2016. júl 05.

Gerinckímélő tippek a mindennapokra I.

írta: heviz fan
Gerinckímélő tippek a mindennapokra I.

Bármilyen életkorban is legyünk, szinte biztos, hogy mindannyian tapasztaltunk már hát, vagy derékfájás és ezekből származó kellemetlenségeket. Ezek a fájdalmak azonban nem csak enyhíthetők, de odafigyeléssel és körültekintéssel meg is előzhetők.

dreamstimeextralarge_27743847.jpg

Érdemes tehát a hévízi gyógytornászok következő tanácsait megfogadni a mindennapokban:

  • figyeljünk a helyes testtartásra állásban és ülőmunka során egyaránt. Tipp: a helyes állás elsajátításához álljunk tükör elé, az ülés megtanulásában pedig sokat segíthet egy óriáslabda vagy dinamikus párna.
  • ha sokat ülünk széken, érdemes néha megfordítani a széket és a támlájára támaszkodni
  • üljünk helyesen vezetés közben is. Ha nincs a kocsiba derekat támasztó párna beszerelve, úgy természetesen saját magunk is beszerezhetünk egy derékpárnát ide, hogy hosszú utazásnál is kedvezőbb helyzetbe hozzuk medencénket.
  • amikor csak módunkban áll pihentessük gerincünket (min. napi 20 perc), vegyük le róla a terhelést: feküdjünk Z-fekvésben: hanyatt fekve, lábainkat óriáslabdával alátámasztva, hogy a térd és a csípő 90 °-ot zárjon be, ekkor a legkisebb a nyomás a porckorongokon. Másik módszer, ha hanyatt fekvésben hengerpárnát helyezünk a térd alá, vagy oldalt fekvésben a hajlított térdek közé helyezünk párnát, vagy teljesen alátámasztjuk felül lévő lábunkat. De jó módszer a hasonfekvés bokatámasszal is.
  • válasszuk ki körültekintően a fekhelyünket, hiszen az alvásunk minősége jelentősen befolyásolja ébrenlétünket: legyen stabil, se nem túl kemény, se nem túl puha matracunk, nyakunk alátámasztására kisméretű párnát használjunk.
  • figyeljünk a helyes leülésre és felállásra, lefekvésre és felkelésre. Felálláskor kezünket a combokon támaszkodva előredőlünk, majd a térdeket és csípőt nyújtva felegyenesedünk. Leüléskor mindezt fordítva. Lefekvéskor és felkeléskor fontos, hogy nem szabad egyből felállni a fekvésből. Előbb mindig tegyük a lábakat talpra, majd innen forduljunk oldalunkra és könyökünk segítségével toljuk fel magunkat ülő helyzetbe.

 

További praktikus tanácsokért figyeljétek az oldalt, mert még számos tanácsunk van melyet érdemes lesz megfogadnotok.

 Forrás: Varga Terézia - Pap Viola: Gerincvédelem a mindennapokban c. könyve,
SpringMed Kiadó

Szólj hozzá

érdekesség gyógyászat gyógy gyógyvíz gyógytó