja.

Tisztségviselők Háza

 img_20210722_113459.jpg

Ez az impozáns tornyos épület még az 1930-as évek elején épült a tisztviselők számára, mely terület akkor még Alsópáhokhoz tartozott. A két emelet magas mandzáros, teraszos épület sokáig a Hotel Helios Claudia nevet viselte. A magyar királyi pénzügyminisztérium kezelésében álló nyugdíjjárulék- alap a tisztségviselők számára építtetette a Tisztségviselők Háza II. megnevezésű szállót. Az épület központi fűtéssel és hideg- és melegvíz szolgáltatással iszap- és kádfürdővel volt felszerelve.

img_20210722_122823.jpg

Az építkezéssel Alsópáhok és Hévízszentandrás településk is sokat nyertek. Munkalehetőséget és biztos piacot jelentett a helyi mezőgazdasági terményeknek. Az épület sajnos évek óta zárva tart, felújítása régóta várat magára. Tudomásunk szerint már nem a Hunguest Hotels tulajdonába tartozik. 2015-ben került be az helyi értéktárba.

 

Zander Intézet

img_20210722_122541.jpg

1911-ben készült el dr. Schulhof Vilmos Zander Gyógytorna Intézete. Névadója, Dr. Zander Gusztáv svéd ortopéd orvos, a mechanoterápia ősatyja. A módszer lényege, hogy mechanikus eszközök segítségével végeznek masszázst és tornát. Gépeit tekinthetjük a mai edzőtermi erőgépek megalkotójának. A svéd ortopéd orvos sérült, deformitással küzdő, tornagyakorlatokhoz gyenge fizikumú emberek számára fejlsztett ki erőgépeket, melyek közül az egyikkel a Philadelphiában megrendezett világkiállításon 1876-ban aranyérmet nyert. Zander mechanikus gimnasztikai könyve 1892-ben jelent meg.

b_1913_zander1.jpg

A Zander Gyógyintézetben elektroterápiás laboratóriumi és röntgendiagnosztikai berendezéseket állítottak fel, mely a csehországi Karlsbad után a második ilyen jellegű intézmény volt Európában.

b_1914_zander2.jpg

Schulhof doktor így nyilatkozott a Zander módszerről:

„A gyógymód a gymnastika minden előnyét egyesíti magában és e mellett a mozgás szabálytalanságát, a túlfáradást és a baleseteket teljes biztonsággal kizárja. A rendszer gépeinek kiváló szerkezete folytán képesek vagyunk a szándékolt mozgások erejét, terjedelmét, formáját pontosan adagolni és azokra a szervezetekre összpontosítani. melyekre a gyógyítási terv szerint hatni akarunk.”

Az épület a mai dr. Schulhof  Vilmons sétányon, a Hévízi-tó főbejáratával szemben állva, attól jobbra kapott helyet, ott, ahol most a fürdő igazgatósági épületei és laboratóriuma található.

Még több érdekességet szeretnél megtudni Hévíz múljáról kövess mindket és olvasd el többi bejegyzésünket is.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr4616635648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása