I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Hogyan tűnjünk borkóstolón profinak és ne alkoholistának?

wine-3678885_1920.jpg

Még véget sem értek a nyári borfesztiválok, de a szeptember beköszöntével kezdetét veszik a szüreti mulatságok, borkóstolók, borvacsorák. 

De mi különbözteti meg a tapasztalt kóstolót a borivótól, és hogy tűnhetünk magunk is profinak?

A borok kóstolásához Karádi Szabolcs somelié, a hévízi Macchiato Caffe & Lounge tulajdonosa ad nekünk hasznos tanácsokat.

Miért kóstoljuk és ne csak igyuk a borokat?

Egy bor, bármilyen is legyen, egy adott borász egy évi kemény munkájának eredménye. Benne van az a sok erőfeszítés, tudás, törődés és szeretet, amit azért tett, hogy bora végül a mi poharunkba kerüljön. Azzal, hogy alkalmazunk néhány kóstolási technikát, tiszteletünket is kimutatjuk a munkája iránt. Még akkor is, ha a borok természetesen különböző minőségűek, és nem kell, hogy mindenkinek ugyanazok az ízek tetszenek.

Mi lenne az első tanácsod azoknak, akik nem profik a borkóstolásban, de borkóstolón vagy borvacsorán vesznek részt?

A bor nem víz. Nem azért isszuk, mert szomjasak vagyunk. A bor sokkal inkább egy gasztronómiai élmény. Nem a mennyiség a lényeg, hanem az ízek harmóniája, a borivás élménye, a borozással járó társasági élet. Így aztán a legfőbb tanács a mértékletesség.

Milyen lépésekből áll a kóstolás?

0. Lépés, hogy a bort tökéletesen átlátszó víztiszta, tiszta és talpas boros pohárban kóstoljuk, és bár sokan szeretik tenyérbe fogni a kelyhet (ami egyébként azért nem ajánlott, mert a kezünk melege idővel átmelegíti a bort, ami csökkenti annak élvezeti értékét), kóstolásnál csakis a pohár szárát fogjuk kézbe.

1. Lépésben a szemünkkel vizsgálódjunk. Megfigyelhetjük a bor színét, átlátszóságát, habzását. A színintenzitás vizsgálatához megdönthetjük a borospoharat nagyjából 45°-ban, ha pedig a bort kicsit  megforgatjuk a pohárban, megfigyelhetjük a koronát, vagyis azokat a cseppeket, amik a pohár falára tapadnak, majd visszacsorognak!

2. Lépésben használjuk az orrunkat! Kicsi de mély szippantással ismerjük meg a bor illatát. Fontos, hogy ne szagolgassuk a bort és ne dugjuk a pohárban az orrunkat! A borok között is vannak illatosabb fajták, melyek esetében már egy laikusabb borkóstoló is könnyen asszociál bizonyos virágos vagy gyümölcsös illatokra. Az nem túl jó, ha csak az alkohol szagát érezzük.

3. Lépésben kortyoljunk bele a borba. A profik az első kortyot kiköpik, és csak a másodikat ízlelgetik, elemzik, de semmiképp se kövessük ezt a módszert, ha nem profi borkóstoláson, hanem elegáns borvacsorán veszünk részt. Viszont mielőtt lenyelnénk a bort, forgassuk azt a szánkban. Figyeljük meg, hogy milyen ízharmóniákat érzünk míg a szánkban tartjuk, majd változik-e az íz, ha már lenyeltük a bort. A bor minőségét jelzi az, ha hosszú és kellemes a 'lecsengése'. Ezek után tudjuk megállapítani a bor összképét, hogy az mennyire savas, alkoholos, tanninos, és ami a legfontosabb, hogy tetszett-e vagy sem?

glass-3112969_1920.jpg

 

Van-e a kóstolásnak más szabálya?

Ha több bort kóstolunk egymás után, és ténylegesen élvezni szeretnénk azok íz- és illatélményét, akkor ajánlott betartani a borok úgynevezett kóstolási sorrendjét és hőfokát, amire szervezett programon általában figyelnek:

  • haladjunk a szárazabb boroktól az édesek felé,
  • a könnyedebbektől a testesebbek irányába,
  • kezdjük a frissebb borokkal, és hagyjuk a végére az idősebb, akár óborokat,
  • végül először a "belépő szintű" borokat kóstoljuk és csak legvégül nyissuk fel a csúcskategóriás palackokat.
  • Könnyű, reduktív fehérborokat 10-12°C-ra,
  • rozé borokat, tokaji aszúkat és más édes borokat 12°C-ra,
  • testes, hordós érlelésű fehér borokat, és fiatal vörös borokat 14°C-ra,
  • testes és idősebb vörös borokat 16-18°C-ra hűtve fogyasszunk.

10 tipp, ha borkóstolóra készülünk!

  1.  Érkezzünk kipihenten és együnk már a borkóstoló előtt, hogy az alkohol ne szálljon hamar a fejünkbe.
  2. Kóstolás közben igyunk kétszer annyi szénsavmentes vizet, mint amennyi bort fogyasztunk, és fogyasszunk apró falatkákat, amik ne legyenek túl fűszeresek.
  3. Borkóstolóra készülve ne használjunk erős parfümöket, mert ezek az illatok zavarják a borkóstolás élményét.
  4. Hagyjuk magunkat meglepni, kóstoljunk ismeretlen borokat, ismerjünk meg új borászatokat.
  5. Kóstoljunk diszkréten, kis kortyokban, ne szürcsöljünk.
  6. Ha a bor nem ízlik, vagy nem szeretnék mindet elfogyasztani, általában találunk az asztalon egy kis kancsót, amibe a felesleget önthetjük. Kóstolókon a bor egy részét oda önteni nem illetlenség. Viszont addig nem fognak a poharunkba új bort tölteni, amíg az ki nem ürült teljesen.
  7. Ha nem kapunk minden borhoz új poharat, akkor borok között egy kis tiszta vízzel öblítsük ki a poharunkat.
  8. Pörgessük bátran a bort a pohárban, mert az fokozza az illat élményt.
  9. Levezető bornak válasszuk mindig azt a bort, ami legjobban ízlett, hogy azt hosszabban kóstolgathassuk
  10. A borkóstolás társasági élmény, ahol új barátságok születhetnek, ezért beszélgessünk bátran.

+1 tanács: borkóstolón, borvacsorán ne vizezzük/szódázzuk, vagy keverjük (ne adj Isten kólázzuk) a bort. Arra adódik majd másik alkalom.

Mit javasolsz, hogyan válasszunk bort, ha vásárolni szeretnénk?

  • Ha magunknak vesszük, akkor első szempont, ha már kóstoltuk és ízlett, vegyük bátran.
  • Ha valamilyen ételhez szeretnénk bort vásárolni, tájékozódjunk arról, hogy illik-e az adott bor az adott ételhez.
  • Bár a borok minőségéről sokat elárul az áruk, nem biztos, hogy minél drágább egy bor, annál jobban is fog ízleni, ezért bízzunk a tapasztalatainkban.
  • Az egyre elterjedtebb csavaros kupakos borokra jellemző, hogy reduktív eljárással (nem fahordóban érlelve) készültek, frissek, viszont nem feltétlenül hosszú távon, évekig eltarthatók,
  • ezekkel szemben a fahordós érlelésű, testesebb, csúcsborokat mai napig parafadugózzák. Ezek a borok megfelelően tárolva évekig megőrzik minőségüket, sőt, az évek előrehaladtával még akár nemesedhetnek is. Ezért ha ajándékba szánjuk, vagy jeles alkalomra, akkor inkább ilyet válasszunk.

wine-881536_1920.jpg

Nálatok a Macchiato Caffe & Loungban hogyan döntitek el, hogy milyen borokat tartatok?

Első sorban fontos, hogy be tudjuk mutatni a vendégnek a helyi és környékbeli legjobb fajtákat, ezért a kínálatban szerepelnek környékbeli termelők borai és a Balaton-Felvidékre jellemző, elsősorban száraz fehér borok. Ezek mellett tartunk kimondottan népszerű francia és olasz csúcsborokat is, hiszen ezek a borok nagyon jól illeszkednek az általunk képviselt gasztronómiai kínálathoz.

Mi jellemzi a fogyasztókat, milyen borokat fogyasztanak legszívesebben?

A fogyasztási szokásokat nagyban befolyásolja a napszak és a hőmérséklet. Nyári melegben, nap közben, sokkal inkább keresik a vendégek a könnyű, reduktív, friss és illatos, aromás fehér borokat. Ilyenkor jobban fogy a rosé és általában a fröccsben fogyasztott fajták. Ezzel ellentétben hűvösebb időben és vacsoraidő után előkerülnek a testesebb borok és a vörös borok, amik inkább illeszkednek egy meghitt beszélgetés hangulatához.

Ha többet szeretnétek tudni a hévízi borkínálatról és Hévíz Város Boráról, kattintsatok az alábbi linkekre:

img_20180817_212706_974.jpg

Bővebb információ aktuális programokról és szállásajánlatokról:
Tourinform Iroda Hévíz
Tel: +36 83 540 131 | 8380 Hévíz, Rákóczi u. 2. www.heviz.hu | heviz@tourinform.hu 
Kövessen minket!  www.facebook.com/heviz.info | www.instagram.com/iloveheviz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr5715031696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása