I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Hévízi-tó vs Balaton? Különbségek és hasonlóságok. "Tudtam, csak nem sejtettem!"

balatonvsheviz_1.jpg

Naponta ezrek, tízezrek élvezik nyáron és télen a Balaton és a Hévízi-tó adta élvezeteket. Élnek a lehetőséggel, amire sokan csak áhítoznak. De vajon mit tudunk hazánk két ikonikus taváról?

  1. Míg a Balaton Közép-Európa legnagyobb édes vizű tava, és legfőbb forrása a Zala folyó, addig a Hévízi-tó a világ legnagyobb fürdésre alkalmas gyógytava, amit az alatta lévő forrásbarlangból feltörő forrásvizek táplálnak.
  2. A Balaton vizét a Sió csatorna vezeti el és végül a Dunába ömlik, míg a Hévízi-tó vize a Hévíz-lefolyón keresztül a Gyöngyös-patakba, onnét a Kis-Balatonba, majd a Balatonba kerül.
  3. A Balaton legmélyebb pontja 11 méter, a Hévízi-tó alatti forrás 38,5 méter mélyen van.
  4. A Balaton vízfelülete 600 km2, ehhez képest a Hévízi-tónak csak 0,0475 km2 a felülete, viszont a vízhozamnak köszönhetően a teljes vízmennyiség 72 óránként kicserélődik, míg a Balatonnál ez nagyjából 2 évente következik be.
  5. A Balaton vize meleg nyári napokon elérheti a 28°C-t, hideg teleken pedig a felső vízréteg akár 25 cm vastagon is megfagy, míg a Hévízi-tó vize nyáron 35-36°C körül van, és télen sem hűl 23°C alá.
  6. A hévízi tavat akár fél óra alatt is körbeúszhatnánk, ha ebben az épületek nem akadályoznának, míg a Balatonra egy hét sem lenne elég.
  7. A Balatonon lehet csónakázni, vizibiciklizni, szörfözni, hajókázni, korcsolyázni, fakutyázni, míg a Hévízi-tóban „csak” fürdőzni lehet, de azt azért kivétel nélkül az év minden egyes napján.telimontazs.jpg
  8. A Balaton vize ivóvíz minőségű, a hévízi-tó vize pedig ivókúrára alkalmas gyógyvíz, amit vannak, akik tényleg meg is isznak.
  9. A Balatonban akármennyit fürdőzhetünk ha elég meleg, de a Hévízi-tóban bár mindig meleg, mégis csak 30 percet javasolt tartózkodni egyhuzamban.
  10. A Balatonba akár be is sétálhatunk a partról, míg a Hévízi-tóba csak lépcsőn keresztül lehet beleereszkedni, mert a vízmélység a part mentén is 2 m körüli.
  11. A Balaton tipikus növénye a part menti nád, míg a Hévízi-tóé az indiai tündérrózsa.
  12. A Balatonban számos halfaj él, és ez a Hévízi-tóban is így van.
  13. A balatoni iszap népszerű a gyerek körében iszapdobálásra, míg a hévízi gyógyiszapot a felnőttek kenik magukra előszeretettel, a gyógyulás reményében.
  14. A Balaton mint turisztikai régió Budapest után a 2. legnépszerűbb régió az országban, míg Hévíz Budapest után a legtöbb vendégéjszakát fogadó település Magyarországon.
  15. A Balaton páratlan látványt nyújt, akár a tanú hegyek ölelésében nézzük, akár viharban csodáljuk, akár a rianások mentén összegyűlt madarakat vagy a dagadó vitorlákat fotózzuk. A Hévízi-tó kristálytiszta, türkiz színe, a rajta úszó virágzó tündérrózsák, a felette örvénylő pára, az épületek éjszakánként visszatükröződő fényei és a tudat, hogy 38,5 méter mélység felett lebegünk: misztikus érzés.

montazsosz_1.jpg

photo:CsodalatoBalaton.hu

A Balaton és a Hévízi-tó is nemzeti kincs, melyek évmilliók alatt alakultak ilyenné, amilyenek. Nem értünk vannak, de élvezzük mindazt a jót, amit adnak számunkra. Kötelességünk tehát óvni és védelmezni őket, hogy a jövő nemzedékek is élvezzék mindazt a páratlan természeti szépséget, amit minden pillanatban nyújtanak.

dji_0287.jpg

img-1423.jpg

.

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr3816613508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása