I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Zsuzsa ékszerekbe zárja Hévíz legszebb virágait

 hevipart_16.jpg

Hévízen egész évben csodaszép virágokat láthatunk a kertekben, vásárolhatunk az üzletekben, ráadásul ezek a virágok nem hervadnak el, gyantába zárva megőrzik színüket és pompájukat.

Pollák Zsuzsanna, a héVIPart tulajdonosa és alkotója mesél ezekről a különleges virágékszerekről:

Ugye nem véletlen a héVIPart név? Hévízi virágok kerülnek az ékszerekbe, és téged is minden Hévízhez köt.

Lokálpatrióta kézművesként -virágékszer tervező és készítő- teljesen természetes volt, hogy a szlogenemben megfogalmazott "A természet csodái ékszerbe zárva" tükrözze azt, hogy a hévízi, helyi természeti szépségekre a magam módján próbálok rámutatni. Törekszem arra is, hogy az ékszereimet viselők megkülönböztetett figyelmet kapjanak tőlem a megrendelés, az ékszertervezés és elkészítés minden egyes fázisában, hiszen gyakran hosszú idő, míg egy egyedi héVIPart ékszer elkészül.

Mióta készítesz gyantaékszereket?

Kreatív emberként az alkotás mindig is a napjaim része volt, kimondottan gyantaékszereket pedig kicsit több, mint négy éve készítek. Az első, általam készített valódi virágos medálba egy hunyor került. Ezt az ékszert a mai napig örömmel viselem.

Jópár éve férjem, Fazekas Olivér támogatásával és segítségével építem a héVIPart márkát.

hevipart_09.jpg

Milyen virágokat használsz az ékszerek készítéséhez?

Elsősorban hévízi, vagy környékbeli növényekkel szeretek dolgozni, mert meggyőződésem, hogy a hely, ahol élünk oly különleges, hogy természeti kincsei révén nemcsak a testet képes gyógyítani, hanem a lelket is felvidítja.  Éppen ezért hiszem, hogy az itteni virágok ékszerbe zárva tovább viszik ezt a különleges életérzést, hangulatot, amiben akkor van részünk, amikor Hévízen tartózkodunk. A növényeket egész éven át a közelben gyűjtöm, itthon termesztem és kedves hévízi, valamint környékbeli rokonaimtól, barátaimtól, ismerőseimtől kapom.

Nekem kincseket ad a napfényes rét és mező. Szeretem a színesen virágzó egynyáriak sokszínűségét, melyek tavasztól késő őszig nyílnak a balkonládáimban, de mindig nagyon várom az árvácska szezont is. Kedvelem kertünkben a fűfélék és mohák sokféleségét, eső után pedig a fűben meglapuló apró gombák után kutatok.

Egyes évelők, fás bokrok minden évszakban más oldalukat mutatják, amiért érdemes gyűjtenem a leveleiket és virgaikat. Majdnem mindenből lehet ékszer. :)

Természetesen ha az ország másik feléről ajánlanak fel csodás virágokat ékszerkészítésre, annak sem tudok ellenállni.

Melyik a kedvenc virágod, ami szerinted legszebben mutat az ékszerekben?

Szerencsére nem vagyunk egyformák, mint ahogy a virágok is nagyon különbözőek, így mindenkinek más tetszik. Az én örök kedvencem a kék nefelejcs, akár e növény több arcát is meg tudom mutatni ékszerben. Az apró virágfejek szorosan egymás mellé helyezve különleges kékek hatását adják.

Szintén ebből a növényből, a virág leveleit és szárát is felhasználva egészen más stílusú ékszerek lesznek.

Apró csigával, mohával, virágokkal, mesebeli hangulatú ékszereket is örömmel készítek.

Örök szerelmem pedig a bougainvillea, melynek  izgalmas színekben pompázó, pergamenszerű fellevelei kerülnek a héVIPart ékszerekbe.

hevipart_20.jpg

Mennyi ideig kell préselni a virágot?

A növényeket, virágokat, gombákat én kimondottan sokáig, legalább 4-5 hónapig szárítom illetve préselem, attól függően választva a tartósítás technológiáját, hogy a későbbiekben milyen terveim vannak az alapanyaggal. Tapasztalataim szerint megéri ezt az időt ráfordítani erre a nagyon fontos munkafázisra, egészen más eredményt érünk el, ha minden folyamatra kellő időt szánunk.

Hol lehet héVIPart ékszereket vásárolni?

A héVIPart ékszerek Hévízen előzetes bejelentkezés után személyesen nálam https://www.google.com/maps/place/h%C3%A9VIPart/@46.7841265,17.1820811,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47691df0f9d00ec1:0x10e11bc805f715bd!8m2!3d46.7841265!4d17.1842698 érhetők el, itt épp folyamatban van a héVIPart Showroom kialakítása. 

A héVIPart közösségi média felületein https://www.facebook.com/hevipart/  https://www.instagram.com/hevipart/ is örömmel várom a megrendeléseket, valamint a weboldalamon https://hevizart.com/ lévő webshopban a készleten lévő ékszerekből is hamarosan lehet válogatni.

A hévízi városi rendezvényeken, valódi helyi termékként szintén megtalálhatóak a héVIPart ékszerek. Alkalmankként a környező települések rendezvényeire is meghívást kapok.

Milyen díjakat kaptak az ékszereid?

Valójában a legnagyobb elismerés a sok csillogó tekintet, amikor felfedezik, hogy valódi növények kerültek az ékszerekbe, vagy amikor elkészül egy megrendelés és nagyon örül a megajándékozott.

Természetesen jó érzéssel töltött el, hogy a Magyar Kézművességért Alapítvány megmérettetésére beküldött héVIPart ékszerek/ékszerkollekciók  2017-ben és 2018-ban nemcsak a rendező kiállításán, hanem a róluk készült fotók a kiadott évkönyvekben is szerepeltek. Nagy megtiszteltetés és boldogság volt, amikor 2018-ban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt "Magyar Kézműves Remek" pályázaton pályaművem a neves zsűri döntése alapján kiállításra https://mkik.hu/hirek/atadtak-a-magyar-kezmuves-remek-elismereseket került. 

Vannak-e érdekes kérések, amiket az emberek szeretnének gyantaékszerben ajándékozni?

Néhány éve nagyon népszerű a babahajas vagy kiskedvenc szőréből készített emlékőr, ékszer vagy kulcstartó formában.

Megrendelőim kérésére főként saját virágból (menyasszonyi csokor virágaiból, nagyi kertjében szedett virágból vagy egy romantikus útról hozott növényből) szálló pitypang pihéből, kávébabból, vagy épp négylevelű lóheréből készülnek az emlékékszerek melyeknek az alapja gyakran antiallergén nemesacél vagy fa. Hangulatában lehetnek természetközeliek, a mindennapokban hordható ékszerek, de egy kis elegáns csillogással ünnep fényt tudok varázsolni a héVIPart ékszerekbe.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr3616233438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása