I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Tuti neked is eszedbe jutott már, hogy egyszer rákeresel végre: vajon mi mit jelent a hotelek szolgáltatási listáján!

question-mark-2123969_1920.jpg

Sima wellness hétvégére indulunk, majd a kezünkbe kerül egy szolgáltatás lista..... Denevérpad, Krio-szauna, SpineLiner, TENS, Aquabike, Yumeiho, Kinesio Taping, Synlab.... és elbizonytalanodunk. Lehet, hogy ezeket szeretnénk és hasznosak is lennének de fogalmunk sincs, hogy mi mit jelent, és mire jó??

Hiába járunk-kelünk a világban, egyre több a különböző medical wellness kezelés és egyre több az újdonság évről-évre. Bizony nehéz követni a trendeket és minden területen naprakésznek lenni, mégsem szeretünk úgy tűnni, mint akinek fogalma sincs ezekről a dolgokról.

Nyugodtan bevallhatjuk, szinte sosem szeretjük, ha kiderül, hogy valamiről fogalmunk sincs!

Ezért most itt egy kis súgó azoknak, akik eddig ezeket a furcsaságokat se kipróbálni, sem megkérdezni nem merték! Utánanéztünk pár Hévízen is elérhető kezelésnek, hogy mi, mire jó?

Kezdjük mindjárt egy egyszerűvel! DENEVÉRPAD

Mi ez, mire jó?

A denevérpad ugyanúgy minta a súlyfürdő magyar találmány és hasonlóan a súlyfürdőhöz a gerinc betegségeinek gyógyításában lehet alkalmazni. A gerincoszlop húzásával tehermentesíti a csigolyák közti prockorongokat, megelőzi a gerincsérv kialakulsát, rendszeres használata korrigálja a gerinc görbületeit.

Mire készüljünk, ha ki szeretnénk próbálni?

Akár naponta is lehet használni, naponta 5-15 perces egy nyújtás/húzás. A pad dőlésszögét és a kezelés időtartamát a problémánk határozza meg, ezért is javasolt, hogy használata előtt mindenképp konzultáljunk szakértővel. De a pad akár otthonra is megvásárolható orvostechnikai eszköz. A kezelés ruhában történik.

A Krioszauna, amiben lefagyasszák az embert

Mi ez? Mire jó?

A krioszauna nem más, mint hidegterápia. A terápia nem jár mellékhatásokkal és hatékony módszer, az alábbi esetekben: gyulladásos, fájdalommal járó mozgásszervi probléma, ízületi gyulladás, izomsérülés, sportolásból adódó izomgörcs. Alkalmas alvászavar vagy depresszió enyhítésére is. Lényege, hogy olyan mértékű hirtelen lehűlést idéznek elő a test sejtjeiben, hogy azok a kezelést követően fokozzák önregeneráló képességüket, fokozódik az anyagcsere folyamat, aktiválódik az immunrendszer, endorfin szabadul fel és oldódik a stressz.

Mire készüljünk, ha ki szeretnénk próbálni?

Használat előtt konzultálnunk kell a krioszauna kezelőjével vagy szakorvossal, hogy miért szeretnénk azt igénybe venni és javasolt-e számunkra. Ezután beállunk egy kicsi zárt térbe (épített vagy egy hengeres eszköz) és néhány perc alatt lehűtik a körülöttünk lévő levegőt -130, -190°C-ra. Ez a folyamat nagyjából 2 percet vesz igénybe, melyet követően a hőmérséklet visszaáll az eredetire. Általában a kezelés 2-3 percnél többet nem vesz igénybe. A krioszaunába fehérneműre, fürdőruhára vetkőzve kell belépni.

SpineLiner, a modern csontkovács

Mi ez? Mire jó?

A SpineLiner egy számítógépvezérelt, szenzoros "kalapács". A processzor által vezérelt "kalapács/fej" pontosan szabályozott erősségű és frekvenciájú ütéseket ad le, majd a szoftver a visszaverődő hullámokat érzékelve felméri a vizsgált terület állapotát. A feltérképezett elváltozásnak megfelelően kalkulálja ki a területre leadandó ütéserősséget, ami maga a kezelés. Előnye, hogy analizálja az izom feszülését, és a vizsgált terület kezelés előtti és utáni állapota összehasonlítható.

Mire készüljünk, ha ki szeretnénk próbálni?

A kezelés egy speciális székben történik, melyen lovagló ülésben, mellkasunkat a szék támlájának döntve kell elhelyezkedni, hátunkat szabadon (meztelenül ill fehérneműben) hagyva. Az eszköz fejét csigolyáról csigolyára haladva vezetik végig a vizsgálandó/kezelendő területen. A kezelést általában a probléma típusától és mértékétől függően több alkalommal is el kell végezni. A kezelés során ütögetést érzünk, mely fájdalommal nem jár, vegyi anyagok vagy sugárzás nem érik a szervezetet.

carbona_spineliner.jpg

TENS - nem megijedni!: transzkután elektromos idegstimuláció

Mi ez? Mire jó?

A TENS készülékek az ideg-, izom-, vagy ízületi fájdalmak csökkentésére alkalmasak, mint például ízületi gyulladás, hátfájás, lábfájás, szülési vagy műtétek utáni fájdalmak. Lényegében kis áramerősségű idegstimulálásról van szó a bőrön keresztül, minek hatására csökken a fájdalom. A TENS nem szűnteti meg a probléma okát, de hatékony gyógyszermentes fájdalomcsillapító.

Mire készüljünk, ha ki szeretnénk próbálni?

A meztelen, megtisztított és száraz fájó testrész köré apró tapaszokat tesznek, melyeken keresztül történik a kis áramerősségű idegstimuláció. A kezelés fájdalommal nem, némi bizsergető érzéssel jár. A kezelés akár naponta többször is elvégezhető és néhány perctől akár több óráig is tarthat. TENS készüléket otthonra is vásárolhatunk, de mindenképp kérjük ki kezelőorvosunk véleményét, mert természetesen itt is vannak ellenjavallatok, veszélyek.

Kinesio Taping, vagyis azok a színes ragasztószalagok a testen

Mi ez? Mire jó?

A kineziológiai tapasz egy rugalmas bőrre ragasztható textilszalag, amely kémiai anyagok nélkül, rövid időn belül hatékonyan, mellékhatások nélkül csökkentheti a fájdalmat és javítja az érintett izom működését. A különböző ragasztási technikák segítségével lehet erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatása, főként ízület- és izomfájdalmak esetén. Segít lerövidíteni a gyógyulási folyamatot, részben tehermentesíti az érintett területet és hozzájárul a fájdalom csökkenéshez. Nem is olyan új, mint gondolnád, mivel feltalálója a japán (Kenzo Kase) orvos, már a 70-es években elkezdte kifejleszteni.

Mire készüljünk, ha ki szeretnénk próbálni?

A tapaszok felragasztását általában az erre képzett szakember végzi, mivel különböző tapaszok léteznek és a felragasztás módjának is megvannak a maga praktikái. A tapasz 5-7 napig is a helyén marad, nem irritálja a bőrt és általában nem okoz semmilyen kellemetlenséget. Bár úgy tűnhet, hogy bárki fel tud ragasztani magának egy-két ilyen szalagot, mindenképp olyan ragassza ránk, aki ért is hozzá.

Extra info! Kismamák is használhatják a pocakjukra!

Van még olyan kezelés, amiről szívesen olvasnátok, hasonló kis összefoglalót? Írjátok meg nekünk és mi utánanézünk, hogy mit érdemes tudni róla!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr9916277490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása