I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Paul kisfiúként szeretett bele a Balatonba, és ösztönözte szüleit, hogy költözzenek végleg ide

people-2561531_1920.jpg

Következő riportunkban Barbara és fia Paul Friedrich meséli el, hogy milyen az élet németként Hévízen. Igazából Paul szeretett bele Magyarországba és a Balatonba, és az ő motiválására döntött úgy a család, hogy itt szeretne élni.

Ez nagyon érdekes, hiszen a Magyarországra sok német inkább nyugdíjasként költözik, nem a pályakezdés előtt.

Mi volt, ami megfogott Magyarországban, illetve Hévízben?

PF: Sokkal nyugodtabb és nem olyan stresszes itt az élet, mint Németországban.

Mikor jártak először Hévízen?

BF: Magyarországon már az 1980-as években is nyaraltunk. 10 éve vettünk egy házat Balatonszentgyörgyön, Hévízen is akkor jártunk először. Ezután már tudatosan Hévízen kerestünk ingatlant. 6 éve vásároltunk egy kis panziót a Sümegi úton, a Hibiszkusz Panziót. Először nem volt egyszerű, mert még a panziót felújítottuk, modernizáltunk, közben meg még megvolt a balatonszentgyörgyi házunk is és folyamatosan ingáztunk. 5 éve adtuk el a szentgyörgyi házat és költöztünk végleg ide.

hibiscus-3493640_1920.jpg

Hogy boldogultak a felújításnál a magyar szakemberekkel?

BF: Én nem beszélek magyarul, hihetetlen nehéznek tartom ezt a nyelvet. De Paul 3 évet járt tanárhoz, majd Keszthelyen dolgozott, így ő huszonévesen könnyen elsajátította a nyelvet. Így a nehezebb dolgokat is, ami például egy ablakcserénél szükséges, könnyen el tudta magyarázni a szakembereknek, hogy mit szeretnénk. Abszolút pozitívan tudok nyilatkozni a csapatról, aki nálunk a felújításokat végezte.

Nehéz megtanulni magyarul?

PF: Igen- mondja Paul. Ami itt a környéken még nehezebbé teszi a tanulást, hogy hiába beszélek magyarul, mindenki egyből németül válaszol, így elveszi a lehetőséget, hogy gyakoroljak.

img_20210120_091245k.jpg

Paul még nagyon fiatal vagy jelenleg is tanulsz még?

PF: Igen, a magyar nyelvet folyamatosan tanulom. Németországban szakácsnak tanultam, ami most nagyon jól jön a panzióban.

Vannak-e magyar barátaik?

BF: Nagyon nagy német közösség él a környéken. Igazi baráti társaság belőlük alakult itt ki. 

Járnak-e fürdeni a Tóra?

BF: Természetesen járunk, igazi különlegesség egy csoda, ahol télen is szabad térben lehet úszni. Sajnáljuk, hogy most oda sem tudunk menni, hiszen a járványhelyzet miatt a Tófürdő is zárva van.

Milyen programokat ajánlanak a vendégeiknek?

BF: Nagyon sok mindent lehet csinálni a környéken. Hévízen is nagyon sok program van, mindig nézzük mi az aktuális program és ezeket ajánljuk a vendégeknek.

PF: Nekem személyes kedvenc programom az Hévízi Old Timer találkozó. Ha a vendégek igénylik, nagyon szívesen elkísérem őket Budapestre vagy Pécsre is.

Melyik a kedvenc helyük a környéken?

PF: Ezt nagyon nehéz megmondani. Annyira sok látnivaló van, szeretjük a Sümegi várat, a Tapolcai Tavas-barlangot. De szívesen kirándulunk a Rezi várban is.

zala_balaton_182477.jpg

Biztosan sokan azt gondolják könnyen megtöltik a panziót német vendégekkel. Honnan jönnek a vendégeik?

BF: Az idei évben a nyári hónapokban szinte csak magyar vendégünk volt. A Bookinggal állunk kapcsolatban és a legtöbb foglalás innen jön, itt pedig sok külföldi foglal be. Sok cseh, lengyel osztrák vendégünk is van.

PF: A magyar vendégek nagyon aranyosak, sokan rácsodálkoznak, hogy német vagyok és milyen jól beszélek magyarul. :)

BF: Természetesen érkeznek hozzánk Németországból is ismerősök, akik még nem is hallottak korábban Hévízről, és nem ismerték Magyarországot sem. Eddig minden ismerősünk, aki nálunk járt látogatóban visszavágyik, vagy már vissza is tért Hévízre.

Egész évben nyitva vannak?

BF: Egyelőre csak a nyári hónapokban, amikor szinte végig teltházasak vagyunk, addig tartjuk nyitva a panziót, amíg a vendégek szeretnének jönni.

153365965_1.jpg

 

És a család többi tagja?

BF: Van még két lányom, az egyik éppen mostanában vásárolt egy családi házat a környéken. Sajnos most a vírushelyzet miatt nem igazán tudja ezt kihasználni. Sajnos a járvány miatt most senki nem tud utazni, és mindannyian nagyon várjuk, hogy végre szabadon utazhassunk és elinduljon újra az élet Hévízen is.

Végleg maradnak?

PF: Mi jól érezzük magunkat itt, nem szeretnénk elköltözni.

 

Borítóképünk: Illusztráció, Forrás: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr10016398310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása