2017. nov 18.

Miért hetes a Hetes?

írta: heviz fan
Miért hetes a Hetes?

Érdekességek Hévíz épített örökségeiből I. rész

regi_latkep.jpg

A Hévízi tó látképe az 1900-as évek legelején

Tudjátok miért hívja Hévízen mindenki „Hetes Ház”-nak a Hotel Spa Hévíz épületét?, vagy azt, hogy mi az a „Kurszalon” és hol található?

A platán fákkal beárnyékolt, padokkal szegélyezett dr. Schulhof Vilmos sétány egyik oldalán a hévízi tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk. Az itt látható épületek az 1870-es években épültek, majd az 1900-as évek elején alakították át őket a ma is látható kétszintes házakká. A sétány maga, pedig az 1930-as években hévízen praktizáló dr. Schulhof Vilmos főorvosról kapta nevét, aki munkásságával sokat tett a hévízi gyógyászat népszerűsítéséért nemcsak itthon, de külföldön is.

Az 1870-ben már részben álló 7 épületnek azonban külön története van

800asevek.jpg gyorgyhaz.JPG

 

 

 

A György-ház régen és most

Kezdjük mindjárt sorrendben, az „A” épülettel, melynek elnevezése: György-ház: A Festetics család által kialakított „Újtelep” északi részén épült szecessziós stílusban. Nevét Festetics Györgyről, a fürdőváros alapítójáról kapta.

rakoczihaz.jpgrakoczihazmost.jpg

 

 

 

A Rákóczi-ház régen és most

Mellette található a „B” épület, melyen a Rákóczi-ház feliratot találjuk. Nevét azért II. Rákóczi Ferencről kapta, mivel 1863-ban épült az épület és ugyanebben az évben szállították haza Törökországból Rákóczi hamvait.

ellavilla.JPGkonferencia.jpg

 

 

Az Ella villa és jelenlegi díszterem a régi Kúrszalon épületében

 „C” épület az Ella-villa nevet viseli, mely Karola Elláról kapta a nevét, aki Festetics Tasziló lánya volt.

Dél felé haladva a következő épület az étterem és a díszterem. Ennél az épületnél volt a Festetics birtok határa, ez volt az első kőből készült ház, amit a fürdővendégek elszállásolására építettek az 1860-as évek elején. 1909-ben, annak eredményeként, hogy Reichl Vencel bérlő mindent elkövetett, hogy Hévízt nemzetközi fürdővárossá fejlessze, emelettel bővítették, és a fürdőhelyeken nélkülözhetetlen „Kúrszalon” funkciót kapta, ami báloknak, hangversenyeknek adott helyet. Jelenleg itt található a Szent András Reumakórház díszterme.

Negyedik a sorban a Ferenc József-ház, ami jelenleg a „D” épületnek ad helyet. Nevét abból az alkalomból kapta, hogy a ház átadásának évében emelte Ferenc József – magyar király és osztrák császár – Festetics (II.) Taszilót hercegi rangra, aki a ház építtetője volt.

heteshaz.jpg ujheteshaz.jpg 

Az eredeti és jelenleg is hotelként működő Hetes Ház, amit azóta összeépítettek a Deák-házzal

Lássuk miért hetes a Hetes Ház! Lonkay Ferenc, a Festetics család uradalmi építészének tervei alapján építették az épületet 1870-71-ben. A ház az „Újtelep” része volt, ahol sorszámozással jelölték az épületeket, így maradt rajta ez a név. Ez volt az egyetlen két szintes épület a hévízi tó mellet a 19. században. Jelenleg a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház üzemeltetésében szállod működik itt.

Végül de nem utolsó sorban, nem maradhat el a Deák-ház, melynek eredeti neve Tasziló-villa volt, azonban Festetics (II.) Tasziló herceg halálát követően átnevezték Deák Ferenc után Deák-háznak.

kapolna.jpgSajnos később lebontották, de ugyanebben az időszakban épült egy kápolna is a fürdő mellett. Az épületről még árulkodik számunkra néhány régi képeslap.

 

Olvassátok el következő bejegyzésünket is, melyben a Hévízi Tófürdő szimbolikussá vált épületeiről tudhattok meg érdekességeket!

Szólj hozzá

anno történet hotel kórház séta természet információ érdekesség híres épületek különleges régi ház sétány termálvíz régen és most hévízi tó 220 gyógytó Hévíz fürdőépület schulhof vilmos